Μαρτυρία ντοκουμέντο. Ο πρώτος τέντυ μπόϊ που διαπομπεύτηκε στους δρόμους της Αθήνας

«Η κυρία πρώτη με χαστούκισε και μετά τη γιαουρτώσαμε». Μαρτυρία ντοκουμέντο από τον πρώτο νέο που κουρεύτηκε με την ψιλή και ρεζιλεύτηκε ως τέντυ μπόϊ. Τα παρασκήνια του περίφημου νόμου 4000 περί τεντυμποϊσμού

images

11 Σεπτεμβρίου 1958. Οι πολίτες βλέπουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους πρώτους τέντυ μπόυς που συλλαμβάνει η αστυνομία.

Πρόκειται για δυο νέους 15 και 16 χρόνων με καθαρότατο ποινικό μητρώο που το λέρωσαν εξαιτίας ενός γιαουρτιού. Η «Μηχανή του Χρόνου» εντόπισε τον έναν από τους δύο νεαρούς που διαπομπεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να σταματήσουν τα γιαουρτώματα, που είχαν γίνει ένα κοινωνικό φαινόμενο.

Η αποκλειστική συνέντευξη είναι αποκαλυπτική της κρατικής αυθαιρεσίας που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας νόμος που να επιβάλλει κούρεμα και διαπόμπευση στους δρόμους.

Ο εξευτελισμός ήταν μια πρωτοβουλία των πολιτικών της εποχής για παραδειγματισμό των νέων.

Ο πρώτος τέντυ μπόϊ που θα παρακολουθήσετε στην συνέντευξη, ζήτησε να μη φανεί καθαρά το πρόσωπό του για να μη διαπομπευτεί ξανά στον κοινωνικό του περίγυρο.

Πώς ξεπέρασε τότε την ντροπή;

Πήγε σε ιδιωτικά σχολεία και τελικά έφυγε στα καράβια. Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από την συνέντευξή του στη «Μηχανή του Χρόνου».

Παραδέχεται ότι γιαούρτωσε μια κυρία, αλλά η τιμωρία ήταν πολύ βαριά σε σχέση με την αταξία. Οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν ρώτησαν τη δική του εκδοχή και ο κόσμος στον δρόμο τον έβριζε την ώρα του δημόσιου εξευτελισμού.

Είναι ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο και στα παρασκήνια ενός κοινωνικού φαινομένου, όπως τα γιαουρτώματα, που είχε απασχολήσει τότε όλη την ελληνική κοινωνία και ως λύση επιλέχθηκε το κούρεμα με την ψιλή και η δημόσια περιφορά του ενόχου.

http://policenet.gr

http://pisostapalia.blogspot.gr/

Recommended For You