Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα καταδυτικά σημεία στην περιοχή της Αθήνας, είναι το λεγόμενο πηγάδι της Βουλιαγμένης. Η Βουλιαγμένη είναι ένα από τα νότια παραθαλάσσια προάστια της Αθήνας στον Σαρωνικό κόλπο. Η περιοχή σχηματίζεται από βραχώδη εδάφη που βυθίζονται σχετικά απότομα στα νερά της θάλασσας και σχηματίζουν όμορφους γραφικούς μικρούς κολπίσκους. Σε γενικές γραμμές η περιοχή παρουσιάζει ιδιόμορφα γεωλογικά χαρακτηριστικά.
Η γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, λίμνη της Βουλιαγμένης, είναι σε απόσταση 50 μέτρων από την θάλασσα έχει όμως γλυκό νερό το οποίο αναβλύζει από υπόγειες θερμές πηγές. Τά βάθη στην λίμνη της Βουλιαγμένης είναι πάρα πολύ μεγάλα και η περιοχή των πηγών δεν είναι πλήρως εξερευνημένη λόγω του βάθους και του δαιδαλώδους των υποβρύχιων σπηλαίων εκεί.
Το πηγάδι της Βουλιαγμένης βρίσκεται σε ένα από τους κόλπους που σχηματίζονται στην περιοχή και συγκεκριμένα στο ονομαζόμενο “Β! Λιμανάκι της Βουλιαγμένης.” Είναι ένα μικρό κολπάκι, φυσικό, απόλυτα προστατευμένο από όλες τις πλευρές εκτός της Νότιας πλευράς του που είναι ανοιχτή στον Σαρωνικό.
Η περιοχή ανήκει στους απελευθερωμένους για κατάδυση χώρους και εκεί δραστηριοποιούνται οι περισσότερες σχολές εκμάθησης καταδύσεως στην Αθήνα.
Το λιμανάκι γίνεται το καλοκαίρι κυρίως τόπος συγκέντρωσης εκατοντάδων κολυμβητών, δυτών και ψαροντουφεκάδων. Μια μικρή καντίνα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών, η οποία αργά το βράδυ μετατρέπεται σε υπαίθριο ρομαντικό Bar.
Μια μικρή καντίνα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών, η οποία αργά το βράδυ μετατρέπεται σε υπαίθριο ρομαντικό Bar. |
Φυσαλίδες μέσα από τα κοιλώματα των βράχων. Φώτο: kostasladas.blogspot.gr |
Φώτο: kostasladas.blogspot.gr |
Χταπόδι Octopus vulgaris Φώτο: kostasladas.blogspot.gr |
Φώτο: kostasladas.blogspot.gr |
Φώτο: kostasladas.blogspot.gr |
Υποβρύχιες διαδρομές κάτω από αψίδες γεμάτες χρώματα: Φώτο: kostasladas.blogspot.gr |
Το πηγάδι (τρύπα) στο 2ο λιμανάκι της Βουλιαγμένης προκαλεί δέος σε κάθε αυτοδύτη μιας και είναι κάτι μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα.
Το πηγάδι βρίσκεται στην μέση περίπου του κόλπου , ξεκινά ακριβώς εκεί που τελειώνουν οι βραχώδεις πλευρές και ξεκινά ο αμμώδεις βυθός. Η θέση του σημαδεύεται από μία κόκκινη σημαδούρα δεμένη με σχοινί ως τον βυθό της Θάλασσας.
Στα πρώτα 5 μέτρα της καθόδου και στην ανατολική πλευρά του τοιχώματος ανοίγεται η είσοδος ενός σιφονιού, το οποίο κατεβαίνει παράλληλα με το κυρίως πηγάδι και ξαναενώνεται με αυτό ακριβώς στον πάτο του πηγαδιού.
Μερικές φορές η ένταση του ρεύματος είναι αρκετά ισχυρή και ο δύτης που στέκεται κοντά στην είσοδο της σήραγγας πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει να κολλήσει στο κιγκλίδωμα!
H κατάδυση στο πηγάδι της Βουλιαγμένης είναι ασφαλώς μία ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και η ευκολία πρόσβασης στον χώρο, προτρέπουν για μια επίσκεψη του τουρίστα – δύτη στον χώρο. Παρ’ όλα αυτά μην επιχειρήσετε την κατάδυση στην περιοχή μόνοι σας, καθ’ όσον η περιοχή δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Στα μέσα της δεκαετίας του 70 επιχείρησαν δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί, που υπηρετούσαν στην τότε Αμερικανική βάση του Ελληνικού, κατάδυση και εξερεύνηση του υποθαλάσσιου τούνελ… Έκτοτε, και παρά τις σύντονες προσπάθειες Αμερικανών και Ελλήνων βατραχανθρώπων, απλώς αγνοούντο.
Στην συγκεκριμένη έρευνα του “Διαβολοπήγαδου” οι σπηλαιοκαταδύτες βρήκαν τους σκελετούς των Αμερικανών δυτών (μέσα στις φόρμες και τον εξοπλισμό τους) σφηνωμένους σε σχισμές του τούνελ σε διαφορετικά σημεία. Προφανώς δεν μπόρεσαν να νικήσουν το πολύ δυνατό ρεύμα που τους “ρουφούσε” προς τα μέσα, τους τελείωσε το οξυγόνο και… Οι σκελετοί κλπ παραδόθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία.
Το σημείο εισόδου στο νερό είναι κυρίως από την τσιμεντένια πλατφόρμα ακριβώς δίπλα από την καντίνα.
Το σημείο εισόδου |
Το βάθος του νερού στο σημείο εισόδου είναι 1,5 μ περίπου. Το καλοκαίρι όταν λειτουργεί η καντίνα η πρόσβαση στο νερό είναι αδύνατη από αυτό το σημείο και η μοναδική διαθέσιμη περιοχή είναι δεξιά παραπλεύρως της πλατφόρμας.
Τα βράχια είναι αρκετά γλιστερά, κυρίως όταν είναι βρεγμένα και τα ατυχήματα δεν είναι σπάνια. Επίσης το βάθος του νερού εκεί είναι περίπου 1μ. και τα βράχια προεξέχουν στον βυθό αρκετά επικίνδυνα. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την είσοδο στο νερό. Ακριβώς δίπλα από το σημείο αυτό της εισόδου βρίσκεται εξέδρα ύψους 4-5 μέτρων από την οποία κατά τους θερινούς μήνες εκατοντάδες κολυμβητές βουτούν στα νερά. Πρέπει να ληφθεί προσοχή για άμεση απομάκρυνση από το σημείο εισόδου.
Όταν πνέουν Νότιοι άνεμοι η φουσκοθαλασσιά κάνει την είσοδο στο νερό αλλά κυρίως την έξοδο αρκετά επικίνδυνη έως αδύνατη.
Προσοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα αφύλαχτα πράγματα που αφήνετε στην επιφάνεια κατά την διάρκεια της κατάδυσηςΜην επιχειρήσετε την διαδρομή μέσα στο σιφόνι του πηγαδιού, είναι αρκετά στενό και τα τοιχώματα προεξέχουν άγρια με κίνδυνο να σκαλώσετε.
Μην επιχειρήσετε με κανένα τρόπο να εισέλθετε μέσα από τα προστατευτικά κάγκελα της σήραγγας. Το ρεύμα είναι ικανό να σας παρασύρει.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.