Μια κατηγορία ανθρώπων που δεν πρέπει να πίνει πολύ νερό

imagesΟι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν καθημερινά την ποσότητα υγρών που προσλαμβάνουν, δεδομένου ότι δεν μπορούν να τα αποβάλλουν μέσω των ούρων.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης υγρών αποτελεί ένα κομβικό και ταυτόχρονα δύσκολο μέρος της διατροφής των αιμοκαθαρόμενων ασθενών. Ως εκ τούτου, απαιτούνται «έξυπνες» στρατηγικές ώστε να ικανοποιηθεί το αίσθημα της δίψας αλλά παράλληλα να αποφευχθεί και η πρόσληψη μεγάλου φορτίου υγρών.

Μερικές πρακτικές διατροφικές οδηγίες για αυτό το σκοπό παρατίθενται παρακάτω:

• Προτείνεται να χρησιμοποιούνται παγάκια αντί να καταναλώνεται νερό από το ποτήρι.

• Προτείνεται η χρήση δοσομετρικών ισοθερμικών δοχείων όπου θα προστίθεται στην αρχή της ημέρας η συνολική επιτρεπόμενη ποσότητα νερού και με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θα μπορεί να έχει καλύτερο έλεγχο της ποσότητας υγρών που έχει καταναλώσει κάθε χρονική στιγμή.

• Συστήνεται η αποφυγή αλμυρών, γλυκών ή άλλων τροφίμων που ενισχύουν το αίσθημα της δίψας και μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρμετρη κατανάλωση υγρών.

Σε κάθε περίπτωση, ένας αιμοκαθαρόμενος ασθενής θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεται τον επιβλέποντα ιατρό ώστε σε κάθε νέα συνεδρία να μην έχει μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους που ορίζονται βάσει του ξηρού του βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Recommended For You