Πως ήταν και πως είναι γνωστά σημεία από αγαπημένες Ελληνικές ταινίες!

Πήγα στα μέρη που είχες γυριστεί…
 Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί βλέποντας τις αθάνατες ελληνικές ταινίες μας «σε ποιο μέρος έχει γυριστεί αυτή η σκηνή»; Σίγουρα πάρα πολλές. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αρκετές τοποθεσίες από κείνες που γυρίζονταν οι ταινίες, εξακολουθούν να παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες σαν να μην τις άγγιξε ο χρόνος.
Για τους λάτρεις του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, μια βόλτα στην Αθήνα είναι αρκετή για να ταξιδέψουν μέσα σε αγαπημένες ελληνικές ταινίες και να φανταστούν με ανοιχτά τα μάτια την σκηνή που τους έρχεται στον νου.
Το iDreamTEAM πέρασε από αρκετά μέρη που γυρίστηκαν ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και σας παραθέτει τις φωτογραφίες για να διαπιστώσετε αν άλλαξε κάτι ή όχι:
Πρώτη ταινία την οποία εντοπίσαμε και… περπατήσαμε, ήταν εκεί που περπάτησε και ο καλός μας άνθρωπος, Θανάσης Βέγγος στο «Δρ Ζιβέγγος». Οι αρχικές σκηνές γυρίστηκαν στον Άγιο Ελευθέριο, στην συμβολή των οδών Βικέλα και Δημ. Ράλλη. Η γέφυρα του ηλεκτρικού ήταν αυτή που μας βοήθησε να καταλάβουμε το πλάνο και να το φωτογραφίσουμε ακριβώς όπως τότε.
ΔρΖιβεγγος.png

Δρ Ζιβέγγος, τότε
ΔρΖιβεγγος1.JPG

Δρ Ζιβέγγος τώρα
Η σκηνή είναι από την ταινία και η γέφυρα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Σίγουρα έχουν αλλάξει τα σπίτια και έχουν δεκαπλασιαστεί τα αυτοκίνητα! Όταν ο Βέγγος περνάει κάτω από την γέφυρα, καταλήγει στο όμορφο και καλοδιατηρημένο σπιτάκι της οδού Δημητρίου Ράλλη, που στέκει εκεί μέχρι σήμερα χωρίς αλλαγές, για να κρεμάσει τις αφίσες του.
Ραλλη.png

Το σπίτι στη συμβολή των οδών Δημητρίου Ράλλη και Βικέλα
Ραλλη1.JPG

Ίδιο μέχρι σήμερα
Αφήνοντας πίσω την οδό Βικέλα, ο δρόμος μας έφερε στην γωνία Λεωφόρου Ιωνίας και Ρόδου, όπου εντοπίσαμε την τοποθεσία που γυρίστηκαν οι σκηνές από την καφετζού με την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Μίμη Φωτόπουλο. Τα σπίτια, τα τρένα, όλα έχουν αλλάξει. Αυτό που μας βοηθά να καταλάβουμε ότι η λήψη ήταν στην σωστή τοποθεσία είναι το δρομάκι και η πεζογέφυρα.
η καφετζου.png

Κάποτε περνούσε το ξύλινο από κείνες τις μονοκατοικίες
Η καφετζου1.JPG

Λίγο πριν τον σταθμό του Αγίου Νικολάου τα πάντα έχουν αλλάξει Από εκείνη την πεζογέφυρα περνούσαν «κυρίες με ομπρέλες, κύριοι με καμπαρντίνες και ναύτες με μπελαμάνες» όπως έλεγε και ο Μίμης Φωτόπουλος!Κατευθυνόμενοι προς το κέντρο, περάσαμε από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών – Λαρίσης εκεί όπου κάποτε ο Βέγγος και ο Μπάρκουλης ξεκινούσαν για την Χαλκίδα στο έργο «Μην είδατε τον Παναή». Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, όπως διακρίναμε!
Στ.Λαρισσης.png
Στ.Λαρισσης1.JPG
Ο δρόμος μέσα από το κέντρο μας έφερε στην οδό Λένορμαν, εκεί που κάποτε ο Κώστας Χατζηχρήστος οδηγούσε το ποδήλατο του για να καταλήξει στο μπακάλικο του κυρ” Παντελή όπου δούλευε. Το μπακάλικο στην ταινία υποτίθεται πως βρίσκεται στον Κολωνό, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται στην γωνία Ψαρρών και Μαιζώνος στο Μεταξουργείο. Εξωτερική φωτογραφία από την ταινία δυστυχώςδεν υπάρχει, αλλά, πιστέψτε μας, αυτό είναι το μπακάλικο του κυρ” Παντελή, όπου μαζί με τον Ζήκο γινόταν… της κακομοίρας!
zicos
Περνώντας από την Ομόνοια δεν υπήρχε λόγος να βγάλουμε φωτογραφίες, αφού τίποτα δεν βρίσκεται στην θέση του, με πρώτο και καλύτερο το συντριβάνι, τους «πίδακας της Ομονοίας» που έλεγε και ο Ορέστης Μακρής. Ο δρόμος μας σπρώχνει προς την Πλάκα εκεί όπου σύμφωνα με την… ιστορία, είχε γυριστεί η ταινία «η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», που πρωταγωνιστούσε ίσως το πιο αγαπημένο ζευγάρι των Ελλήνων, Αντωνάκης και Ελενίτσα! Το σπίτι βρίσκεται λίγο πριν τα Αναφιώτικα όπως κατευθυνόμαστε προς το Μοναστηράκι, στην οδό Τριπόδων.
antonakselenitsi

