Μάρτυρες του Ιεχωβά Έκθεση Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ερυθραία

imagesΣτα τέλη Οκτωβρίου, μια εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προφορική έκθεση για τις εξελίξεις στο ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ερυθραία. Η επιτροπή συστάθηκε τον Ιούνιο του 2014 με εντολή ενός έτους, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνα για τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλει η Ερυθραία στα δικαιώματα και στις ελευθερίες των πολιτών της. 

Η Εξεταστική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ερυθραία (COIE) διαπίστωσε ότι στην Ερυθραία έχουν λάβει χώρα «συστηματικές, εκτεταμένες και κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στις 23 Ιουνίου 2015, αυτή η επιτροπή παρουσίασε την έκθεσή της, καθώς και τα πορίσματα και τις συστάσεις της, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC) που εδρεύει στη Γενεύη. Στις 29 Οκτωβρίου 2015, η COIE θα παρουσιάσει προφορική έκθεση στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Διωγμός των Μαρτύρων του Ιεχωβά

Εκτός από την έκθεση που παρουσίασε, η COIE υπέβαλε στο HRC και μια επιπρόσθετη αναλυτική έκθεση 484 σελίδων, η οποία εστίαζε την προσοχή στη μεροληπτική και βάναυση μεταχείριση των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Από το 1993, όταν η Ερυθραία έγινε ανεξάρτητο κράτος, η κυβέρνηση τους διώκει επειδή είναι πολιτικά ουδέτεροι και αρνούνται τη στράτευση για λόγους συνείδησης. Οι Μάρτυρες υφίστανται βασανιστήρια και κρατούνται για χρόνια στη φυλακή υπό σκληρές συνθήκες. Η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει την υπηκοότητά τους, έχει κατασχέσει τα δελτία ταυτότητάς τους, έχει απολύσει όσους εργάζονταν σε δημόσιες υπηρεσίες, έχει ακυρώσει τις άδειες επαγγέλματός τους και τους έχει αρνηθεί κοινωνικές παροχές.

«Όλοι οι πολίτες της Ερυθραίας παίρνουν κουπόνια διανομής τροφίμων, εκτός από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Δεν θεωρούμαστε πολίτες επειδή δεν έχουμε δελτία ταυτότητας».—Δήλωση Μάρτυρα του Ιεχωβά.

Η COIE, ανάμεσα στις πολυάριθμες συστάσεις που έκανε, αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση της Ερυθραίας πρέπει:

«Να λάβει αμέσως μέτρα προκειμένου να τερματίσει τις θρησκευτικές διώξεις, ειδικά προς συγκεκριμένες θρησκευτικές ομάδες, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά . . . , και να αποκαταστήσει αμέσως την υπηκοότητα και τα συναφή δικαιώματά τους».

«Να τερματίσει τις αναγκαστικές εξώσεις που γίνονται ως αντίποινα στις μη αναγνωρισμένες θρησκείες, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, και σε όσους δεν έλαβαν μέρος στον ένοπλο αγώνα». *

Η Απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Αφού η COIE παρουσίασε την έκθεσή της στη Γενεύη, η HRC στις 30 Ιουνίου 2015 αποφάνθηκε ότι «καταδικάζει έντονα τις συστηματικές, γενικευμένες και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεχίζει να διαπράττει η Κυβέρνηση της Ερυθραίας». * Στην απόφασή του, το HRC καλεί την κυβέρνηση της Ερυθραίας να προβεί σε «άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των συστάσεων» που έγιναν από την COIE, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Το HRC καλεί επίσης την κυβέρνηση της Ερυθραίας:

  • «Να τερματίσει την πρακτική της αυθαίρετης κράτησης των πολιτών της, τη χρήση βασανιστηρίων καθώς και κάθε είδους σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία».

  • «Να διασφαλίσει την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα για όσους βρίσκονται υπό κράτηση και να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης».

  • «Να σεβαστεί το δικαίωμα όλων στην ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης, θρησκείας και πεποιθήσεων καθώς και το δικαίωμα τού συνέρχεσθαι ειρηνικά και του συνεταιρίζεσθαι».

Θα Βελτιωθούν οι Συνθήκες για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά;

Σήμερα, στην Ερυθραία βρίσκονται υπό κράτηση 54 Μάρτυρες του Ιεχωβά, 3 εκ των οποίων είναι φυλακισμένοι 21 και πλέον χρόνια χωρίς να έχουν περάσει από δίκη ή να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες και ακραίες θερμοκρασίες, καθώς κρατούνται σε μεταλλικά κοντέινερ ή σε κατασκευές που βρίσκονται εν μέρει μέσα στη γη. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν πόσο υποφέρουν οι ομόπιστοί τους στην Ερυθραία και ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να τους διώκει.

πηγή

Recommended For You