Ο πίθηκος που υποβλήθηκε στην επέμβαση φέρεται να επέζησε για 20 ώρες πριν υποβληθεί σε ευθανασία
Αμφιλεγόμενος ιταλός νευροχειρουργός υποστηρίζει ότι η ομάδα του κατάφερε να επανασυνδέσει το κομμένο κεφάλι ενός πιθήκου, και ελπίζει τώρα να πραγματοποιήσει μια ανάλογη «μεταμόσχευση κεφαλής» σε τετραπληγικό ασθενή από τη Ρωσία.
Ο ιταλός Σέρτζιο Καναβέρο είχε προκαλέσει σάλο το 2015 όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής σε άνθρωπο.
Αποκαλύπτει τώρα στο περιοδικό New Scientist ότι ο ίδιος και συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Κόνκουκ στη Νότιο Κορέα κατάφεραν να επανασυνδέσουν κομμένα κεφάλια ποντικών με το κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα του υπόλοιπου σώματος.
Το περιοδικό διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό, παρουσίασε όμως βίντεο που φέρεται να δείχνει τα χειρουργημένα ποντίκια να κινούν τα πόδια τους και να μυρίζουν το χώρο.
Ο Καναβέρο υποστηρίζει επίσης ότι πραγματοποίησε μια μερική μεταμόσχευση κεφαλής πιθήκου σε συνεργασία με τον Σιαοπίνγκ Ρεν του Πανεπιστημίου του Χαρμπίν στην Κίνα. Οι χειρουργοί συνέδεσαν τα αγγεία του κεφαλιού με το κυκλοφορικό σύστημα του ζώου, όχι όμως και τη σπονδυλική στήλη.
Αν και παράλυτος, ο πίθηκος φέρεται να επέζησε για 20 ώρες προτού υποβληθεί σε ευθανασία για «ηθικούς λόγους».
Μεταμοσχεύσεις κεφαλής έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν σε σκύλους και άλλα πειραματόζωα, ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να συνδέσει κομμένο κεφάλι με τη σπονδυλική στήλη.
Ο Σιαοπίνγκ Ρεν, ο οποίος χρηματοδοτείται από την κινεζική κυβέρνηση, δήλωσε στο περιοδικό ότι η ομάδα του πειραματίστηκε και με ανθρώπινες σορούς πριν προχωρήσει στην επέμβαση στον πίθηκο.
Κλειδί για την υποτιθέμενη επιτυχία της επέμβασης ήταν η ψύξη της κεφαλής στους -15 βαθμούς Κελσίου ώστε να μην υποστεί βλάβες ο εγκέφαλος.
Στην περίπτωση των ποντικών, στους οποίους επανασυνδέθηκε η σπονδυλική στήλη, κλειδί ήταν η χρήση της ουσίας PEG (πολυαιθυλεν-γλυκόλη) για την προστασία των κομμένων νευρικών ινών, καθώς και μια συσκευή κενού αέρα που ενθαρρύνει την επανένωση των νεύρων.
Το περίεργο είναι ότι ο Καναβέρο ανακοίνωσε το «επίτευγμα» πριν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των πειραμάτων στον επιστημονικό Τύπο. Σκοπεύει πάντως να περιγράψει το πρωτόκολλο σε επτά άρθρα που θα δημοσιευτούν τους επόμενους μήνες στις επιθεωρήσεις Surgery και CNS Neuroscience & Therapeutics.
Εκπρόσωπος του Surgery επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό, διευκρινίζοντας όμως ότι οι εκδότες της επιθεώρησης δεν υποστηρίζουν την εφαρμογή της μεθόδου στον άνθρωπο λόγω «πολλαπλών ηθικών ζητημάτων».
Την είδηση κλήθηκαν να σχολιάσουν στο New Scientist ο Άρθουρ Κάπλαν, ειδικός σε θέματα Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και ο νευρολόγος Τόμας Κόκρεϊν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Και οι δύο καταδίκασαν την πρόωρη δημοσιοποίηση των πειραμάτων και έκαναν λόγο για παιχνίδι δημοσιότητας.
Στο μεταξύ, ο Καναβέρο αναζητά χρηματοδότη προκειμένου να δοκιμάσει τη μέθοδο στον Βαλέρι Σπιριντόνοφ, έναν Ρώσο 31 ετών που ζει παράλυτος λόγω γενετικής ασθένειας.
Ο αμφιλεγόμενος χειρουργός δηλώνει τώρα ότι θα ζητήσει χρήματα από τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.