Ποια είναι τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν μετά από την ημερομηνία λήξης

Συμβουλές για το πώς να καταλάβετε αν ένα τρόφιμο είναι ασφαλές για να καταναλωθεί ακόμα και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης δίνει η Daily Mail.

Δείτε συμβουλές για μερικά από αυτά:

Φιλέτο ψαριού

Το φιλεταρισμένο ψάρι, όπως ο σολομός και ο μπακαλιάρος, είναι κατάλληλο για κατανάλωση έως τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή που το ψάρεψαν, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί στο ψυγείο σε θερμοκρασία χαμηλότερη των πέντε βαθμών.

Για να σιγουρευτείτε, βεβαιωθείτε ότι το ψάρι είναι γυαλιστερό, δεν μυρίζει και η σάρκα του παραμένει ελαστική, αλλά είναι σφικτή όταν την πιέζετε.

Παγωτό

Παρότι διατηρείται στην κατάψυξη, έχει μικρό χρόνο ζωής. Μέσα σε τρεις μήνες χάνει τη φρέσκια γεύση του. Αν έχει ξινή γεύση, τότε δεν πρέπει να το φάτε.

Πατέ και λουκάνικα

Μπορείτε να πάρετε ρίσκο μόνο για μία ημέρα μετά από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Όταν το κρέας έχει υποστεί επεξεργασία ή έχει τεμαχιστεί, είναι εκτεθειμένο σε βακτήρια, τα οποία δεν μπορεί να εμποδίσει η ψύξη.

Αβγά
Μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά από την ημερομηνία λήξης. Ενα ασφαλές τεστ είναι να ρίξετε το αβγό σε ένα ποτήρι νερό. Αν επιπλέει, πρέπει να πεταχτεί. Αν πάλι βυθιστεί, τότε είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Γιαούρτι

Πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια αν υπάρχει το παραμικρό ίχνος μούχλας. Αλλά αν φαίνεται καθαρό κι έχει καλή γεύση, τότε είναι ασφαλές να καταναλωθεί ακόμη κι αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξεως.

Βοδινό

Ενα καλοδιατηρημένο κομμάτι μπορεί να έχει εκπληκτική γεύση ακόμη και έπειτα από πέντε εβδομάδες και είναι ασφαλές να καταναλωθεί αν μαγειρευτεί καλά. Οπότε η ημερομηνία λήξεως μπορεί να «παραταθεί» για αρκετές ημέρες. Αν όμως μυρίζει, τότε αυτό είναι σημάδι ότι πλέον είναι αργα.

Αλεύρι και μπαχαρικά

Μπαχαρικά όπως σκόνη τσίλι, πάπρικα ή πιπέρι καγιέν, αντέχουν πάνω από έξι μήνες αν στη συσκευασία υπάρχει η επισήμανση «παστερίωση ατμού».

Κοτόπουλο

Σε αντίθεση με το ψάρι, χαλάει γρήγορα. Το παραμικρό ίχνος περίεργης μυρωδιάς σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξετε, αλλά καλό είναι να το πλύνετε το πρώτα κάτω από κρύο νερό πριν το μυρίσετε, ώστε να σιγουρευτείτε πως η μυρωδιά δεν προέρχεται από τη συσκευασία. Γενικότερα, μην ρισκάρετε να φάτε κοτόπουλο πάνω από 1-2 έπειτα από την ημερομηνία λήξης.

Recommended For You