Πολίτικος χαλβάς με πορτοκάλι

Ο χαλβάς είναι ίσως το πιο παλιό, σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό. Η συνταγή έχει έρθει απ᾿ την Πόλη.
Υλικά
2  φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1  φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3  φλ. τσαγιού ζάχαρη
3  φλ. τσαγιού νερό
3  φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1  φλ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
1/2  φλ. τσαγιού σταφίδες (μαύρη και σουλτανίνα)
1  φλούδα πορτοκαλιού
1  φλούδα λεμονιού
1  πορτοκάλι (το ξύσμα του)
1  κ. σ. κανέλλα
1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει, το βράζουμε για 2′.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει αρκετά.
Έπειτα προσθέτουμε την κανέλλα σκόνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και το αμύγδαλο, κι ανακατεύουμε καλά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα, πολύ προσεκτικά, (γιατί πετάγεται το σιρόπι και καίει πάρα πολύ!),  ρίχνουμε λίγο – λίγο το σιρόπι, στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, κι ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Όταν ο χαλβάς στέκεται στην κουτάλα, τον αδειάζουμε σε φόρμα, τον πατάμε ελαφρά να στρώσει και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τον ξεφορμάρουμε, τον πασπαλίζουμε με κανέλλα, ή τον γαρνίρουμε με φετούλες πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού.
— Αν θέλουμε να τον σερβίρουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, σε μπουκιές, πέρνουμε μια κουταλιά της σούπας χαλβά, γεμάτη και μ᾿ ένα δεύτερο κουτάλι, τον πατάμε (ανάμεσα στα δυο κουτάλια), δίνοντάς του σχήμα και τον βάζουμε με τη σειρά, σε μια πιατέλα.
http://www.briefingnews.gr

Recommended For You