Πως να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας

Μπορεί να μην το πιστεύατε μέχρι τώρα, αλλά ο εσωτερικός αέρας του σπιτιού σας μπορεί να είναι αρκετά μολυσμένος, όσο και ο εξωτερικός. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο αέρας μέσα στα σπίτια μας μπορεί να είναι και τρεις έως πέντε φορές περισσότερο μολυσμένος από την εξωτερική ατμόσφαιρα.

Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας χειροτερεύει, καθώς τα παράθυρα και οι πόρτες μένουν κλειστά, για να διατηρήσουν τη ζέστη. Και αυτός ο μολυσμένος αέρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Οι παγιδευμένοι ρύποι και τα αλλεργιογόνα σωματίδια είναι η κύρια αιτία αρκετών ασθενειών.

Τρόποι για να διατηρήσουμε την ατμόσφαιρα καθαρή στο σπίτι μας:

1. Καθαρίστε το σπίτι σας

Μπορεί να είναι δελεαστική η συνεχής αναβολή των δουλειών του σπιτιού, ειδικά όταν το πρόγραμμα σας είναι πολύ γεμάτο. Είναι, ωστόσο, ζωτικής σημασίας να καθαρίζετε το σπίτι σας με λεπτομέρεια σε συχνή βάση, έτσι ώστε να αφαιρείτε τα αλλεργιογόνα σωματίδια και τη σκόνη που προκαλεί ερεθισμούς. Η χρήση ενός φτερού που ξεσκονίζει μπορεί να είναι μια εύκολη και αποτελεσματική ιδέα, αλλά ένα υγρό πανί λειτουργεί καλύτερα στο να παγιδεύει και να αφαιρεί μικροσωματίδια από τις επιφάνειες. Να θυμάστε τις περιοχές που δεν είναι τόσο ορατές, όπως πάνω από τα φωτιστικά και πίσω από το ψυγείο.

Χρησιμοποιήστε μη τοξικά, μη αερόλυμα καθαριστικά προϊόντα, τα οποία να μην απελευθερώνουν βλαβερά αέρια. Αγοράστε μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA (ιδανικής απόδοσης), ώστε να μπορείτε να παγιδεύετε όλα τα μικρά σωματίδια όπως τις στάχτες από τσιγάρο, χημικά μόρια και μικροσκοπικοί ρύποι από τον αέρα στο σπίτι σας. Να θυμάστε ότι πρέπει να αλλάζετε τα φίλτρα τακτικά.

2. Αγοράστε φυτά που καθαρίζουν τον αέρα

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη NASA έδειξε ότι συγκεκριμένα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του αέρα σε κλειστούς χώρους, όπως τα αεροσκάφη τους κατά τη διάρκεια των αποστολών. Εκείνα που χρειάζονται λίγο φως είναι καλύτερα στο να απορροφούν τους ρύπους της ατμόσφαιρας, γι’ αυτό και βελτιώνουν την ποιότητα της μέσα στο σπίτι. Ανάμεσα σε αυτά τα φυτά περιλαμβάνονται τα χρυσάνθεμα, η δράκαινα, τα κινέζικα αειθαλή, το σπαθίφυλλο, η ζέρμπερα μαργαρίτα, το μπαμπού, η σανσιβέρια, ο φίκος.

pos-naveltiosete-poiotita-aera-spiti-sas1-3

3. Εξαλείψτε την πηγή

Υπάρχουν κάποια συνηθισμένα πράγματα που κάνουμε για να μειώσουμε τους ρύπους του σπιτιού. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή του καπνίσματος μέσα σε αυτό και το ζέσταμα του αυτοκίνητου έξω από το γκαράζ, όταν αυτό βρίσκεται δίπλα στο σπίτι. Αν είστε εθισμένος στο κάπνισμα και δεν μπορείτε με τίποτα να το αποφύγετε, επιλέξτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που μπορεί να μειώσει τον καπνό.

