Οι New York Times ξεσκεπάζουν την αυτοκρατορία της ψεύτικη φήμης – Ιδού το εργοστάσιο των followers

Ο σταρ του American Idol, Clay Aiken, συγκέντρωσε περισσότερα από 5.000 retweets σε μια καταγγελία που έκανε το 2015 σχετικά με τη Volvo.

Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν όντως τόσο πολλοί άνθρωποι συμπαραστάθηκαν στον Clay και έδειξαν ενδιαφέρον για το πώς ο σταρ των ριάλιτι είχε επιφυλάξεις για να πάρει το καινούργιο του αυτοκίνητο.

Όχι, είναι η απάντηση. Για την ακρίβεια πλήρωσε για να συγκεντρώσει ενδιαφέρον- και δεν είναι ο μόνος.

Το Σάββατο, οι New York Times δημοσίευσαν μια πολυσέλιδη έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες αγοράς και πώλησης ψεύτικων οπαδών και bots στα social media.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε μια αμερικανική εταιρεία με την επωνυμία Devumi, η οποία σύμφωνα με τους Times έχει κερδίσει εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας και πουλώντας λογαριασμούς στο Twitter.

Τα όσα αποκαλύφθηκαν έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman, ο οποίος δήλωσε ότι ξεκινά έρευνα.

Η Devumi εδρεύει στο Μανχάταν αλλά τελεί υπό την ηγεσία ενός 27χρονου από το West Palm Beach. Διαθέτει τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια αυτοματοποιημένους λογαριασμούς, τους οποίους πωλεί ξανά και ξανά και παρέχει στους πελάτες της πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες Twitter. Μερικοί από τους λογαριασμούς είναι αντίγραφα πραγματικών λογαριασμών. Άλλοι είναι απλά παραπλανητικοί.

Οι υπηρεσίες της Devumi είναι αρκετά δημοφιλείς. Οι ΝYT Times δημοσιεύουν έναν κατάλογο ονομάτων που αγόρασαν από την Devumi. Η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει αθλητές, καλλιτέχνες, πολιτικούς και υποτιθέμενους influencers. O ηθοποιός John Leguizamo, ο αθλητής Ray Lewis, ο παρυσιαστής Akbar Gbaja-Biamila και μερικά μοντέλα κατονομάζονται ως πελάτες με χιλιάδες αγορασμένους λογαριασμούς.

Δεν είναι μυστικό ότι το Twitter, το Facebook, το Google και άλλες πλατφόρμες είναι επιρρεπείς σε ψεύτικους λογαριασμούς. Το Facebook έχει υπολογίσει ότι διαθέτει έως και 60 εκατομμύρια αυτοματοποιημένους λογαριασμούς και μία μελέτη διαπίστωσε ότι έως και 15% των λογαριασμών Twitter είναι bots.

Ενώ το Twitter και άλλες πλατφόρμες απαγορεύουν την αγορά followers, η Devumi και δεκάδες άλλοι ιστότοποι τους πωλούν ανοιχτά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman, ο οποίος θα ξεκινήσει την έρευνα, ανέφερε πως «το Διαδίκτυο πρέπει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία για τη δημοκρατία – αλλά όλο και περισσότερο μετατρέπεται σε μια αδιαφανή, ανοικτή παιδική χαρά».

Μια από τις αποκαλύψεις των ΝΥ Times που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση είναι το πόσο εύκολο είναι να δουλέψει η Devumi η οποία αγοράζει ψεύτικους λογαριασμούς από μια ποικιλία κατασκευαστών bot σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκεί συνθέτουν ψεύτικους λογαριασμούς, αρκετοί εκ των οποίων είναι αντίγραφα πραγματικών λογαριασμών που έχουν αλλάξει ή έχουν απενεργοποιηθεί.

Στη συνέχεια, τους εμπορεύεται σε πιθανούς πελάτες που επιθυμούν να αυξήσουν τη δημοφιλία τους πληρώνοντας ελάχιστα καθώς οι τιμές ξεκινούν από ένα σεντ ανά λογαριασμό.

Οι πρώτοι λογαριασμοί που προσφέρουν είναι λογαριασμοί υψηλής ποιότητας, αλλά μετά, γίνεται φανερό με ελάχιστη προσοχή ότι είναι ψεύτικοι. Τα bots υψηλής ποιότητας παραδίδονται συνήθως στους πελάτες πρώτα, ανέφερε η έκθεση της Times, ενώ ακολουθούν εκατομμύρια φθηνότερης, χαμηλής ποιότητας bots.

«Όταν κανείς βλέπει πολλούς followers και μεγάλη δραστηριότητα στα retweets υποθέτει ότι αυτό το πρόσωπο είναι σημαντικό, ή αυτό το tweet ήταν καλό», δήλωσε στους Times ένας αναλυτής ο οποίος λέει πως έτσι δίνεται μεγάλη δύναμη στους πελάτες της εταιρίας που τους προμηθεύει με ψεύτικους λογαριασμούς.

Σύμφωνα ωστόσο με το ρεπορτάζ φαίνεται ότι το ίδιο το Twitter μπορεί να έχει ένα είδος “κινήτρου” για να επιτρέψει την διασπορά και τον πολλαπλασιασμό των bots, διότι μπορεί να το κάνουν να φαίνεται πιο ισχυρό και επιδραστικό από ό, τι πραγματικά είναι.

Ο ιδρυτής του Devumi, German Calas, δήλωσε στους Times ότι η εταιρεία του δεν πωλεί ψεύτικους οπαδούς και δεν έχει γνώση περί κλεμμένων λογαριασμών.

Mε πληροφορίες από New York Times/ Vox.com

Recommended For You