Λιμανάκια Βουλιαγμένης: Κατάδυση στο Πηγάδι του Διαβόλου

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα καταδυτικά σημεία στην περιοχή της Αθήνας, είναι το λεγόμενο πηγάδι της Βουλιαγμένης. Η Βουλιαγμένη είναι ένα από τα νότια παραθαλάσσια προάστια της Αθήνας στον Σαρωνικό κόλπο. Η περιοχή σχηματίζεται από βραχώδη εδάφη που βυθίζονται σχετικά απότομα στα νερά της θάλασσας και σχηματίζουν όμορφους γραφικούς μικρούς κολπίσκους. Σε γενικές γραμμές η περιοχή παρουσιάζει ιδιόμορφα γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Η γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, λίμνη της Βουλιαγμένης, είναι σε απόσταση 50 μέτρων από την θάλασσα έχει όμως γλυκό νερό το οποίο αναβλύζει από υπόγειες θερμές πηγές. Τά βάθη στην λίμνη της Βουλιαγμένης είναι πάρα πολύ μεγάλα και η περιοχή των πηγών δεν είναι πλήρως εξερευνημένη λόγω του βάθους και του δαιδαλώδους των υποβρύχιων σπηλαίων εκεί.

Το πηγάδι της Βουλιαγμένης βρίσκεται σε ένα από τους κόλπους που σχηματίζονται στην περιοχή και συγκεκριμένα στο ονομαζόμενο “Β! Λιμανάκι της Βουλιαγμένης.” Είναι ένα μικρό κολπάκι, φυσικό, απόλυτα προστατευμένο από όλες τις πλευρές εκτός της Νότιας πλευράς του που είναι ανοιχτή στον Σαρωνικό.

Η περιοχή ανήκει στους απελευθερωμένους για κατάδυση χώρους και εκεί δραστηριοποιούνται οι περισσότερες σχολές εκμάθησης καταδύσεως στην Αθήνα.

Το λιμανάκι γίνεται το καλοκαίρι κυρίως τόπος συγκέντρωσης εκατοντάδων κολυμβητών, δυτών και ψαροντουφεκάδων. Μια μικρή καντίνα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών, η οποία αργά το βράδυ μετατρέπεται σε υπαίθριο ρομαντικό Bar.

Μια μικρή καντίνα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών, η οποία αργά το βράδυ μετατρέπεται σε υπαίθριο ρομαντικό Bar.
Θαλασσοδαρμένα και ανεμοφαγωμένα βράχια με ελάχιστη βλάστηση από μικρούς θάμνους αποτελούν τις αερογραμμές του κόλπου. Το μήκος του κόλπου είναι περίπου 150-200 μέτρα και οι αποστάσεις των πλευρών του στο μεγαλύτερο άνοιγμα τους περίπου 50 μέτρα.
Φυσαλίδες μέσα από τα κοιλώματα των βράχων. Φώτο: kostasladas.blogspot.gr
Εκτός από το πολύ μικρό τελείωμα του κόλπου, όπου τα νερά είναι ρηχά, γενικά τα νερά είναι βαθιά στις άκρες των βράχων και απότομα. Ο Βυθός είναι αμμώδης με μερικές συστάδες φύκια, λόγω όμως της μεγάλης συσσώρευσης επισκεπτών είναι ακάθαρτος.
Φώτο: kostasladas.blogspot.gr
Αν και πολυψαρεμένος τόπος και ακάθαρτος η υποβρύχια ζωή δεν σπανίζει. Αρκετές δράκαινες κρύβονται στην άμμο του βυθού, χταπόδια βρίσκουν τις φωλιές τους στα ανοίγματα των βράχων και στα αρκετά πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, σουπιές (ελάχιστες) παρατηρούν απορημένες τούς δύτες, Σπάροι κέφαλοι και Σαργοί συχνάζουν στην περιοχή. Τα βράχια είναι γεμάτα αχινούς και αρκετούς αστερίες.
Χταπόδι Octopus vulgaris  Φώτο: kostasladas.blogspot.gr
Υποβρύχιες διαδρομές κάτω από αψίδες γεμάτες χρώματα
Φώτο: kostasladas.blogspot.gr
Φώτο: kostasladas.blogspot.gr
Υποβρύχιες διαδρομές κάτω από αψίδες γεμάτες χρώματα: Φώτο: kostasladas.blogspot.gr
Σε βάθος μόνο 6 μέτρων και μετά από μια πολύ όμορφη υποβρύχια διαδρομή με έντονη ζωή συναντάμε το γνωστό μηχανάκι όπου οι περισσότεροι δύτες έχουν φωτογραφηθεί μαζί του.
 

