Σήμερα φτιάχνουμε Γαλακτομπούρεκο μπουγάτσα

Στη μέση μια ωραία, παχιά κρέμα κατσαρόλας, πάνω-κάτω τραγανό φύλλο και στην κορυφή… κανέλα. Θυμίζει γαλακτομπούρεκο, αλλά δεν έχει σιρόπι. Τι είναι;

Υλικά

20 φύλλα κρούστας για μπακλαβά
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες
200 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο μ’ ένα μαχαιράκι κατά μήκος στη μέση, ή 2 κάψουλες βανιλίνης
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
κανέλα, για το πασπάλισμα

Μερίδες 12 – 15 μερίδες
Προετοιμασία 30΄

Ψήσιμο 45΄
Διαδικασία Ρίχνουμε το γάλα και το κλωναράκι βανίλιας (ή τη βανιλίνη) σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα αυγά. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα αυγών – ζάχαρης και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το καινούργιο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει. Τότε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος, κατά προτίμηση επίπεδο (π.χ. πυρέξ). Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα. Όταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε τη βανίλια και τη μαλακώνουμε με ένα σύρμα ή στον κάδο του μίξερ, για να αποκτήσει ξανά λεία υφή.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Απλώνουμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. ένα-ένα τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα καθώς τα βάζουμε. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

http://www.gastronomos.gr

… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

Recommended For You