Νέα μέθοδος μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε καθαρά καύσιμα

Μία επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Curtin δημιούργησε έναν πολύ φθηνότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε καθαρά καύσιμα, όπως το υδρογόνο.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη, οι ερευνητές περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο ανέπτυξαν μικροσκοπικούς νανοκρυστάλλους ως καταλύτες υψηλής απόδοσης για τη δημιουργία ηλιακής ενέργειας με σκοπό την παραγωγή καθαρών καυσίμων.

Μέχρι σήμερα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν καταλύτες για να αντλήσουν ενέργεια από το φως του ήλιου και να τη μετατρέψουν σε καθαρά καύσιμα όπως το υδρογόνο, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ημιαγωγούς με βάση το κάδμιο σε συνδυασμό με ακριβά ευγενή μέταλλα, όπως η πλατίνα, το ιρίδιο και το ρουθήνιο, εξηγούν οι επιστήμονες. Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι η υψηλή τοξικότητα του καδμίου και το υψηλό κόστος των ευγενών μετάλλων αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την ευρεία χρήση τους.

Η ομάδα εφηύρε μικροσκοπικούς κρυστάλλους που δεν περιέχουν καθόλου ευγενή και τοξικά μέταλλα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας ως φιλικοί προς το περιβάλλον καταλύτες για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε υδρογόνο. Η πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι εφόσον το υδρογόνο θεωρείται καθοριστικό για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η μέθοδος θα μπορούσε να είναι επαναστατική όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των δραστηριοτήτων υψηλού ενεργειακού κόστους, όπως η τροφοδοσία αυτοκινήτων καθώς και διάφορες βιομηχανικές διεργασίες.

Αυτά τα νανοϋλικά μπορεί να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη βιομηχανία ενέργειας, καθώς είναι κατασκευασμένα από φθηνά και σχεδόν άφθονα στοιχεία και προσφέρουν στις βιομηχανίες μια εν δυνάμει καθαρότερη και φθηνότερη πηγή καυσίμων, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Recommended For You