Πώς Αλλάζουν τα Μωρά το Γάμο

imagesΗ γέννηση ενός μωρού μπορεί να φέρει μεγάλη χαρά αλλά και μεγάλη αναστάτωση στο αντρόγυνο. Ως νέοι γονείς, ίσως εκπλαγείτε διαπιστώνοντας ότι θα αφιερώνετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και των δυνάμεών σας στη φροντίδα του μωρού. Η έλλειψη ύπνου, σε συνδυασμό με συναισθηματικές αλλαγές, μπορεί να προκαλέσει ένταση στη σχέση σας. Τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας θα χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές ώστε να φροντίζετε το μωρό και ταυτόχρονα να κρατήσετε το γάμο σας. Πώς σας βοηθούν οι Γραφικές συμβουλές να αντεπεξέλθετε σε αυτές τις προκλήσεις;

1 ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: «Η αγάπη είναι μακρόθυμη και δείχνει καλοσύνη». Επίσης, «δεν ζητάει τα δικά της συμφέροντα, δεν εξάπτεται». (1 Κορινθίους 13:4, 5) Ως νέα μητέρα, είναι φυσικό να επικεντρώνετε την προσοχή σας στο μωρό. Ωστόσο, ο σύζυγός σας ίσως αρχίσει να νιώθει παραμελημένος. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται και αυτός την προσοχή σας. Με μακροθυμία και καλοσύνη, θα τον βοηθήσετε να νιώθει απαραίτητος και να συμμετέχει στη φροντίδα του παιδιού.

Πατέρας ταΐζει το μωρό και το φροντίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας

«Εσείς, άντρες . . . να κατοικείτε μαζί τους σύμφωνα με τη γνώση». (1 Πέτρου 3:7) Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η σύζυγός σας θα διοχετεύει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της στο μωρό. Οι καινούριες ευθύνες μπορεί να της δημιουργούν ένταση, εξάντληση, ακόμη και κατάθλιψη. Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να νευριάζει μαζί σας, αλλά εσείς προσπαθήστε να μένετε ήρεμος, επειδή «ο μακρόθυμος είναι καλύτερος από τον κραταιό». (Παροιμίες 16:32) Να εκδηλώνετε διάκριση και να της προσφέρετε την υποστήριξη που χρειάζεται.—Παροιμίες 14:29.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Πατέρες: Να βοηθάτε τη σύζυγό σας στη φροντίδα του μωρού, ακόμη και τη νύχτα. Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε σε άλλες δραστηριότητες ώστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με τη σύζυγο και το μωρό σας

Μητέρες: Όταν ο σύζυγός σας προσφέρεται να σας βοηθήσει με το μωρό, να δέχεστε τη βοήθειά του. Αν δεν τα καταφέρνει τέλεια, μην τον επικρίνετε, αλλά να του δείχνετε με καλοσύνη τι να κάνει

2 ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: «Θα γίνουν μία σάρκα». (Γένεση 2:24) Παρότι έχετε ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια, να θυμάστε ότι εσείς και ο σύντροφός σας εξακολουθείτε να είστε «μία σάρκα». Να κάνετε το παν για να κρατάτε τη σχέση σας ισχυρή.

Εσείς, γυναίκες, να είστε ευγνώμονες για τη βοήθεια και την υποστήριξη του συζύγου σας. Τα λόγια εκτίμησης μπορούν να αποδειχτούν «γιατρειά». (Παροιμίες 12:18) Εσείς, άντρες, να λέτε στη σύζυγό σας πόσο την αγαπάτε και πόσο σημαντική είναι για εσάς. Να την επαινείτε για το πώς φροντίζει την οικογένεια.—Παροιμίες 31:10, 28.

«Ο καθένας ας επιζητεί, όχι το δικό του συμφέρον, αλλά του άλλου». (1 Κορινθίους 10:24) Να κάνετε πάντα το καλύτερο για το σύντροφό σας. Να αφιερώνετε χρόνο για να συζητάτε ως αντρόγυνο, καθώς και για να επαινείτε και να ακούτε ο ένας τον άλλον. Να εκδηλώνετε ανιδιοτέλεια όσον αφορά τις σεξουαλικές σας σχέσεις, λαβαίνοντας υπόψη τις ανάγκες του συντρόφου σας. Η Γραφή λέει: «Μην το αποστερείτε ο ένας από τον άλλον, παρά μόνο με αμοιβαία συναίνεση». (1 Κορινθίους 7:3-5) Επομένως, συζητήστε αυτό το ζήτημα με ειλικρίνεια κατ’ ιδίαν. Η υπομονή και η κατανόηση θα ενισχύσουν τη σχέση σας.

Σύζυγος και η γυναίκα του περνούν χρόνο μαζί ενώ το μωρό κοιμάται

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο μόνο για τους δυο σας

Να δείχνετε με μικρά πράγματα στο σύντροφό σας ότι τον αγαπάτε, όπως με ένα σημείωμα ή με ένα δωράκι

3 ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: «Από τη βρεφική ηλικία γνωρίζεις τα άγια συγγράμματα, τα οποία μπορούν να σε κάνουν σοφό για σωτηρία». (2 Τιμόθεο 3:15) Σχεδιάστε τι θα κάνετε ώστε να διδάξετε το μωρό σας. Αυτό διαθέτει εκπληκτική ικανότητα μάθησης προτού καν γεννηθεί. Ενόσω είναι ακόμη στη μήτρα, αναγνωρίζει τη φωνή σας και ανταποκρίνεται στα αισθήματά σας. Να του διαβάζετε από τη βρεφική ηλικία. Έστω και αν δεν καταλαβαίνει τι διαβάζετε, μαθαίνει να του αρέσει το διάβασμα όταν μεγαλώσει.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μιλάτε στο μωρό σας σχετικά με τον Θεό. Φροντίστε να σας ακούει να προσεύχεστε στον Ιεχωβά. (Δευτερονόμιο 11:19) Ακόμη και όταν παίζετε μαζί, να του μιλάτε για όσα έχει φτιάξει ο Θεός. (Ψαλμός 78:3, 4) Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα διαισθάνεται την αγάπη σας για τον Ιεχωβά και θα μάθει να τον αγαπάει και εκείνο.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Να προσεύχεστε συγκεκριμένα για σοφία ώστε να εκπαιδεύετε το μωρό σας. Να του επαναλαμβάνετε βασικές λέξεις και ιδέες ώστε να αρχίσει από νωρίς η διαδικασία της μάθησης

ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟ ΓΑΜΟ
Με τον καιρό, εσείς και ο σύντροφός σας θα αποκτήσετε άνεση και αυτοπεποίθηση ως γονείς. Η ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να σας βοηθήσει να δείχνετε περισσότερη αγάπη, υπομονή και καλοσύνη. Αν συνεργάζεστε και υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον, το μωρό θα κάνει τη σχέση σας πιο ισχυρή. Μπορεί να αποδειχτούν αληθινά στην περίπτωσή σας τα λόγια του εδαφίου Ψαλμός 127:3: «Ο καρπός της κοιλιάς είναι ανταμοιβή».

πηγή

Recommended For You