Μάρτυρες του Ιεχωβά Στο Στόχαστρο Λόγω Θρησκευτικών Πεποιθήσεων στην Ανατολική Ουκρανία

imagesΈνοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία, υποκινούμενες από μισαλλοδοξία, έχουν απαγάγει και κακοποιήσει 26 Μάρτυρες του Ιεχωβά από τον Αύγουστο του 2014. Σε εκείνη την περιοχή ζουν πολλοί Μάρτυρες οι οποίοι είναι πασίγνωστοι για τη δημόσια διακονία τους και την πολιτική τους ουδετερότητα. Μέλη ένοπλων ομάδων εκμεταλλεύονται την αναρχία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην περιοχή εξαπολύοντας βάναυσες επιθέσεις εναντίον των Μαρτύρων. *

Βίαια Περιστατικά

Στις 21 Μαΐου 2015, αστυνομικοί στην πόλη Σταχάνοφ συνέλαβαν δύο άρρενες Μάρτυρες, ηλικίας άνω των 60 ετών, λόγω της θρησκευτικής τους δράσης. Κατηγορήθηκαν για «διατάραξη ειρήνης» και τους επιβλήθηκε δεκαπενθήμερη φυλάκιση. Ενόσω κρατούνταν, η αστυνομία τούς κατηγόρησε επίσης για κατασκοπεία και τους ανέκρινε επανειλημμένα ώστε να αποκαλύψουν πληροφορίες για την οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Μέλη της εκκλησίας τους υπέβαλαν αίτημα στον τοπικό εισαγγελέα ζητώντας του να τους απελευθερώσει, αλλά αυτός το απέρριψε. Στην αρχή, δεν άφηναν την οικογένεια και τους ομοπίστους τους να έρθουν σε επαφή μαζί τους, αλλά αργότερα τους επέτρεψαν να τους φέρνουν φαγητό, ρούχα και φάρμακα τρεις φορές την εβδομάδα. Ο ένας από τους δύο απελευθερώθηκε στις 2 Ιουνίου 2015 και ο άλλος την επόμενη μέρα—λαβαίνοντας την εντολή να φύγουν από την περιοχή.

Στις 17 Μαΐου 2015, ένοπλοι στην περιοχή Νοβοαζόφσκ συνέλαβαν τέσσερις Μάρτυρες του Ιεχωβά, τους έδεσαν τα μάτια και τους οδήγησαν υπό την απειλή όπλων στο τοπικό αρχηγείο του στρατού. Επί δύο ώρες τους ξυλοκοπούσαν, ενώ τους υπέβαλαν και σε εικονικές εκτελέσεις. Απαιτούσαν να ενταχθεί ο νεότερος Μάρτυρας στον στρατό τους και να αναγνωρίσουν όλοι ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη αληθινή θρησκεία. Οι Μάρτυρες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πέρασαν τη νύχτα στριμωγμένοι σε μια αυτοσχέδια φυλακή.

Μερικά από τα τραύματα που υπέστησαν δύο από τους Μάρτυρες τους οποίους απήγαγαν και ξυλοκόπησαν στην περιοχή Νοβοαζόφσκ
Μερικά από τα τραύματα που υπέστησαν δύο από τους Μάρτυρες τους οποίους απήγαγαν και ξυλοκόπησαν στην περιοχή Νοβοαζόφσκ

Στις 22 Ιανουαρίου 2015, τρεις ένοπλοι απήγαγαν κάποιον Μάρτυρα από τον χώρο εργασίας του στο Ντονιέτσκ. Η οικογένειά του δεν γνώριζε που τον είχαν πάει ή για ποιον λόγο είχε συμβεί αυτό. Ενόσω ήταν υπό κράτηση, εξήγησε επανειλημμένα την πολιτικά ουδέτερη στάση του. Απελευθερώθηκε ύστερα από εννιά μέρες.

Στις 9 Αυγούστου 2014, ένα ένοπλο μέλος της τοπικής πολιτοφυλακής απήγαγε δύο Μάρτυρες στο Σταχάνοφ της περιοχής Λουχάνσκ. Στη διάρκεια των έξι ημερών της αιχμαλωσίας τους, ξυλοκοπήθηκαν επανειλημμένα και υποβλήθηκαν εικονικά σε ακρωτηριασμό και εκτελέσεις. Επίσης, δεν τους παρείχαν αρκετό φαγητό, νερό, ρούχα και φάρμακα. Οι απαγωγείς προσπάθησαν να τους εξαναγκάσουν να απαρνηθούν την πίστη τους, να απαγγείλουν το Πιστεύω και να λατρέψουν εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο, φάνηκε καθαρά ότι πίσω από όλα αυτά κρυβόταν το θρησκευτικό μίσος. Παρά τη βάναυση μεταχείριση, οι Μάρτυρες δεν συμβιβάστηκαν.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ζουν σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Γι’ αυτό, δεν πολεμούν και δεν διαδηλώνουν υπέρ κάποιας από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στην Ουκρανία ούτε υποστηρίζουν χρηματικά οποιαδήποτε από αυτές. Ένοπλες ομάδες έχουν επιτεθεί στους Μάρτυρες επειδή είναι ουδέτεροι και επειδή δεν ασπάζονται τις Ορθόδοξες πεποιθήσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι μια στυγνή απόπειρα που έχει ως στόχο να τους αναγκάσει να αποκηρύξουν την πίστη τους.

Εγκαρτέρηση Παρά τον Διωγμό

Εφόσον οι διαμάχες για τον έλεγχο της περιοχής μαίνονται ακόμη, οι Μάρτυρες δεν μπορούν προς το παρόν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Έχουν αναφέρει αυτά και άλλα παρόμοια περιστατικά σε διεθνείς φορείς, όπως είναι ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στην ανατολική Ουκρανία, είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ουδέτεροι και συνεχίζουν να ασκούν διακριτικά τη λατρεία τους. Ελπίζουν ότι οι τοπικές αρχές θα σεβαστούν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία θρησκείας.

πηγή

Recommended For You