Ποια φρούτα και λαχανικά μας βοηθούν να μην παχαίνουμε

imagesΣύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, σχετίζεται με πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους.

Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 6.000 τύποι φλαβονοειδών, που περιέχονται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μεταξύ των πιο γνωστών φλαβονοειδών περιλαμβάνονται οι φλαβονόλες, οι φλαβόνες, οι φλαβανόλες και οι ανθοκυανίνες. Παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη διαιτητική πρόσληψη φλαβονοειδών με την απώλεια βάρους, αν και οι περισσότερες είχαν επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο συστατικό του πράσινου τσαγιού.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 124.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κάθε 4 χρόνια κατά τη διάρκεια της περιόδου 1986-2011, συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, μέσω των οποίων η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τα επίπεδα διαιτητικής πρόσληψης διαφόρων τύπων φλαβονοειδών. Επιπλέον, κάθε 2 χρόνια, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια που αφορούσαν το σωματικό βάρος, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης συγκεκριμένων τύπων φλαβονοειδών είχαν τη μικρότερη πιθανότητα αύξησης του σωματικού τους βάρους. Ειδικότερα, οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στις φράουλες και τα βατόμουρα, οι φλαβονόλες του τσαγιού και των κρεμμυδιών και οι φλαβανόλες των μήλων φάνηκαν να συνδέονται με τη μικρότερη αύξηση του βάρους κατά το διάστημα διεξαγωγής της μελέτης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, εν τούτοις φαίνεται ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένους τύπους φλαβονοειδών θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στη διατήρηση του σωματικού βάρους των ενηλίκων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Recommended For You