Το πηγάδι (τρύπα) στο 2ο λιμανάκι της Βουλιαγμένης προκαλεί δέος σε κάθε αυτοδύτη μιας και είναι κάτι μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα.
Είναι μια τρύπα διαμέτρου 3 μέτρων και το συναντάμε στα 11 μέτρα βάθος.Στο τέλος του πηγαδιού υπάρχουν τα προστατευτικά κάγκελα που απαγορεύουν την είσοδο των δυτών στο υποβρύχιο σπήλαιο.

Το πηγάδι βρίσκεται στην μέση περίπου του κόλπου , ξεκινά ακριβώς εκεί που τελειώνουν οι βραχώδεις πλευρές και ξεκινά ο αμμώδεις βυθός. Η θέση του σημαδεύεται από μία κόκκινη σημαδούρα δεμένη με σχοινί ως τον βυθό της Θάλασσας.

Η είσοδος του πηγαδιού είναι ελλειψοειδής διαστάσεων περίπου 6μ χ 3μ. το βάθος των νερών σε εκείνο το σημείο είναι 11 μέτρα. Το πηγάδι κατεβαίνει σχεδόν κάθετα με πολύ μικρή απόκλιση έως το βάθος των 29,8 μέτρων. Τα τοιχώματά του είναι σχεδόν πλήρως καλυμμένα με όστρακα.

Στα πρώτα 5 μέτρα της καθόδου και στην ανατολική πλευρά του τοιχώματος ανοίγεται η είσοδος ενός σιφονιού, το οποίο κατεβαίνει παράλληλα με το κυρίως πηγάδι και ξαναενώνεται με αυτό ακριβώς στον πάτο του πηγαδιού.

Η ένωση του σιφονιού με το πηγάδι στον πάτο έχει σχηματίσει μία μικρή σπηλιά μήκους 3-4 μέτρων. Στον πάτο του πηγαδιού και στην δυτική , Βορειοδυτική πλευρά του τοιχώματος, σχεδόν απέναντι από την μικρή σπηλιά. ανοίγεται ή είσοδος της ανεξερεύνητης υποβρύχιας σήραγγας.
Το στόμιο της είναι σχεδόν στρογγυλό διαμέτρου περίπου 3 μ. Λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών να εξερευνηθεί η σήραγγα (αλλά και των ρευμάτων που επικρατούν με διεύθυνση προς το εσωτερικό της σήραγγας,) που κατέληξαν αρκετές φορές στον θάνατο των ερευνητών.
Σήμερα ένα τεράστιο σιδερένιο κιγκλίδωμα αποτρέπει τους επίδοξους εξερευνητές να εισέλθουν στην σήραγγα (αποτρέπει δεν αποκλείει, μιας και το άνοιγμα που αφήνει στην δεξιά πλευρά του είναι αρκετό για να περάσει ένας δύτης) και ταυτόχρονα προστατεύει τους επισκέπτες – δύτες να παρασυρθούν κατά λάθος από τα ισχυρά ρεύματα.
ένα τεράστιο σιδερένιο κιγκλίδωμα αποτρέπει τους επίδοξους εξερευνητές να εισέλθουν στην σήραγγα 
Υποθέσεις για το πού οδηγεί ή σήραγγα έχουν γίνει πολλές, αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αρκετές φορές πετάχτηκαν χρωστικές ουσίες και παρατηρήθηκε η ευρύτερη περιοχή αλλά η έξοδος της σήραγγας παραμένει ακόμα ένα μυστήριο.
Το ρεύμα νερού είναι αισθητό ήδη ελαφρά από την είσοδο του πηγαδιού (στα 11 μέτρα βάθος) και η άμμος του βυθού που αναταράσσεται από τα πέδιλα των δυτών παρασύρεται αμέσως προς τα κάτω. (Αυτό πρέπει να προσεχθεί κατά την κατάδυση γιατί μεγάλες ποσότητες άμμου που παρασύρονται μειώνουν την ορατότητα) Το ρεύμα που αυξομειώνει την έντασή του κατά καιρούς, είναι συνήθως ασθενές και ο δύτης ανταπεξέρχεται στην έντασή του χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ισχυροποιείται δε αισθητά κοντά στην είσοδο της σήραγγας.

Μερικές φορές η ένταση του ρεύματος είναι αρκετά ισχυρή και ο δύτης που στέκεται κοντά στην είσοδο της σήραγγας πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει να κολλήσει στο κιγκλίδωμα!