Η υγρασία ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να δημιουργήσει μούχλα, που παράγει σπόρους μούχλας κάνοντας ακόμα και επικίνδυνους τους χώρους αυτούς. Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα με αυτόματο μετρητή για να μετρούνται τα επίπεδα υγρασίας και να μπορείτε να τον ελέγξετε. Όταν μαγειρεύετε, χρησιμοποιήστε έναν απορροφητήρα ή ανοίξτε το παράθυρο της κουζίνας για να φεύγουν οι υδρατμοί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει όλες τις συσκευές που λειτουργούν με αέρα και ότι λειτουργούν σωστά χωρίς την εκπομπή επικίνδυνων ρύπων. Η τοποθέτηση αισθητήρων μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι μπορεί να ελέγξει και να σας ειδοποιήσει σε περίπτωση προβλήματος.

Αποφύγετε τη χρήση χημικών και συνθετικών υφασμάτων για το καθάρισμα και για άλλους σκοπούς, όπως το βάψιμο του σπιτιού, αντιθέτως, αναζητήστε φυσικά εναλλακτικά των χημικών. Προσπαθήστε να απαλείψετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτά τα προϊόντα και ο αέρας στο σπίτι σας θα είναι πολύ πιο καθαρός, βελτιώνοντας και την υγεία σας.

4. Αυξήστε τον αερισμό του χώρου

Εκτός από το να ανοίγετε τα παράθυρα, χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω. Θα μπορούσατε να ανοίγετε έτσι ώστε να δημιουργείτε για λίγη ώρα ένα ρεύμα αέρα, που θα δημιουργεί μια πλήρη κυκλοφορία και ανανέωση της ατμόσφαιρας, με εξωτερικό αέρα, που είναι και λιγότερο μολυσμένος.

pos-naveltiosete-poiotita-aera-spiti-sas1-1

5. Φυσικό κλιματισμό

Αντί να ανοίγετε μόνο τα παράθυρα σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε να ενισχύσετε την κυκλοφορία καθαρού αέρα με επιπρόσθετες επιλογές, όπως τη χρήση των ανεμιστήρων οροφής, την εισαγωγή ενεργειακών παραθύρων και φυτά για σκιά.

6. Χρησιμοποιήστε κεριά από μελισσοκέρι

Για φυσικό φωτισμό, χρησιμοποιήστε κεριά από μέλισσες αντί για παραφίνη, που απελευθερώνουν υποπροϊόντα πετρελαίου στην ατμόσφαιρα του σπιτιού. Τα συγκεκριμένα κεριά καίγονται πολύ φυσικά, ιονίζουν τον αέρα για την εξουδετέρωση μολυσμένων μορίων και τοξικών ενώσεων. Εξάλλου, αυτό το είδος κεριού καίγεται αργά που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το αντικαθιστάτε τόσο συχνά.

pos-naveltiosete-poiotita-aera-spiti-sas1-2

7. Κρυσταλλικές λάμπες αλατιού

Αυτές οι λάμπες αποτελούν έναν φυσικό τρόπο ιονισμού του αέρα, που διώχνει αποτελεσματικά τις τοξίνες από την ατμόσφαιρα και τις εξουδετερώνει. Οι λάμπες από αλάτι των Ιμαλάιων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε δωμάτιο τόσο για τη λειτουργικότητα, όσο και για τη διακόσμηση.

8. Ενεργός άνθρακας

Χρησιμοποιήστε ενεργό άνθρακα για τον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι σας. Αυτό το άοσμο και εξαιρετικά απορροφητικό υλικό μπορεί να φιλτράρει τον αέρα αποτελεσματικά, παγιδεύοντας μικροσωματίδια που αιωρούνται στο δωμάτιο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και μια έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα μπορεί να κάνει τα μάτια σας να τσούζουν, να φτερνίζεστε, να εμφανίζετε πονοκεφάλους, υπνηλίες και δερματικά εξανθήματα. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στο να επηρεαστούν σοβαρότερα, όπως και πιο ευαίσθητοι στα χημικά. Γι’ αυτό και χρειάζεται να φροντίζετε να καθαρίζεται την ατμόσφαιρα της οικίας σας όσο περισσότερο μπορείτε.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Recommended For You