Πέθανε στα 146 του χρόνια ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Πέθανε ο ινδονήσιος Μπαχ Γκότο, που θεωρείτο ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει ζήσει στον πλανήτη. Γεννημένος (όπως ισχυριζόταν ο ίδιος) στις 31 Δεκεμβρίου του 1870, ο παππούς Γκότο -όπως ήταν ευρύτερα γνωστός- έζησε και πέθανε στο χωριό του στην Κεντρική Ιάβα.

Σύμφωνα με τα χαρτιά που είχε στην κατοχή του, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1870.

Στις 12 Απριλίου, ο παππούς Γκότο δεν αισθάνθηκε καλά και ζήτησε να τον πάνε στο νοσοκομείο. Έξι μέρες μετά, επέμενε να επιστρέψει σπίτι του. «Από τη στιγμή που επέστρεψε από το νοσοκομείο, έτρωγε μόνο ελάχιστες κουταλιές χυλό και έπινε λίγο νερό» ανέφερε ο εγγονός του στο BBC.

Ο εγγονός ανέφερε ότι ο παππούς Γκότο κηδεύτηκε τη Δευτέρα το πρωί και θάφτηκε σε έναν τάφο που ο ίδιος είχε αγοράσει αρκετά χρόνια πριν.

Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Δε ζητούσε πολλά. Πριν πεθάνει ήθελε απλά εμάς την οικογένειά του κοντά του».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο παππούς Γκότο, αν όντως επιβεβαιωθεί ότι γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 1870, θα είναι και επίσημα ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει ζήσει ποτέ στη Γη, σύμφωνα με τα διασωθέντα στοιχεία.

Όταν είχε ρωτηθεί για το μυστικό της μακροζωίας του, ο Γκότο είπε ότι το κλειδί ήταν η υπομονή και ότι είχε γύρω του ανθρώπους που τον αγαπούσαν και τον φρόντιζαν.

Δεινός καπνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του, είχε μείνει τέσσερις φορές χήρος και είχε 10 αδέρφια, από τα οποία κανείς δεν ζει πλέον. Η τελευταία σύζυγός του πέθανε το 1988 και εκείνος ζούσε με τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τρισέγγονά του.

Πηγή: BBC

Recommended For You