Είτε κλείνετε εισιτήρια, ψωνίζετε ρούχα ή αγοράζετε αντικείμενα από site δημοπρασιών, μπορείτε να πληρώσετε για πολλά πράγματα πλέον online.Αλλά θα πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε online συναλλαγές…
Ευυπόληπτα και ασφαλή sites
Πριν πληκτρολογήσετε τις λεπτομέρειες της κάρτας σας σε ένα website, διασφαλίστε ότι το site είναι ασφαλές. Προσέξτε να υπάρχει ένα σύμβολο λουκέτου στην γραμμή διευθύνσεων (ή όπου αλλού στο παράθυρο του browser σας) και μια web address που να ξεκινάει με το https:// (το s είναι από το ‘secure’ που σημαίνει ασφαλές).
Χρειάζεται επίσης να βεβαιωθείτε ότι το website είναι αξιόπιστο. Παρακάτω είναι μερικές υποδείξεις για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε το ρίσκο του να χρησιμοποιείτε ένα αναξιόπιστο site:
• Να είστε καχύποπτοι αν βλέπετε προσφορές που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι αυτό το site ίσως πουλάει παράνομα ή πειρατικά προϊόντα.
• Αν το website δεν είναι γνωστό, θα μπορούσατε να ρωτήσετε έμπιστους φίλους, συναδέλφους ή μέλη της οικογένειάς σας για τη γνώμη τους. Θα μπορούσαν να σας προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις.
• Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο για να δείτε αν το site που ερευνάτε αναφέρεται με ευνοϊκό τρόπο σε sites που ήδη εμπιστεύεστε ή ελέγξτε τον κατασκευαστή της ιστοσελίδας που πιθανόν αναγράφεται στο υποσέλιδο του site.
Συμβουλές για προπληρωμή
Συνήθως θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα password πριν πραγματοποιήσετε μια online πληρωμή. Αυτό συμβαίνει για να διατηρηθούν ιδιωτικές οι προσωπικές σας πληροφορίες. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα ισχυρό password – ένα που να είναι συνδυασμός γραμμάτων (κεφαλαίων και μικρών), αριθμών και συμβόλων.
Αποφύγετε να κάνετε online αγορές όταν είστε σε δημόσιο χώρο. Όταν χρησιμοποιείτε μια wireless internet σύνδεση (γνωστή και ως ‘Wi-Fi’) σε δημόσιο χώρο, δεν είναι εγγυημένα ασφαλές το δίκτυο. Αυτό ισχύει ακόμα και αν σας έχει δοθεί κάποιο password για να χρησιμοποιήσετε.
Πραγματοποιώντας μία πληρωμή
Όταν έχετε βρει το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε, αυτά είναι τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να το αποκτήσετε.
Θα χρειαστεί γενικά να κάνετε κλικ στο κουμπί ‘Προσθήκη στο Καλάθι’ – αυτό θα αποθηκεύσει το αντικείμενο μέχρι να είστε έτοιμοι να το πληρώσετε.
Ακολουθήστε τις οδηγίες και συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία – όπως το όνομα σας, τη διεύθυνσή σας και τη διεύθυνση email σας. Κάθε κενό κουτί με έναν αστερίσκο δίπλα του, πρέπει να συμπληρωθεί. Όταν έχετε κάνει αυτό, θα εμφανιστεί συνήθως μια συνοπτική σελίδα. Σε αυτή καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες τιμολόγησης για το αντικείμενο που αγοράζετε. Ελέγξτε ότι όλες οι πληροφορίες είναι σωστές.
Σε κάποιο σημείο πριν πληρώσετε με τα χρήματά σας, θα σας ζητηθεί συνήθως να τικάρετε ένα κουτί και να επιβεβαιώσετε ότι συμφωνείτε με τους όρους και τις προϋποθέσεις του website. Βεβαιωθείτε ότι τα έχετε διαβάσει προσεκτικά πριν τικάρετε το κουτάκι.
Τελικά, θα σας ζητηθεί να δώσετε τις λεπτομέρειες της πιστωτικής ή της χρεωστικής σας κάρτας. Θα χρειαστεί επίσης να συμπληρώσετε κάθε κουτί που είναι μαρκαρισμένο με αστερίσκο.
