Ο μεγαλύτερος οργανισμός στη Γη πεθαίνει

Ένας από τους μεγαλύτερους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη Γη είναι σε κίνδυνο και χρειάζεται επείγουσα προσοχή, σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών Paul Rogers και Darren McAvoy, από το Utah State University, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

Ο οργανισμός, γνωστός ως Pando (που σημαίνει “εξαπλώομαι”, στα Λατινικά), είναι εξωτερικά ένα δάσος από τρεμούλια ( Populus tremuloides ) που καταλαμβάνουν 43 εκτάρια στο Εθνικό Δρυμό Fishlake της Γιούτα. Όμως, στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα άτομο που περιλαμβάνει περίπου 47.000 γενετικά πανομοιότυπους αρσενικούς ραβδώσεις, ή πάνω από το έδαφος, και ένα μαζικό ριζικό σύστημα που ζυγίζει περίπου 6 εκατομμύρια κιλά.

Οι Rogers και McAvoy λένε ότι τα ευρήματά τους στο Pando έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις. Η έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One , λέει ότι τα ασβεστούχα δάση, τα οποία περιέχουν κυρίως το P. tremuloidesκαι τον στενό συγγενή P. tremula , είναι “ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα δέντρων στον κόσμο”, αλλά απειλούνται από ανθρώπινες επιπτώσεις όπως η παγκόσμια θέρμανση, αποδάσωση, καταστολή πυρκαγιάς και ανεξέλεγκτη βόσκηση φυτοφάγων.

«Ενώ ο Pando πιθανότατα υπήρχε για χιλιάδες χρόνια – δεν έχουμε καμία μέθοδο για να καθορίσουμε σταθερά την ηλικία του – τώρα καταρρέει στο ρολόι μας» λέει ο Rogers.

Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορες προσπάθειες προστασίας του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων που αφορούσαν σαφώς κομμένα τμήματα του δάσους και οικοδόμηση φράχτων γύρω από ορισμένες περιοχές.

Συμπέραναν ότι η «πρώτη συνολική εκτίμηση των συνθηκών στο φημισμένο κλώνο Pando aspen αποκαλύπτει ένα αρχαίο δάσος που απειλείται από πρόσφατες ανθρώπινες αποφάσεις» και ότι «ένα σημαντικό μάθημα που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι ότι η ανεξάρτητη διαχείριση της βλάστησης και της άγριας ζωής μπορεί να βλάψει και τα δύο».

“Ενώ αρκετές ανθρώπινες μεταβολές στο δάσος έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η έλλειψη ταυτόχρονης ρύθμισης των φυτοφαρμάκων που προκάλεσε τον εκφυλισμό αυτού του καταστήματος”, λένε.

Αυτό το μοναδικό «δάσος ενός δέντρου» περιγράφηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’70, σύμφωνα με την έκθεση. Μια “συνολική εκτίμηση της προέλευσης μετά την εποχή του παγετώνα φαίνεται εύλογη, που σημαίνει ότι ο κλώνος είναι πιθανό να είναι χιλιάδες ετών, αν και όχι πάνω από 14.000 χρόνια”.

Οι ερευνητές λένε ότι ο κλώνος Pando aspen είναι “κατά πάσα πιθανότητα ο μεγαλύτερος γνωστός οργανισμός στη γη από την άποψη της μάζας ξηρού βάρους”. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ως προς τον “μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό στη Γη” έχουν επίσης γίνει για λογαριασμό ενός Armillaria solidipes , ενός συγκεκριμένου μέλιτος μύκητα που υπολογίζεται ότι μετρά πάνω από 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα Blue Mountains του Όρεγκον, στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Το έγγραφο αναφέρει ότι συστήματα όπως το Pando υποστηρίζουν «ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, σε σύγκριση με τα γύρω δάση που κυριαρχούν σε κωνοφόρα».

Σε ένα καλύτερα διαχειριζόμενο περιβάλλον, δάση από ασβεστόλιθους όπως ο Pando θα επωφελούνταν από την «αναζωογόνηση της φωτιάς» και την παρουσία αρπακτικών που θα κρατούσαν υπό έλεγχο τα εγγενή ζώα περιήγησης.

Αν και οι ανθρώπινες επιδρομές στο δάσος το έβλαψαν, το χαρτί λέει ότι η μεγαλύτερη βλάβη στον οργανισμό Pando προέρχεται από τα ζώα βόσκησης, κυρίως ελάφι ( Odocoileus hemionus ) και, σε μικρότερο βαθμό, από τα κατοικίδια βοοειδή και το γέρο Rocky Mountain ( Cervus elaphus ) .

Οι Rogers και McAvoy λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον Pando, αλλά έχουν αρχίσει προσπάθειες να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη σημασία του, αποφεύγοντας παράλληλα την αύξηση των αριθμών επισκεπτών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημιά στη βλάστηση και στη βλάστηση.

Αυτές οι συνδυασμένες επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την ανθεκτικότητα του δάσους, προσθέτουν, παράλληλα με την “κλιμακωτή επίδραση στη βιοποικιλότητα”.

Για να τους βοηθήσει να επιτύχουν μια πλήρη μέτρηση της τρέχουσας κατάστασης του κλώνου δάσους, οι ερευνητές έχτισαν μια συλλογή αεροφωτογραφιών του ελαιώνα. Συγκεντρώθηκαν αεροφωτογραφίες που κάλυπταν εννέα χρόνια στο χώρο και ψηφιοποίησαν έξι από αυτούς, οι οποίες παρείχαν αρκετό υλικό για ερμηνεία.

Αυτά τα χρόνια φωτογράφησης (1939, 1950, 1967, 1976, 1989, 2011) υποβλήθηκαν σε επεξεργασία έτσι ώστε κάθε μία από αυτές να μπορεί να συγκριθεί άμεσα στην ίδια κλίμακα.

Χρησιμοποίησαν επίσης προηγούμενες γενετικές δειγματοληπτικές εργασίες για να ψηφιοποιήσουν ένα ακριβές όριο κλώνου Pando, το οποίο τους έδωσε ένα συνεκτικό πλαίσιο για την προβολή των μεταβαλλόμενων συνθηκών δάσους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 72 ετών.

Οι ερευνητές λένε ότι πολλές προηγούμενες προσπάθειες διατήρησης δεν κατάφεραν να βρουν συντονισμένες στρατηγικές που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του δάσους και την αναπόφευκτη παρουσία φυτοφάγων, ιδιαίτερα σε περιφερειακό και πολυεθνικό επίπεδο.

“Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση όσον αφορά το γεγονός ότι τόσο οι εγχώριοι όσο και οι άγριοι πληθυσμοί φυτοφαρμάκων διέπονται από τις προτιμήσεις και τις ενέργειες των ανθρώπων και ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα οικοσυστήματα που είναι μεγάλα», γράφουν.

Ο Ρότζερς λέει ότι ο Πάντο χρησιμεύει ως «σύμβολο της φύσης-ανθρώπινης συνάφειας και προάγγελος για ευρύτερες απώλειες ειδών».

“Περιφερειακά, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, δάση από ασβέστη υποστηρίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα”, καταλήγουν.

“Αυτή η εργασία υποστηρίζει περαιτέρω την« μεγα-διατήρηση »ως απόκλιση από τις παραδοσιακές μεμονωμένες προσεγγίσεις ειδών-οικοτόπων. Θα ήταν ντροπή να δούμε τη σημαντική μείωση αυτού του εικονικού δάσους, όταν η αναστροφή αυτής της πτώσης είναι εφικτή, θα πρέπει να επιδείξουμε τη βούληση να το πράξουμε “.

Recommended For You