Στο επταώροφο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας επί της Λεωφόρου Κηφισίας, που ταυτίστηκε από το πρώτο κύμα της πανδημικής κρίσης με την ευαίσθητη διαδικασία της ιχνηλάτησης και με επείγουσες live ανακοινώσεις προς τους πολίτες, δίνεται πλέον πίσω από τις κάμερες και με διπλό ραντεβού των συναρμόδιων στελεχών καθημερινά το κυβερνητικό στοίχημα για ομαλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Στις αίθουσες του -1 στο κτίριο «Φάρος» ξεδιπλώνονται εμπιστευτικά τα logistics της επιχείρησης «Ελευθερία», αλλάζουν χέρια τα ενημερωτικά σημειώματα, εμφανίζονται σε οθόνες διαγράμματα και αναλύονται επιχειρησιακά μοντέλα, σχεδιασμοί επί χάρτου, καθώς και προβληματισμοί και σκέψεις για τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
Εξάλλου, κεντρική οδηγία του Μαξίμου (αλλά και η μεγάλη ανησυχία του) είναι η ταυτόχρονη προσοχή της κυβερνητικής μηχανής σε δύο παράλληλα ανοιχτά μέτωπα: πρώτον, στην «Ελευθερία» ενόψει της πρεμιέρας της και για τον γενικό πληθυσμό σταδιακά από τις 20 Ιανουαρίου, και δεύτερον, στη διαχείριση της πανδημίας, ειδικά στο δύσκολο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για την αποφυγή τρίτου κύματος, όπως μαρτυρούν οι χθεσινές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Κέντρο Υγείας στο Περιστέρι. «Μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, θα πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε πάρα πολύ» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Στο δωμάτιο πολέμου
Οσο για το τι έχει αλλάξει πια στην έδρα των ιχνηλατών, δηλαδή στελεχών με ανακριτική εμπειρία της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αυτό είναι το νέο war room (δωμάτιο πολέμου), για κυβερνητικά στελέχη αυτή τη φορά. Τα μέλη στις ομάδες κρούσης της επιχείρησης «Ελευθερία» θέτουν επί τάπητος τις φάσεις του εμβολιασμού, αναζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες δικλίδες ασφαλείας και έχουν αναλάβει τις λεπτομέρειες της εφοδιαστικής αλυσίδας του εμβολίου κατά του Covid-19 και τον συντονισμό κυβέρνησης, Ενόπλων Δυνάμεων και κάθε κρατικού, ρυθμιστικού και εποπτικού φορέα.
Συγκεκριμένα, πέρα από την «ομάδα των έξι» της οργανωτικής επιτροπής, δηλαδή τους υπουργούς Βασίλη Κικίλια, Κυριάκο Πιερρακάκη, τους υφυπουργούς Ακη Σκέρτσο, Νίκο Χαρδαλιά, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογεώργη, λειτουργεί επιπλέον ένα – κατά την τεχνοκρατική ορολογία – Project Μanagement Office (PMO). Πρόκειται για το τιμ συντονιστών – διαχειριστών στο οποίο συμμετέχουν, υπό τις γενικές κατευθύνσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όπως ο ταξίαρχος Αρίστος Περρής εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ και συναρμόδιων υπουργείων, ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.
Ο ρόλος του Μαξίμου
Στο μπαράζ συσκέψεων η σύνθεση των προσώπων διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις, ωστόσο το συντονιστικό PMO είναι αυτό που συνήθως ανοίγει μετά το μεσημέρι τις πρώτες συζητήσεις για την «Ελευθερία» (με επισκόπηση της κατάστασης, προγραμματισμό επόμενων βημάτων κ.λπ.), δίνοντας τη σκυτάλη στην απογευματινή σύσκεψη (μετά τις 19.00 καθημερινά) των επιτελικών στελεχών. Αυτά μεταφέρουν προφανώς τη μεγάλη εικόνα και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ζητάει να βρίσκεται επί ποδός για τυχόν κάλυψη έκτακτων αναγκών σε προσωπικό ή υποδομές κάθε υπουργείο – όχι μόνο τα Υγείας, Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τα Μεταφορών, Ναυτιλίας κ.λπ.
Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, εξού και η ευθεία παρότρυνση του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες να σπεύδουν για δωρεάν rapid tests, τα οποία «κλείνονται» μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr. «Μας δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να ελέγχουμε τον δείκτη θετικότητας σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική δράση για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα με τη δράση του εμβολιασμού και τον περιορισμό της πανδημίας για τους επόμενους μήνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. {in.gr}