Με ειδωλολατρικές πηγές η Νηστεία και η Σαρακοστή

Ποια είναι, λοιπόν, η βάση για τη συνήθεια που έχει ο Χριστιανικός κόσμος να νηστεύει τη Σαρακοστή; Τόσο οι Καθολικές όσο και οι Προτεσταντικές εκκλησίες αναγνωρίζουν τη Σαρακοστή, αν και ο τρόπος που την τηρούν διαφέρει από εκκλησία σε εκκλησία.

Μερικοί τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα κατά τη διάρκεια των 40 ημερών πριν από το Πάσχα. Άλλοι νηστεύουν ολοκληρωτικά μόνο την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής και τη Μεγάλη Παρασκευή. Για μερικούς, η Σαρακοστή απαιτεί να απέχουν από κρέας, ψάρι, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Σαρακοστή υποτίθεται ότι βασίζεται στη νηστεία των 40 ημερών που έκανε ο Ιησούς μετά το βάφτισμά του. Μήπως αυτός θέσπιζε σε εκείνη την περίπτωση κάποια τελετουργία την οποία θα έπρεπε να ακολουθούμε κάθε χρόνο; Όχι, βέβαια. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η Αγία Γραφή δεν αναφέρει πως υπήρχε κάποια τέτοια συνήθεια μεταξύ των πρώτων Χριστιανών.

Η Σαρακοστή τηρήθηκε για πρώτη φορά τον τέταρτο αιώνα μετά τον Χριστό. Όπως συνέβη με πολλές άλλες διδασκαλίες του Χριστιανικού κόσμου, αυτή τη δανείστηκαν από ειδωλολατρικές πηγές.

Αν η Σαρακοστή μιμείται τη νηστεία του Ιησού στην έρημο μετά το βάφτισμά του, τότε γιατί τηρείται κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που οδηγούν στο Πάσχα—τον υποτιθέμενο καιρό της ανάστασής του; Ο Ιησούς δεν νήστεψε τις ημέρες πριν από το θάνατό του.

Οι αφηγήσεις των Ευαγγελίων δείχνουν ότι αυτός και οι μαθητές του επισκέφτηκαν διάφορα σπίτια και γευμάτισαν στη Βηθανία λίγες μόνο ημέρες πριν πεθάνει. Μάλιστα έφαγε το πασχαλινό γεύμα το βράδυ πριν από το θάνατό του.—Ματθαίος 26:6, 7· Λουκάς 22:15· Ιωάννης 12:2. {source}

Recommended For You