Μαρμελάδα φράουλα και τα κόλπα της

Αν έχει μαγειρευτεί σωστά, χωρίς πολύ βράσιμο και με φρούτα καλλιεργημένα χωρίς φυτοφάρμακα, η σπιτική μαρμελάδα φράουλα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Την φτιάχνω από τώρα σε ποσότητες που θα κρατήσουν, υποτίθεται, όλο τον χειμώνα αλλά είναι η πρώτη μαρμελάδα που τελειώνει πριν καλά-καλά εκπνεύσει το φθινόπωρο. Η βανίλια της πάει πολύ, όπως και το πιπέρι, αλλά στο σπίτι μας την αγαπάμε σκέτη, χωρίς κανένα άλλο άρωμα να σκεπάζει το δικό της. Διαλέγω φράουλες πάρα πολύ φρέσκες, της ημέρας αν είναι δυνατόν, εντελώς υγιείς, χωρίς στίγματα και αλλοιώσεις (γιατί θα την πικρίσουν). Πρέπει να είναι σφιχτές, μάλλον άγουρες αλλά όχι εντελώς (τα αγουρωπά φρούτα έχουν περισσότερη πηκτίνη, που χάνεται καθώς ωριμάζουν), προσθέτω, όμως, και μερικές πιο ώριμες για να δώσουν γλύκα, βάθος και πολυπλοκότητα στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση της μαρμελάδας. Σημείωσε ότι οι καλύτερες μαρμελάδες γίνονται σε μικρές ποσότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1-1½ κιλό φρούτου κάθε φορά

Υλικά

  • 1 κιλό φράουλες
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 μικρό λεμόνι, χυμός
  • ½  λοβός βανίλιας ή
  • ½ κ.τ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι – πολύ λεπτοκομμένο – και 1-2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι

Πλένω και καθαρίζω τις φράουλες, αφαιρώ τα κοτσανάκια και τυχόν αλλοιώσεις. Κόβω τις μεγάλες στη μέση ή στα τέσσερα και τις βάζω σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με στρώσεις ζάχαρης ανάμεσά τους. Σκεπάζω και αφήνω στο ψυγείο μια νύχτα.

Την επόμενη ημέρα βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βράζω για 10 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά και αφαιρώντας τους αφρούς.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Αφήνω να κρυώσει εντελώς και (κατά προτίμηση την επόμενη ημέρα) επαναλαμβάνω τη διαδικασία. Αυτή τη φορά προσθέτω τη βανίλια ή το πιπέρι και το βαλσαμικό, βράζω λίγο ακόμη, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω τον χυμό του λεμονιού. Δοκιμάζω αν έχει δέσει.

φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Αφήνω να σταθεί για λίγο και αδειάζω σε αποστειρωμένα βάζα.

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You