Το σπίτι όπως φαινόταν στην ταινία
antonakselenitsi

Και όπως είναι σήμερα
Το οδοιπορικό έπρεπε κάπου να καταλήξει, και καλύτερος… «σύμβουλος» από το τρένο δεν υπάρχει μέσα στον ελληνικό κινηματογράφο. Γιατί πολύ απλά, από όπου περνούσε ο ηλεκτρικός υπήρχε και μία σκηνή γυρισμένη. Τελευταία στάση μας η τοποθεσία της ταινίας «τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», η οποία έχει παραμείνει… συγκλονιστικά και συγκινητικά ίδια! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από εκεί, πραγματικά δεν πέρασε ποτέ ο χρόνος. Βέβαια το μόνο που λείπει είναι ο καλός μας άνθρωπος, ο Θανάσης μας, ο Θανάσης της Ελλάδας… Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας του Ντίνου Κατσουρίδη είχε γυριστεί στο Φάληρο στον παλιό ηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, που βρίσκεται δίπλα στον Κηφισό. Το κτίριο μετά βίας στέκεται όρθιο, αλλά υπάρχουν δύο – τρεις τοποθεσίες που είναι σαν να γυρίστηκαν χθες!
Τι εκανες στο πολεμο θαναση2.png
τι εκανες στο πολεμο θαναση3.JPG
Το κοντράστ περιλαμβάνει το ξύλινο του 1971 και το μεταλλικό του 2015! Μετά από 44 χρόνια έχουν προστεθεί μερικά κάγκελα στα πλάγια της γέφυρας, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση στον χώρο που στεκόταν ο Βέγγος και ζητούσε από τον φρατέλο να… γκουάρντα αυτός από κει!!!Όποιος αγαπάει πραγματικά τις ταινίες του Θανάση Βέγγου και τον ελληνικό κινηματογράφο αξίζει να σταθεί λίγο παραπάνω στο σημείο που απεικονίζεται εδώ. Είναι το μόνο που έχει παραμείνει ίδιο και απαράλλαχτο εδώ και 44 χρόνια.
τι εκανες στο πολεμο θαναση.png
τι εκανες στο πολεμο θαναση1.JPG
Από τα σημεία που λες «τώρα θα σταθεί ο Βέγγος εδώ και θα ξαναπεριμένει κρεμασμένος στα κάγκελα». Εκεί ακριβώς, κάτω από την γέφυρα, ο καλός μας άνθρωπος περίμενε την Ροδίτη. Τα γκράφιτι στον τοίχο, τα δέντρα πίσω από το σπιτάκι και τα φουγάρα είναι οι ελάχιστες ελλείψεις που συναντήσαμε σε αυτό το καρέ.Το κλείσιμο ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, με τελευταίο καρέ αυτό που ο Βέγγος προσπαθεί να ξεφύγει από τον Ιταλό σκοπό, στην ίδια τοποθεσία του Νέου Φαλήρου.
τι εκανες στο πολεμο θαναση4.png
τι εκανες στο πολεμο θαναση5.JPG
Το παράδοξο είναι ότι στην ταινία ο Βέγγος δεν μπορεί να… ξεφύγει, αφού ο δρόμοςκάνει στροφή 180 μοίρες και ανεβαίνει προς την γέφυρα. Αυτό σημαίνει πως ακόμακι αν έφτανε εκεί, θα βρισκόταν πάλι σε απόσταση βολής από τον Ιταλό σκοπό!Πραγματικά, οι σκηνές μπορεί να έχουν γυριστεί λίγα μέτρα και από το δικό σας σπίτι, δίπλα από τον δικό σας χώρο εργασίας. Αξίζει τον κόπο να κάνει κανείς ένα περίπατο και να γυρίσει πίσω στον χρόνο του κινηματογράφου.  Προσφέρει ένα πρόσκαιρο καταφύγιο από την δύσκολη καθημερινότητα!
http://idreamteam.gr

Recommended For You