Υπάρχουν αρκετοί δύτες οι οποίοι επιχείρησαν είσοδο στην σήραγγα και εξερεύνηση της έως ένα σημείο. Απ’ αυτούς έχουμε μερικές περιγραφές για την διαδρομή της σήραγγας. Ετσι σύμφωνα με τις περιγραφές τους η σήραγγα προχωρά ευθεία και οριζόντια για κάποιο διάστημα και ξαφνικά παρουσιάζει απότομη κλίση προς τα κάτω σε ένα σημείο που το ρεύμα γίνεται εξαιρετικά δυνατό.
Τέλος η σήραγγα καταλήγει σε σπήλαιο αγνώστων διαστάσεων και καταλήξεως. Δυστυχώς στην σήραγγα μέσα υπάρχουν σήμερα τα πτώματα (απομεινάρια) 2 Αμερικανών δυτών, των οποίων η προσπάθεια εξερεύνησης της σήραγγας είχε τραγικά αποτελέσματα.

H κατάδυση στο πηγάδι της Βουλιαγμένης είναι ασφαλώς μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και η ευκολία πρόσβασης στον χώρο, προτρέπουν για μια επίσκεψη του τουρίστα – δύτη στον χώρο. Παρ’ όλα αυτά μην επιχειρήσετε την κατάδυση στην περιοχή μόνοι σας, καθ’ όσον η περιοχή δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Ειδικοί κίνδυνοι
 
 

Στα μέσα της δεκαετίας του 70 επιχείρησαν δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί, που υπηρετούσαν στην τότε  Αμερικανική βάση του Ελληνικού, κατάδυση και εξερεύνηση του υποθαλάσσιου τούνελ… Έκτοτε, και παρά τις σύντονες προσπάθειες Αμερικανών και Ελλήνων βατραχανθρώπων, απλώς αγνοούντο.

Μέχρι το 1982 που  2 – 3 σπηλαιολόγοι – σπηλαιοκαταδύτες από τον μόλις πρόσφατα τότε ιδρυθέντα ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο, λαμβάνοντας όλα τα, διεθνώς εφαρμοζόμενα μέτρα ασφαλείας, με την βοήθεια μεγάλης ομάδας υποστήριξης εξερεύνησαν το τούνελ σε αρκετά μεγάλο μήκος.

Στην συγκεκριμένη έρευνα του “Διαβολοπήγαδου” οι σπηλαιοκαταδύτες βρήκαν τους σκελετούς των Αμερικανών δυτών (μέσα στις φόρμες και τον εξοπλισμό τους) σφηνωμένους σε σχισμές του τούνελ σε διαφορετικά σημεία. Προφανώς δεν μπόρεσαν να νικήσουν το πολύ δυνατό ρεύμα που τους “ρουφούσε” προς τα μέσα, τους τελείωσε το οξυγόνο και… Οι σκελετοί κλπ παραδόθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Το σημείο εισόδου στο νερό είναι κυρίως από την τσιμεντένια πλατφόρμα ακριβώς δίπλα από την καντίνα.

Το σημείο εισόδου

Το βάθος του νερού στο σημείο εισόδου είναι 1,5 μ περίπου. Το καλοκαίρι όταν λειτουργεί η καντίνα η πρόσβαση στο νερό είναι αδύνατη από αυτό το σημείο και η μοναδική διαθέσιμη περιοχή είναι δεξιά παραπλεύρως της πλατφόρμας.

Τα βράχια είναι αρκετά γλιστερά, κυρίως όταν είναι βρεγμένα και τα ατυχήματα δεν είναι σπάνια. Επίσης το βάθος του νερού εκεί είναι περίπου 1μ. και τα βράχια προεξέχουν στον βυθό αρκετά επικίνδυνα. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την είσοδο στο νερό. Ακριβώς δίπλα από το σημείο αυτό της εισόδου βρίσκεται εξέδρα ύψους 4-5 μέτρων από την οποία κατά τους θερινούς μήνες εκατοντάδες κολυμβητές βουτούν στα νερά. Πρέπει να ληφθεί προσοχή για άμεση απομάκρυνση από το σημείο εισόδου.

Όταν πνέουν Νότιοι άνεμοι η φουσκοθαλασσιά κάνει την είσοδο στο νερό αλλά κυρίως την έξοδο αρκετά επικίνδυνη έως αδύνατη.

Προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα αφύλαχτα πράγματα που αφήνετε στην επιφάνεια κατά την διάρκεια της κατάδυσηςΜην επιχειρήσετε την διαδρομή μέσα στο σιφόνι του πηγαδιού, είναι αρκετά στενό και τα τοιχώματα προεξέχουν άγρια με κίνδυνο να σκαλώσετε.

Μην επιχειρήσετε με κανένα τρόπο να εισέλθετε μέσα από τα προστατευτικά κάγκελα της σήραγγας. Το ρεύμα είναι ικανό να σας παρασύρει.

http://memorylifegr.blogspot.gr

Recommended For You