Όταν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε και να πραγματοποιήσετε τη πληρωμή σας, κάνετε κλικ στο κουμπί ‘Υποβολή’ ή ‘Συνέχεια’.
Αφού το έχετε κάνει αυτό, μπορεί να σας ζητηθεί κάποιο άλλο password – αυτό είναι ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας για τις online συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Παραδείγματα του τύπου αυτού του μέτρου ασφαλείας περιλαμβάνουν το ‘Verified by Visa’ της Visa και το ‘SecureCode’ της MasterCard.
Κάποια sites προσφέρονται να ενεργήσουν για λογαριασμό σας σαν ενδιάμεσος ή ‘μεσάζοντας’ όταν αγοράζετε κάτι online – για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε ένα site δημοπρασιών εκεί που είναι πολλοί πωλητές που προσφέρουν αγαθά.
Η PayPal είναι ένα ευρέως γνωστό παράδειγμα αυτού του είδους της υπηρεσίας. Περνάτε την πληρωμή σε εκείνους και εκείνοι τη μεταβιβάζουν στον πωλητή του αντικειμένου. Ο πωλητής δεν θα μπορεί να δει τις λεπτομέρειες της τράπεζας σας και της πιστωτικής σας.
Κάρτες και δικαιώματα καταναλωτών
Αν αγοράζετε κάτι online έχετε κάποια νομικά δικαιώματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να ζητήσετε στον πάροχο της κάρτας να αναιρέσει μια συναλλαγή αν υπάρχει πρόβλημα με κάποιο προϊόν που αγοράσατε. Ο πάροχος της κάρτας θα μπορεί να σας δώσει παραπάνω πληροφορίες για τη διαδικασία που χρησιμοποιεί ο ίδιος για αιτήσεις αντιστροφής χρέωσης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν αγοράζετε online, μπορείτε να έχετε το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων αν δεν είστε ευχαριστημένοι με αυτά που αγοράσατε.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς των πωλήσεων από απόσταση, δικαιούστε να πάρετε πλήρη επιστροφή χρημάτων για κάποια προϊόντα αν αποφασίσετε – μέσα σε δεκατέσσερις ημέρες αφού λάβατε τα προϊόντα που αγοράσατε – ότι θέλετε να τα επιστρέψετε. Και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να δικαιούστε επιστροφή από τον πωλητή αν τα προϊόντα σας δεν φτάσουν σε κάποια λογική χρονική περίοδο (συνήθως 30 ημέρες).
Να είστε προσεκτικοί
Χρησιμοποιώντας μια κάρτα πληρωμής online μπορεί να ενέχει κίνδυνο απάτης – που συμβαίνει όταν κάποιοι μπορούν να αποκτήσουν τις λεπτομέρειες της κάρτας σας και να χρησιμοποιήσουν την κάρτα σας για να κάνουν συναλλαγές. Αλλά μπορείτε να μειώσετε το ρίσκο με το να γνωρίζετε σε τι να έχετε το νου σας και με το να είστε προσεκτικοί.
Όταν κάνετε μια συναλλαγή με κάρτα, δεν πρέπει ποτέ να σας ζητηθεί το PIN ή το online banking password. Το PIN σας πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ΑΤΜ και σε τερματικά pos όπως στο σουπερμάρκετ κτλ
Ωστόσο, όταν κάνετε μια πληρωμή online, θα σας ζητηθεί ο τριών ή τεσσάρων ψηφίων αριθμός ασφαλείας (κωδικός ‘CVV2’), ο οποίος συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος της κάρτας σας.
Εκτός και αν έχει δοθεί ρητή άδεια, δεν επιτρέπεται στα sites να αποθηκεύσουν τις λεπτομέρειες της κάρτας σας αφού η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί.
‘Ετσι, αν επισκεφτείτε κάποιο site ξανά και σας αφήνει να κάνετε νέες αγορές χωρίς να εισάγετε τις λεπτομέρειες της κάρτας σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το site και να ζητήσετε να διαγραφούν. Είναι πολύ πιο ασφαλές να επανεισάγετε τις λεπτομέρειες της κάρτας σας για κάθε αγορά.
Αυτές είναι κάποιες απο τις βασικές οδηγίες για ασφαλείς αγορές online.Σίγουρα βασικό παραμένει και το ένστικτο σας!!
Πηγή: aboutnet.gr