Ξαρχάκος. Το ιστορικότερο αναψυκτήριο της Θεσσαλονίκης

imagesΑν στη Θεσσαλονίκη έχουν απομείνει λίγα καταστήματα που λειτουργούν πάνω από μισό αιώνα και στο ίδιο σημείο, σίγουρα είναι ένα από αυτά. Οι κάτοικοι της πόλης θυμούνται ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές αλλά και ξέφρενα γλέντια. Ο ιδιοκτήτης του έχει να το λέει πως στα 65 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει κλείσει κλείσει ούτε μία μέρα.

Το πάρκο του Ξαρχάκου αποτελεί εδώ και δεκαετίες την ιδανική λύση για ένα διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της πόλης, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που το προτιμούν για τη βόλτα τους. Δέντρα, φυτά, παγκάκια, παιχνίδια. Μια όαση δροσιάς μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ποιος είπε ότι πρέπει να πάτε κάπου μακριά για να κάνετε μια βόλτα στην εξοχή; Αρκεί να κάνετε μία βόλτα στο γνωστό ως πάρκο του Ξαρχάκου, που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης, απέναντι από το κτίριο της ΧΑΝΘ για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο μέσα στη φύση. Αποτελεί το ιδανικό μέρος για να περάσουν μια ευχάριστη μέρα μικροί και μεγάλοι, χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν από το αστικό κέντρο.

ksarxakos 01

Το πάρκο υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο φαίνεται πως η αδιαφορία και η παρακμή έχει διώξει τους Θεσσαλονικείς και τους τουρίστες από ένα μέρος που θα μπορούσε να αποτελεί “στολίδι” για την πόλη.

ksarxakos 01

Καφέ Ξαρχάκος από το 1950

Ο Αλέξανδρος Ξαρχάκος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφέ που λειτουργεί από το 1950 μέσα στο πάρκο μίλησε στο seleo για το κατάστημα που έγραψε τη δική του ιστορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

ksarxakos 01

“Το μαγαζί το άνοιξε ο πατέρας μου το 1950 και μετά το ανέλαβα εγώ. Δεν έκλεισε ποτέ, ούτε για μία μέρα. Έχει ζήσει μεγάλες δόξες, μεγάλοι καλλιτέχνες πέρασαν απο δω, ενώ ο κόσμος που ερχόταν ήταν πολύς. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, υπάρχει μεγάλη κάμψη. Ο κόσμος που βγάινει και διασκεδάζει έχει μειωθεί, τα άλλα δύο αναψυκτήρια που βρίσκονται λίγο πιο κάτω είναι κλειστά εδώ και πολύ καιρό, λένε φέτος ότι το ένα θα ανοίξει”.

ksarxakos 01

Όσο για τη συντήρηση του χώρου αναφέρει: “Η συντήρηση του μαγαζιού είναι δύσκολη, εγώ φροντίζω προσωπικά για να διατηρείται ο χώρος μου καθαρός και περιποιημένος”.

ksarxakos 01

πηγή

Recommended For You