Δανία: Μεταφορά του φάρου του Ρούμπεργκ Κνουντ πάνω σε ράγες

Ξεκίνησε σήμερα η μετακίνηση φάρου 120 ετών, πάνω σε ράγες, ούτως ώστε να μεταφερθεί μακριά από την Βόρεια Θάλασσα, καθώς η ακτογραμμή της βορειοδυτικής Δανίας, έχει πλέον διαβρωθεί.

Οταν ο ύψους 23 μέτρων φάρος του Ρούμπεργκ Κνουντ, άναψε για πρώτη φορά το 1900, η απόσταση του από την ακτή ήταν 200 μέτρα. Σήμερα αυτή έχει μειωθεί στα έξι.

Ο δήμαρχος Αρνε Μπελτ, δήλωσε πως κατά την μετακίνηση ενός τόσο παλιού κτίσματος, πολλά πράγματα μπορούν να πάνε λάθος, καθώς όχι μόνο ζυγίζει 1000 τόνους αλλά βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού.

«Αξίζει το ρίσκο καθώς η εναλλακτική λύση θα ήταν να αποσυναρμολογήσουμε τον φάρο».

Ο υπουργός περιβάλλοντος της Δανίας, Λι Βερμέλιν, χαρακτήρισε τον φάρο «εθνικό θησαυρό», σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το κόστος των 673.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την μετακίνηση του.

Η μετακίνηση αναμένεται να κρατήσει 10 ώρες και η ταχύτητα υπολογίζεται σε οκτώ μέτρα την ώρα.

Ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί, το 1968 και μετατράπηκε σε μουσείο, ενώ προσελκύει κάθε χρόνο, περισσότερους από 250,000 επισκέπτες.

Το 2008, μία εκκλησία κοντά στον φάρο, που είχε χτιστεί στην άκρη του γκρεμού, χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθεί καθώς κινδύνευε και αυτή με πτώση στην θάλασσα. Πρόκειται για την ρωμαϊκή εκκλησία, Μάρουπ, η οποία χτίστηκε το 1250 και χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας «Η Γιορτή της Μπαμπέτ», του 1987, η οποία βραβεύτηκε με το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Recommended For You