ΠΡΟΣΟΧΗ FaceApp: Κινδυνεύει η ιδιωτικότητα όσων χρησιμοποιούν την εφαρμογή

Το FaceApp είναι μία εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί πληθώρα φίλτρων για να αλλάξει τα πρόσωπα των χρηστών του. Η τελευταία μόδα αυτής της εφαρμογής έχει να κάνει με φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν πως θα μπορούσαμε να μοιάζουμε όταν μεγαλώσουμε.

Δυστυχώς όμως η εφαρμογή ίσως απειλεί και την ιδιωτικότητα όσων δίνουν τα απαραίτητα δικαιώματα που ζητάει η εφαρμογή.

Την ανακάλυψη έκανε ο developer, Joshua Nozzi, όταν χρησιμοποίησε πρώτη φορά την εφαρμογή. Όταν ο Nozzi έδωσε δικαιώματα στην εφαρμογή, οι φωτογραφίες του ξεκίνησαν να εμφανίζονται σιγά-σιγά σαν να γινόταν κάποιου είδους loading. Αμέσως ο developer έβαλε την συσκευή σε Airplane Mode και γρήγορα ξανά εμφανίστηκαν όλες οι φωτογραφίες. Αυτό πολύ πιθανόν να σημαίνει ότι το FaceApp ανεβάζει κάπου τις φωτογραφίες των χρηστών.

Το privacy policy του FaceApp, λέει ότι συλλέγει φωτογραφίες και υλικό το οποίο ανεβαίνει στην εφαρμογή. Πολύ πιθανόν, η εφαρμογή να μην ανεβάζει όλες τις φωτογραφίες σας αλλά όσες επιλέξετε να αλλάξει.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, το FaceApp βρέθηκε στα κινητά περισσότερων από 100 εκατ. ανθρώπων και η εφαρμογή είναι τώρα η κορυφαία στο iOS App Store σε 121 χώρες, σύμφωνα με την μέτρηση από την App Annie.

Καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι απέκτησαν το απόλυτο viral που τους δημιουργεί την γερασμένη τους εικόνα, ταυτόχρονα έδωσαν στο FaceApp την εξουσία να χρησιμοποιεί τις εικόνες και τα ονόματά τους για οποιοδήποτε σκοπό επιθυμεί και όσο το επιθυμεί. Πόσοι από εσάς διαβάσατε τους όρους χρήσης και πόσοι πατήσατε «agree» χωρίς να το κάνετε; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που θέτουν κάποιοι εκφράζοντας τις πρώτες ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει όμως όντως θέμα κλοπής δεδομένων;

Ενώ σύμφωνα με τους όρους του FaceApp οι άνθρωποι εξακολουθούν να κατέχουν το δικό τους «περιεχόμενο χρήστη» (δηλαδή τις φωτογραφίες με το πρόσωπό τους), η εταιρεία κατέχει μια άνευ χρονικού ορίου και αμετάκλητη άδεια χωρίς δικαιώματα, για να κάνει ό, τι θέλει μαζί με αυτό. Χορηγείτε στο FaceApp μια αέναη, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, απεριόριστη, παγκόσμια, άνευ οικονομικών απαιτήσεων άδεια χρήσης για αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση, μετάφραση, δημιουργία παράγωγων έργων, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι όροι.

Πολλές θεωρίες και εικασίες μπορεί να γίνουν αυτές τις μέρες για το τι πραγματικά είναι το FaceApp και κάποιες θα είναι σίγουρα τρομολαγνικές. Μερικοί κάνουν λόγο ακόμη και για τεράστια επιχείρηση συλλογής δεδομένων, αλλά κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δείχνει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως οι selfies και τα στοιχεία σας θα βρίσκονται στους διακομιστές της Amazon στην Αμερική, όπως αναφέρει το Forbes. Όμως, θα εξακολουθεί η εφαρμογή να είναι κάτοχος άδειας και να κάνει ό, τι θέλει με αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική μητρική εταιρεία της εφαρμογής, Wireless Labs, θα κάνει κάτι με το πρόσωπό σας, αλλά, όπως λέει ο Peter Kostadinov της PhoneArena: «Μπορεί να καταλήξετε σε μια πινακίδα κάπου στη Μόσχα, ή το πρόσωπό σας πιθανότατα θα καταλήξει να εκπαιδεύσει κάποιον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη».

Ο αρθρογράφος του Forbes σημειώνει πως το FaceApp δείχνει πώς οι άνθρωποι ξέχασαν ήδη το σκάνδαλο Cambridge Analytica ενώ την ίδια ώρα το Business Insider μεταδίδει τις πρώτες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προεδρικές εκστρατείες για το 2020 έλαβαν προειδοποίηση από την Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή (DNC) την Τετάρτη, συμβουλεύοντας τους να διαγράψουν την εφαρμογή FaceApp.

«Εάν εσείς ή κάποιο μέλος του προσωπικού σας έχει ήδη χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, σας συνιστούμε να διαγράψετε αμέσως την εφαρμογή», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας DNC, Bob Lord, στην προειδοποίηση ασφαλείας που αναφέρει το CNN. Στην προειδοποίηση, αναφέρεται ότι «το FaceApp αναπτύχθηκε από τους Ρώσους» και ότι υπάρχουν «σημαντικές ανησυχίες για την πρόσβαση στις φωτογραφίες σας ή απλά το ανέβασμα μιας selfie». «Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα οφέλη από την αποφυγή της εφαρμογής υπερβαίνουν τους κινδύνους», δήλωσε ο Lord.

Το FaceApp, που είναι σήμερα η πιο δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή στο Apple App Store και το Google Play, αλλάζει τα πρόσωπα των χρηστών χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Το FaceApp έχει το δικαίωμα να αποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα ακόμα και μετά τη διαγραφή των εφαρμογών από τους χρήστες. Δημοσιεύματα στις ΗΠΑ ανέφεραν την Τετάρτη ότι το FaceApp μετακόμισε στο κέντρο καινοτομίας Skolkovo της Μόσχας το 2018. «Δεν είμαστε συνδεδεμένοι με την Skolkovo Ventures με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο CEO της FaceApp, Yaroslav Goncharov σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Mashable. «Το Skolkovo είναι ένα επιχειρηματικό πάρκο με πολλές διαφορετικές εταιρείες. Δεν έχουμε λάβει καμία χρηματοδότηση από κονδύλια που σχετίζονται με κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FaceApp που δημοσίευσε το TechCrunch, η εταιρεία δήλωσε ότι «η ομάδα research & development της εφαρμογής βρίσκεται στη Ρωσία, αλλά τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία». Ωστόσο, η πολιτική απορρήτου του FaceApp υποδεικνύει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από την εφαρμογή μπορούν να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν εκτός και σε άλλες χώρες.

Recommended For You