Η περίοδος της ελληνικής επανάστασης έχει ακόμα πολλές και άγνωστες ιστορίες, καθώς η ιστοριογραφία δεν έχει και δεν μπορεί άλλωστε να καλύψει ολόκληρο το φάσμα τους. Μία από αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτυλίχθηκε στην θέση «Κλεψύδρα», στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης. Εκεί πολύ πριν φτιαχτεί ο Παρθενώνας , από τα νεολιθικά χρόνια, υπήρχε πηγή που τροφοδοτούσε τους κατοίκους με νερό.
Η πηγή αργότερα στις αρχές του 5ου αι διαμορφώθηκε σε κρήνη από τον Κίμωνα και ονομάστηκε «Κλεψύδρα», γιατί τα νερά της πότε ξεχείλιζαν και πότε χάνονταν μέσα στον βράχο, με αποτέλεσμα να μοιάζει με Κλεψύδρα που αναποδογυρίζει. Η χρήση της αρχαίας κρήνης συνεχίστηκε για σχεδόν 1.500 χρόνια.
Τον 10ο αι. μ.Χ. μία κατολίσθηση από βράχια την έφραξε. Η προσωρινή διαμόρφωση που έγινε στον χώρο δεν κράτησε πολύ, με αποτέλεσμα, η αρχαία κρήνη να σταματήσει τα επόμενα χρόνια να τροφοδοτεί με νερό την πόλη και να περάσει στη λήθη.
Το παιχνίδι της ιστορίας, όμως έμελε να την φέρει ξανά στο προσκήνιο, σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και συγκεκριμένα στην πολιορκία της Ακρόπολης του 1826 – 27 όπου τελικά οδήγησε σε σνθηκολόγηση της ελληνικής πλευράς.
Βρισκόμαστε πλέον στο 1822, όταν ο Κυριάκος Πιττάκης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και από τους πρωτοπόρους της Αρχαιολογίας ανακαλύπτει την αρχαία κρήνη, η οποία θα αποδειχτεί κάτι παραπάνω απο κομβική.
Τέσσερα χρόνια μετά, το 1826 όταν οι Έλληνες πολιορκούνται από τους Οθωμανούς και κλείνονται στην Ακρόπολη, η αρχαία κρήνη δίνει την λύση καθώς είναι ακόμα ενεργή. Βρίσκοντας οι πολιορκημένοι μια εσωτερική διόδο μέσα απο τα Προπύλαια, εντοπίζουν ένα μαρμάρινο φρέαρ βάθους 10 μέτρων που αναβλύζει ακόμα νερό. Η επικοινωνία των δύο μερών γίνεται με υπόγεια σκάλα.
Η κρήνη της Αρχαίας Αθήνας, αποδεικνύεται κομβική, βγάζοντας πάνω από 1.500 οκάδες νερό ημερησίως, σε μία κρίσιμη πολιοκρία που κράτησε για πολύ καιρό.
Το πόσο βασική μάλιστα ήταν η συγεκριμένη τροφοδοσία, για μία μάχη πάντως που κατέληξε σε συνθηκολόγηση για την ελληνική πλευρά, φαίνεται από το γεγονός πως οι Οθωµανοί είχαν επιχειρήσει να κάμψουν πρόωρα την αντίσταση των πολιορκημένων με διάνοιξη σήραγγας κάτω από την πηγή της Κλεψύδρας ώστε να κόψουν το νερό.
Ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες για την «Κλεψύδρα» είναι ακόμα πως σε αυτή την περιοχή βρέθηκε το 1824 δολοφονημένος ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ενώ το νερό της αρχαίας Κρήνης αναβλύζει ακόμα και σήμερα ποτίζοντας την βλάστηση γύρω από την Ακρόπολη.
http://www.kathimerini.gr