Πόσο «αντέχουν» τα μαλλιά χωρίς λούσιμο;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια νέα «τάση» που εξαπλώνεται ταχύτατα στο χώρο της (μη) περιποίησης μαλλιών είναι η αποχή από το λούσιμο!

images

Το κίνημα no-poo (no shampoo) ξεκίνησε λόγω της πεποίθησης ορισμένων ότι το σαμπουάν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στα μαλλιά, καθώς απομακρύνει ωφέλιμα έλαια από την επιδερμίδα του κρανίου. Παράλληλα, οι υποστηρικτές της μεθόδου no-poo ισχυρίζονται ότι τα μαλλιά «αυτοκαθαρίζονται» και ότι μετά από μερικές εβδομάδες προσαρμογής σταματά η παραγωγή ελαίων και τα μαλλιά είναι απολύτως υγιή.

Τι δηλώνουν όμως οι ειδικοί για την τάση αυτή; Η απάντηση έρχεται μέσα από το τελευταίο βίντεο της σειράς Reactions της Αμερικανικής Εταιρίας Χημείας (ACS).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ισχυρισμοί ότι το λούσιμο δεν είναι απαραίτητο δεν ευσταθούν επιστημονικά. Ασχέτως της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα μαλλιά, η παραγωγή σμήγματος δεν σταματά. Πέραν αυτού, παγιδεύονται στα μαλλιά μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, όπως γύρη και ρύποι, τα οποία δεν είναι δυνατό να απομακρυνθούν με φυσικό τρόπο.

Βέβαια, οι ειδικοί της Αμερικανικής Εταιρίας Χημείας επισημαίνουν ότι ούτε το πολύ συχνό λούσιμο κάνει καλό (π.χ. σε καθημερινή βάση), καθώς ξηραίνει την τρίχα κι έτσι τα μαλλιά γίνονται άτονα και σπάνε πιο εύκολα.

Ένα είναι σίγουρο σύμφωνα με τους ειδικούς: το λούσιμο κάνει τα μαλλιά να μοιάζουν πιο υγιή.

Πηγή: onmed.gr

Recommended For You