Ποιες τροφές συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου

imagesΟι επιστήμονες εκτιμούν ότι σχεδόν μία στις 10 περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου, συνδέεται με την κακή διατροφή.

Η κακή διατροφή που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση καρκίνου του στήθους και του στομάχου.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και αποφυγής των παρακάτω ανθυγιεινών τροφών:

Επεξεργασμένα κρέατα-αλλαντικά

Τροφές όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία μπορεί να προκαλούν καρκίνο λόγω των χημικών συντηρητικών π[ου περιέχουν. Αυτά είναι το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο που αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Προτιμήστε τα κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Επεξεργασμένο λευκό αλεύρι

Είναι το αλεύρι από το οποίο παρασκευάζονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα τυποποιημένα μπισκότα . Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η επεξεργασμένη ζάχαρη επίσης ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά που είναι πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Αποφύγετε τα μπισκότα, τις τούρτες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, τους τυποποιημένους χυμούς, τις έτοιμες σάλτσες, τα δημητριακά και όσα τρόφιμα αποτελούν «κρυφές πηγές» ζάχαρης.

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Έχει αποδειχθεί ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή GMOs κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Απαντώνται πιο συχνά στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola).Προτιμήστε τα πιστοποιημένα βιολογικά, μη γενετικά τροποποιημένα αλλά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Ποπκορν στο φούρνο μικροκυμάτων

Τα σακουλάκια ποπ κορν μπορεί να αποτελούν μια εύκολη λύση, είναι όμως γεμάτα χημικά που ενοχοποιούνται για στειρότητα και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπ κορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Επίσης το χημικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα ίδια τα ποπ κορν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.

Πηγή: onmed.gr

Recommended For You