Μέτρα για ευάλωτες ομάδες με ΠΝΠ – Τι προβλέπει (ΦΕΚ)

imagesΜε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη την παραμονή των Χριστουγέννων προωθεί η κυβέρνηση μέτρα για ευάλωτες ομάδες. Μεταξύ άλλων προβλέπει την αναδρομική χορήγηση ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος για το 2015 σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Στην ΠΝΠ υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για τα επιδόματα ενοικίου και σίτισης, ενώ παρατείνεται η θητεία επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί σε κέντρα και δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Τα μέτρα αυτά, σε μεγάλο βαθμό, περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο που αποσύρθηκε από τη Βουλή για τεχνικούς λόγους.

Σε ότι αφορά την αναδρομική χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για το 2015 χορηγείται δωρεάν ρεύμα έως 1.200 κιλοβατώρες σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το μέτρο θα ισχύσει για δύο εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και θα μπορεί να επεκταθεί και στο 2016, εάν αυτό απαιτείται για να συμπληρωθούν οι δύο τετραμηνίες. Παράλληλα, η επανασύνδεση παροχών ρεύματος, που έχουν διακοπεί έως 31 Ιανουαρίου του 2015, θα γίνεται δωρεάν.

Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ότι αφορά στα επιδόματα ενοικίου και σίτισης του 2015, επισημαίνεται ότι έχουν διάρκεια 9 μηνών και προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασής τους το 2016 εφόσον κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να συμπληρωθεί το 9μηνο.

Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι το επίδομα ενοικίου θα καταβάλλεται απευθείας στον εκμισθωτή. Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η θητεία του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η ΠΝΠ προβλέπει ακόμα ότι παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου του 2017 το καθεστώς εγγυήσεων του Δημοσίου προς την ΤτΕ για την κάλυψη πιστώσεων που έχουν δοθεί στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2017 η ισχύς της προσωρινής άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ

Επιπλέον, ενισχύεται η Υπηρεσία Ασύλου και τονίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να προκηρύσσεται μειοδοτικός διαγωνισμός για τη μίσθωση πλοίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά, τη διαμονή, τη σίτιση ή την περίθαλψη μεταναστών. Προβλέπεται ταυτόχρονα η ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης πλωτών μέσων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ με την ΠΝΠ ΕΔΩ

Recommended For You