Ρωσικά Μπλινί—Κάτι Περισσότερο από Πανκέικ

Οι Γάλλοι έχουν τις κρέπες τους, οι Σκωτσέζοι τα μπάνοκ τους και οι Αμερικανοί τα πανκέικ τους. Δεν μας εκπλήσσει, λοιπόν, που και οι Ρώσοι έχουν τη δική τους εκδοχή—το μπλιν, ένα προϊόν με μεγάλη ιστορία.
Οι αρχαίοι Σλάβοι πρόσφεραν τα μπλινί ως θυσίες στις ειδωλολατρικές τελετές τους, θεωρώντας τα κατάλληλο σύμβολο του στρογγυλού, ζεστού και χρυσαφένιου ήλιου. Οι γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόσφατα έτρωγαν μπλινί. Τα πρόσφεραν επίσης στους γάμους και στις κηδείες, επομένως αυτά ήταν μέρος της ζωής των ανθρώπων από τη γέννηση ως το θάνατο.
Οι Ρώσοι σήμερα φτιάχνουν συνήθως τα μπλινί με σιτάλευρο, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι τύποι αλευριού. Ο χυλός γενικά ετοιμάζεται με γάλα ή με νερό ή με συνδυασμό και των δύο. Αλλά μπορεί να γίνει και με κρέμα γάλακτος, βουτυρόγαλα, κεφίρ, ξινή κρέμα ή οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Το τηγάνισμα των μπλινί θεωρείται τέχνη επειδή κάθε μπλιν πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτό—ένας στόχος που δεν επιτυγχάνεται εύκολα!
Η παρασκευή της γέμισης θεωρείται επιστήμη. Η γέμιση μπορεί να είναι κάποια χειροποίητη μαρμελάδα, όπως βατόμουρο, φράουλα, ξανθή ή μαύρη σταφίδα, ή κράνα. Ή μπορεί να είναι αντζούγιες, ρέγγες, σολομός, σαρδέλες, παπαλίνες, μανιτάρια, κιμάς ή τυρί κότατζ—σερβιρισμένα χωριστά ή σε συνδυασμούς. Ωστόσο, η κλασική ρωσική γέμιση είναι κόκκινο ή μαύρο χαβιάρι. Να θυμάστε, επίσης, ότι τα μπλινί είναι πιο νόστιμα όταν τρώγονται αμέσως μόλις βγαίνουν από το τηγάνι!
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΛΙΝΙ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΦΑΓΟΠΥΡΟΥ
Υλικά
 1 φλιτζάνι αλεύρι φαγόπυρου
 1 φλιτζάνι σιτάλευρο
 2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά
 3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
 2 αβγά
 3 φλιτζάνια γάλα περίπου
 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
 Λίγο αλάτι
Προετοιμασία:
Ανακατέψτε το αλεύρι φαγόπυρου με ένα φλιτζάνι γάλα. Ζεστάνετε ένα δεύτερο φλιτζάνι γάλα και προσθέστε το στο χυλό, ανακατεύοντας καλά. Όταν κρυώσει ο χυλός, προσθέστε την ξηρή μαγιά. Αφήστε το χυλό να φουσκώσει μέχρις ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χτυπήστε το χυλό με ξύλινη κουτάλα, προσθέτοντας το αλάτι και τη ζάχαρη. Ξεχωρίστε τους κρόκους των αβγών από τα ασπράδια. Προσθέστε στο χυλό τους κρόκους, το ζεστό λιωμένο βούτυρο και το σιτάλευρο, ανακατεύοντας καλά. Χτυπήστε χωριστά τα ασπράδια και προσθέστε τα στο χυλό μαζί με όσο επιπλέον γάλα χρειάζεται. Αφήστε πάλι το χυλό να φουσκώσει.
Ζεστάνετε ένα τηγάνι, και αλείψτε το ελαφρά με λάδι ή λιωμένο βούτυρο. Χύστε λίγο χυλό μπλιν, τόσο ώστε να καλυφτεί ο πάτος του τηγανιού—όσο το δυνατόν πιο λεπτό στρώμα. Τηγανίστε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά του. Αναποδογυρίστε το μπλιν και τηγανίστε το για άλλα 15 δευτερόλεπτα. Βάλτε το σε ένα πιάτο, και διατηρήστε το μπλιν ζεστό ενώ επαναλαμβάνετε τα ίδια βήματα με τον υπόλοιπο χυλό. Σερβίρετε τα μπλινί τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο.
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102005927

Recommended For You