Πώς δημιουργείται ο λευκός ή ο μαύρος καπνός που βγαίνει από την Capella Sistina;

Φωτογραφία αρχείου από το 2005. Μαύρος καπνός βγαίνει από την Capella Sistina, δείγμα ότι οι καρδινάλιοι απέτυχαν να εκλέξουν νέο Πάπα στην ψηφοφορία του Κονκλάβιου.
Οι καθολικοί σε όλο τον κόσμο έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους αυτές τις ημέρες στις διαδικασίες εκλογής του νέου Πάπα. Αρκετοί από εμάς τους υπόλοιπους, όμως, ως παρατηρητές, ίσως και να δίνουμε περισσότερη σημασία σε κάτι πιο ορατό και συναρπαστικό, τον καπνό που βγαίνει από την καμινάδα της Capella Sistina και είναι λευκός ή μαύρος ανάλογα με το αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι θετικό ή όχι, όσον αφορά την εκλογή νέου προκαθήμενου για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Πώς δημιουργείται, όμως, αυτός ο καπνός; Και πώς το χρώμα που βγαίνει από την καμινάδα γίνεται λευκό ή μαύρο, αντίστοιχα;
“Ο καπνός, συνήθως, δημιουργείται από αντικείμενα τα οποία δεν καίγονται εντελώς, παράγοντας μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα. Το χρώμα του καπνού εξαρτάται από το τι είναι κατασκευασμένα αυτά τα σωματίδια” αναφέρει ο ερευνητής Robert Krampf στο CBS News. “Ο μαύρος καπνός αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα, ενώ ο λευκός είναι πιο πολύπλοκος και αποτελείται από ατμούς από καύσιμα, υδρατμούς και στάχτη από ορυκτή προέλευση”.
Αρχικά, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έκαιγε υγρό άχυρο μαζί με το χαρτί από τα ψηφοδέλτια, ώστε να δώσει στον καπνό το σκούρο χρώμα του. “Το άχυρο που χρησιμοποιούνταν ήταν υγρό για να μην μπορεί να καεί εντελώς. Η ατελής καύση παράγει τα σωματίδια του άνθρακα που απαιτούνται για τον σκουρόχρωμο καπνό” αναφέρει ο Krampf. Δυστυχώς το υγρό άχυρο δίνει γκρι καπνό και όχι μαύρο, με αποτέλεσμα να υπάρξει αρκετές φορές στο παρελθόν σύγχυση. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια από το Βατικανό χρησιμοποιούν χημικά στοιχεία για να δώσουν στον καπνό το κατάλληλο χρώμα. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποιες ακριβώς χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται, κάποιοι, πάντως, σημειώνουν ότι ίσως πρόκειται για χλωρικό κάλιο, ένα υλικό που αναφλέγεται εύκολα. Αυτό χρησιμοποιείται ενδεχομένως για την παραγωγή του λευκού καπνού – αλλά και του μαύρου με την προσθήκη όμως στη δεύτερη περίπτωση χρωστικών ουσιών.
Για την παραγωγή του καπνού χρησιμοποιείται μία ειδική σόμπα, ξεχωριστή από αυτήν στην οποία καίγονται τα ψηφοδέλτια – και οι δύο μαζί όμως καταλήγουν στο κεντρικό σύστημα από το οποίο απελευθερώνεται ο λευκός ή μαύρος καπνός που φανερώνει το αποτέλεσμα.
Τις επόμενες ώρες ή ημέρες, αυτό θα συμβεί για ακόμη μία φορά στο Βατικανό και εμείς θα έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας για να δούμε τον καπνό που επιτέλους θα είναι λευκός. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα σημάνουν και οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, σήμα ότι έχει εκλεγεί ο νέος Ποντίφικας.
http://www.digitallife.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You