- Σκότωσε 100.000.000 ανθρώπους τον περασμένο αιώνα.
- Αφαιρεί περίπου 6.000.000 ζωές το χρόνο.
- Κατά μέσο όρο, σκοτώνει ένα άτομο κάθε έξι δευτερόλεπτα.
- Και τίποτα δεν δείχνει ότι αυτό θα αλλάξει.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς, το 2030 οι θάνατοι από το κάπνισμα θα ξεπερνούν τα 8.000.000 κάθε χρόνο. Προβλέπουν δε ότι το κάπνισμα θα έχει αφαιρέσει 1.000.000.000 ζωές ως το τέλος του 21ου αιώνα.
Θύματα του καπνού δεν είναι μόνο οι καπνιστές. Είναι επίσης τα μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία πλήττονται συναισθηματικά και οικονομικά, αλλά και οι 600.000 μη καπνιστές που πεθαίνουν ετησίως από το παθητικό κάπνισμα. Επιβαρύνονται δε οι πάντες εφόσον οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται.
Όταν ξεσπάει κάποια επιδημία, οι γιατροί κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν μια θεραπεία. Αυτή η μάστιγα, όμως, είναι θεραπεύσιμη, και η λύση είναι πασίγνωστη. Η Δρ Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε: «Η επιδημία του καπνίσματος είναι πέρα για πέρα ανθρωπογενής και μπορεί να αναχαιτιστεί με τις συντονισμένες προσπάθειες κυβερνήσεων και πολιτών».
Η διεθνής κινητοποίηση για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης στην υγεία είναι πρωτοφανής. Μέχρι τον Αύγουστο του 2012, περίπου 175 χώρες είχαν συμφωνήσει να πάρουν μέτρα για την καταστολή της χρήσης καπνού. * Εντούτοις, η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται εξαιτίας ισχυρών δυνάμεων. Κάθε χρόνο, οι καπνοβιομηχανίες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις με στόχο καινούριους πελάτες, κυρίως γυναίκες και νεαρούς ενηλίκους σε αναπτυσσόμενες χώρες. Συν τοις άλλοις, ο καπνός προκαλεί εθισμό. Γι’ αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των ήδη εξαρτημένων καπνιστών, οι οποίοι φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο. Αν οι τωρινοί χρήστες δεν σταματήσουν το κάπνισμα, οι θάνατοι θα αυξηθούν κατακόρυφα τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
Οι διαφημίσεις και ο εθισμός κρατούν πολλούς παγιδευμένους σε μια συνήθεια από την οποία θα ήθελαν να ξεφύγουν. Αυτό συνέβη με τη Νάοκο, η οποία άρχισε να καπνίζει όταν ήταν έφηβη. Ένιωθε πολύ «προχωρημένη» αντιγράφοντας αυτή τη συνήθεια, έτσι όπως την παρουσίαζαν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Παρότι έχασε και τους δυο γονείς της από καρκίνο του πνεύμονα, συνέχισε να καπνίζει, ακόμη και ενόσω μεγάλωνε τις δυο κόρες της. «Φοβόμουν μήπως πάθω καρκίνο του πνεύμονα και ανησυχούσα για την υγεία των παιδιών μου», παραδέχεται, «αλλά δεν μπορούσα να κόψω το κάπνισμα. Πίστευα ότι δεν θα το σταματούσα ποτέ».
Και όμως, η Νάοκο τα κατάφερε. Υπερνίκησε τη συνήθεια του καπνίσματος βρίσκοντας το κίνητρο στην ίδια πηγή που έχει βοηθήσει εκατομμύρια άλλους να παραμείνουν ελεύθεροι από τον καπνό. Ποια είναι αυτή η πηγή; Παρακαλούμε διαβάστε τη συνέχεια.
http://www.jw.org