Πόσο ασφαλής είναι ο υπολογιστής σας;

Ομολογουμένως περίεργη η σημερινή παγκόσμια ημέρα αλλά ας μη σταθούμε εκεί: δείτε τη σαν μια αφορμή για να θυμηθούμε κάτι που πολλοί αμελούν, αναβάλουν, ξεχνούν τέλος πάντων και θυμούνται επιλεκτικά μόνο όταν τους έχει βρει το κακό: την προστασία του υπολογιστή μας. Ο πρώτος καταγεγραμμένος ιός υπολογιστών στην ιστορία ήταν ο Creeper ο οποίος είχε εμφανιστεί το 1971 και εξαπλωνόταν μέσω του ARPANET, προκατόχου του ίντερνετ. Αν και ο συγκεκριμένος δεν έκανε κάτι κακόβουλο στα συστήματα που προσέβαλε (παρά μόνο εμφάνιζε στην οθόνη το μήνυμα I’m the creeper, catch me if you can!”), δυστυχώς για εμάς, τα δεδομένα αλλά και την ψυχική μας υγεία, αυτοί που ακολούθησαν μετέπειτα, δεν είχαν και τόσο αγαθές προθέσεις.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε εμείς, από πλευράς μας, είναι να διασφαλίσουμε την προστασία και τη θωράκιση του συστήματός μας απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή που μπορεί να βάλει στο μάτι τις πληροφορίες μας που κρύβονται σε αυτό: κωδικοί πρόσβασης, στοιχεία πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις, δεδομένα δημοσίων υπηρεσιών και άλλα πολλά, είναι κάποια από αυτά που διαχειριζόμαστε ψηφιακά και online, οπότε αντιλαμβάνεστε για πόσο ζωτικής σημασίας θέμα πρόκειται. Για πάμε να δούμε, εσείς έχετε φροντίσει για την ασφάλεια του υπολογιστή σας;

Προσοχή στα «δωρεάν Wi-Fi»

Ναι, δωρεάν Wi-Fi προσφέρει κι η κουτσή Μαρία πλέον, όμως εσείς καλό θα ήταν να ελέγχετε σε ποιο δίκτυο συνδέεστε. Αν είστε έξω, ρωτήστε αν πράγματι το κατάστημα ή ο χώρος στον οποίο βρίσκεστε διαθέτει Wi-Fi και αν ναι, επιβεβαιώστε το όνομά του. Δεν θέλει πολύ: άπαξ και κάποιος σας εξαπατήσει και συνδεθείτε στο δίκτυό του, το μόνο εύκολο για ‘κείνον θα είναι να αρχίσει να «ψαχουλεύει» το laptop σας –και με την άδειά σας.

Εγκαταστήστε firewall και antivirus

Βρείτε ένα πρόγραμμα antivirus και ένα ακόμα firewall και εγκαταστήστε τα –αν έρχονται μάλιστα «πακέτο», ακόμα καλύτερα. Αποφύγετε τόσο τις «φθηνές» λύσεις, όσο και τις πολυδιαφημισμένες. Κάντε την έρευνα αγοράς σας μαζεύοντας γνώμες και προσέξτε ώστε το πρόγραμμα που θα επιλέξετε εν τέλει να κάνει όντως δουλειά: δεν το θέλετε απλά για την «υποχρέωση». Θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα πάντως…

Όχι στα άγνωστα USB sticks

Γιατί να δεχτείτε ελαφρά τη καρδία να συνδέσετε στο PC σας ένα ξένο USB stick, αγνώστου προελεύσεως με ποιος ξέρει τι μέσα του; Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να κρύβει ένα flashάκι, να σας ενημερώσουμε πως υπάρχει ωραιότατο malware που έρχεται «καμουφλαρισμένο» και τρέχει χωρίς εσείς ουσιαστικά να κάνετε το παραμικρό. Σοβαρά τώρα, αν κάποιος θέλει να σας μεταφέρει αρχεία, είτε δώστε του εσείς USB stick, είτε στείλτε τον στο WeTransfer.

Ποιανού τα mails ανοίγετε;

Old school αλλά καλό είναι να το έχουμε στα υπ’ όψιν μας: δώστε λίγη προσοχή στα εισερχόμεναemails σας. Μην «ψαρώνετε» κάθε φορά που το Facebook ή μια τράπεζα σας ζητά να τους δώσετε όνομα, τηλέφωνο, mail και κωδικούς. Ελέγξτε ότι πρόκειται για αυθεντικά μηνύματα (που δεν πρόκειται) και επιβεβαιώστε το –εφ’ όσον μιλάμε για τράπεζες- και τηλεφωνικά. Αν λάβετε μήνυμα με συνημμένο από φίλο ή επαφή σας, ως mail ή PM στο Facebook, επίσης ρωτήστε τον αν πράγματι σας το έστειλε εν γνώσει του πριν κάνετε το οτιδήποτε.

Amazon-Customers-Tricked-with-Ticket-Verification-Number-Phishing-Email-473445-2

Μην ξεχνάτε τα updates

Το να εγκαταστήσετε antivirus, firewall ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στο PC σας, δεν το μετατρέπει απαραίτητα και σε… Φορτ Νοξ! Το διαδίκτυο αλλάζει δυναμικά και οι ισορροπίες μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα: νέοι ιοί εντοπίζονται, καινούριες «τρύπες» ασφαλείας μπαλώνονται και γενικώς, πολλά συμβαίνουν. Εσείς απλά φροντίστε προγράμματα, virus definitions και drivers να είναι πάντα “up to date” στο PC σας. Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε αυτά.

Σε τελική ανάλυση…

…το καλύτερο firewall και antivirus στη συσκευασία του ενός για κάθε PC, είναι ο χρήστης του!Φροντίστε να είστε απλά προσεκτικοί καθώς το χρησιμοποιείτε και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα!

Πηγή: popaganda.gr

Recommended For You