Σαν σήμερα στην ιστορία 18 Νοεμβρίου

18 Νοεμβρίου

Γεγονότα
401 – Οι Βησιγότθοι, με επικεφαλής τον βασιλιά Αλάριχο Α’, διασχίζουν τις Άλπεις και εισβάλουν στη βόρεια Ιταλία.
1302 – Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ εκδίδει την Παπική Βούλα «Unam sanctam» (Ο Ένας Άγιος), όπου υποστήριζε ότι ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.
1307 – Ο θρυλικός ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή Χέρμαν Γκέσλερ.
1928 – Κάνει πρεμιέρα στο «Κόλονι» της Νέας Υόρκης ο διάσημος ήρωας των κινουμένων σχεδίων Μίκι Μάους, στην ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ Steamboat Willie «Το ατμόπλοιο του Γουίλι».
1964 – στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

Γεννήσεις
1787 – Λουί-Ζακ Νταγκέρ, Γάλλος εφευρέτης και φωτογράφος
1906 – Άλεκ Ισσιγόνης, σχεδιαστής αυτοκινήτων. Το πιο γνωστό έργο του είναι το Ώστιν Μίνι.
1938 – Νορμπέρ Ρατσιραχονάνα, πρωθυπουργός και προσωρινός πρόεδρος (1996-97) της Μαδαγασκάρης.
1939 – Αμάντα Ληρ Μοντέλο, δουλεύοντας για τους Πάκο Ραμπαν, Ιβ σεν Λοράν, Κοκό Σανέλ, Μαίρη Κουάντ και πολλούς άλλους, μούσα του ζωγράφου Σαλβατόρ Νταλί, στιχουργός, τραγουδίστρια, ζωγράφος, κινηματογραφική, θεατρική ηθοποιός, συγραφέας, τηλεπαρουσιάστρια.
1960 – Γιεσίμ Ουστάογλου, Τουρκάλα σκηνοθέτρια κινηματογράφου

Θάνατοι
1922 – Μαρσέλ Προυστ, Γάλλος συγγραφέας
1952 – Πωλ Ελυάρ, Γάλλος ποιητής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Recommended For You