Η ντομάτα αποτελεί ίσως το μοναδικό φυτό του καλοκαιριού που δεν λείπει ποτέ από ένα μποστάνι και όχι άδικα.
Πότε φυτεύουμε τη ντομάτα ;
Εάν θέλετε να φυτέψετε ντομάτα από σπορείο, θα πρέπει να αρχίσετε τη διαδικασία στα τέλη Φεβρουαρίου με Μάρτιο. Εάν τώρα αγοράσετε βιολογικό φυτώριο, τότε το φυτό θα ήταν καλό να φυτευτεί τον Απρίλιο. Και αργότερα μπορείτε, αλλά τότε είναι το ιδανικό.
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως καλό θα είναι να φυτεύετε τα φυτά με διαφορά 7-10 ημερών μεταξύ τους, ώστε να μην καρποφορήσουν όλα τα φυτά μαζί την ίδια περίοδο. Ετσι θα έχετε συνέχεια φρέσκια ντομάτα στο πιάτο σας.
Στον κήπο ή στη γλάστρα…
Εάν δεν διαθέτετε κάποιο κήπο, μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε το φυτό σας σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας.
Εάν έχετε διαθέσιμο χώρο στον κήπο, θα πρέπει πριν να φυτέψετε το φυτώριο, να προετοιμάσετε το έδαφος.
Αποστάσεις φύτεψης…
Σκάβουμε στο χώμα ένα αυλάκι και φυτεύουμε τις ντομάτες σε απόσταση 40-50 cm (Α) μεταξύ τους. Εάν θέλουμε να κάνουμε περισσότερα αυλάκια, το κάθε αυλάκι θα πρέπει να έχει απόσταση 80 – 100 cm (Β)
Εάν πρόκειται για γλάστρα τοποθετούμε ένα φυτό σε κάθε μια.
Σκέπασμα του βλαστού με χώμα…
Αφού έχουμε ανοίξει το αυλάκι αρχικά και έχουμε τοποθετήσει τις ντοματιές μέσα σε αυτό, όταν το φυτό μεγαλώσει, σκεπάζουμε το βλαστό με χώμα και ανοίγουμε δίπλα άλλο αυλάκι ποτίσματος. Με αυτόν τον τρόπο, αναγκάζουμε το φυτό να δυναμώσει το ριζικό του σύστημα.
Στήριξη ντομάτας…
Η ντομάτα γίνεται αρκετά ψηλό φυτό και πρέπει απαραίτητα να στηριχτεί διαφορετικά θα σπάσει. Αρχικά όταν φυτέψουμε το φυτώριο και μεγαλώσει λίγο, στηρίζουμε το κάθε φυτό μόνο του με ένα λεπτό ξύλο.
Όταν πλέον το φυτό αρχίσει να μεγαλώνει, φτιάχνουμε με καλάμια με κάθετα και οριζόντια καλάμια μια βάση στήριξης όπως το παράδειγμα, επάνω στην οποία δένουμε τα φυτά.
Θα μπορούσαμε εναλλακτικά να στηρίξουμε κάθε φυτό ξεχωριστά με ένα καλάμι ή ξύλο, αλλά εάν τα φυτά είναι πολλά, δε θα σας το συστήναμε.
Μη βάλετε μεταλλικά στηρίγματα(πχ μπετόβεργες) επειδή ζεσταίνονται και μεταφέρουν τη θερμοκρασία στη ρίζα του φυτού. Μη ξεχνάτε πως η ντοματιά αποτελεί καλοκαιρινό φυτό.
Εάν βαρεθείτε, θα μπορούσατε να αφήσετε το φυτό να αναπτυχθεί μόνο του χωρίς στήριξη. Και πάλι θα φάτε ντομάτα, αλλά από το βάρος του καρπού, το φυτό σύντομα θα λυγίσει και επειδή τα φύλλα θα είναι κοντά στο χώμα θα αναπτυχθούν μύκητες. Οπότε μάλλον θα ήταν καλύτερα να προμηθευτείτε από κάποια λαϊκή βιοκαλλιεργητών ή ένα κατάστημα τη βιολογική σας ντομάτα και να μην ασχοληθείτε με την… κηπουρική
Κορφολόγημα ντομάτας…
Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε την παραγωγή, μπορούμε να κορφολογήσουμε το φυτό. 1,5 μήνα δηλαδή περίπου πριν το τέλος της συγκομιδής, κόβουμε την κορυφή του φυτού ώστε να σταματήσει να παράγει φύλλα και να επιταχύνει την ωρίμανση των καρπών.
Αποφύλλωση ντοματιάς…
Όταν οι πρώτες ντομάτες, του φυτού πάνε να ωριμάσουν, προχωράμε σε αποφύλλωση του φυτού ( αφαιρούμε τα φύλλα που είναι κοντά στη ντομάτα), ώστε να επιτραπεί ο καλύτερος φωτισμός τους, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα.
Πότισμα ντομάτας
Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το σωστό πότισμα του φυτού. Το καλύτερο θα ήταν το πότισμα να γίνεται με ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος, με τη μορφή σταγόνας.
Χρειάζεται συχνό πότισμα και δεν πρέπει να λιμνάζει το νερό. Το ακανόνιστο ή το λίγο πότισμα, στρεσάρει το φυτό και δημιουργεί ασθένειες, όπως το σκάσιμο της ντομάτας κλπ…
Τί ποικιλία να διαλέξω ; Να είναι υβρίδιο ή όχι ;
Οι δυο βασικές κατηγορίες είναι η βιομηχανική και η απλή ντοματούλα. Η πρώτη έχει πολύ καλή απόδοση, δίνει μεγάλες ποσότητες καρπών και είναι κατάλληλη περισσότερο για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σάλτσα.
Από την άλλη έχουμε τις ντόπιες ποικιλίες ντομάτας, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε να είναι υβρίδια ή όχι.
Προσοχή: Όταν λέμε υβρίδιο δεν είναι το μεταλλαγμένο, αλλά η διασταύρωση του φυτού, ώστε να δίνει μεγαλύτερη απόδοση.
Tips…
Η ντομάτα απαιτεί ήλιο. Επιλέξτε λοιπόν το πιο φωτεινό σημείο του κήπου για να φυτέψετε τα φυτά σας.
Δημιουργήστε από τσουκνίδα φυσικό εντομοαπωθητικό – τονωτικό. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην σωστή ανάπτυξη του φυτό. Δείτε εδώ τον τρόπο…
Η ντομάτα χρειάζεται αρκετό ασβέστιο. Μπορείτε όταν φυτεύετε το φυτό αν βάλετε κάτω από τη ρίζα, μια κουταλιά σβησμένο ασβέστη.
Για την καλύτερη υγεία του φυτού, αφαιρείτε τακτικά τα κάτω φύλλα του φυτού, τα οποία είναι επιρρεπή σε ασθένειες.
Να θυμάστε πως όπως αναφέραμε στην αρχή καλό είναι να μη φυτέψετε όλες τις ντομάτες ταυτόχρονα. Ετσι θα πάρετε όλη την παραγωγή μαζεμένη και ενώ τη μια στιγμή δε θα έχετε τι να τις κάνετε, την άλλη θα έχετε ξεμείνει. Φυτέψτε 2-3 φυτά στην αρχή, μετά από 10 ημέρες άλλα τόσα κλπ…
Καλή επιτυχία…
http://www.organiclife.gr