Λίγο πριν την Αποκάλυψη; Επιστήμονες εξηγούν πότε θα έρθει η καταστροφή

Το ρολόι της αποκάλυψης είναι πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ. Μήπως πλησιάζει η ώρα της καταστροφής του κόσμου. Τι αποκαλύπτουν οι επιστήμονες

Ο λεπτοδείκτης του Ρολογιού της Αποκάλυψης, που συμβολίζει τον εναπομείνοντα χρόνο μέχρι την επικείμενη καταστροφή του κόσμου, δείχνει “μεσάνυχτα παρά τρία λεπτά”, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που το παρακολουθούν και το μελετούν.

Τα μέλη του Συμβουλίου των Πυρηνικών Επιστημόνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 16 αναγνωρισμένοι επιστήμονες που έχουν βραβευθεί με Νόμπελ, αναφέρουν πως βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή του κόσμου. Μάλιστα, οι ίδιοι αναφέρουν πως “υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καταστροφής  εάν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα” για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αν δεν σταματήσει η χρήση και η δοκιμή των πυρηνικών όπλων.

Η ώρα είναι πλέον είναι 23:57, τόνισε η Κένετ Μπένεντικτ, η πρόεδρος του Συμβουλίου το οποίο το 1947 δημιούργησε αυτό το ρολόι που τότε συμβόλιζε την επικείμενη καταστροφή του κόσμου από τα πυρηνικά όπλα.

Το ρολόι είχε μετακινηθεί την τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο λεπτοδείκτης του είχε μετακινηθεί δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυχτα, βασιζόμενο στη διπλή απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις απειλές που είχαν εκτοξεύσει κατά καιρούς οι κυβερνήσεις για τη χρήση των πυρηνικών όπλων.

Ενώ, υπενθυμίζεται πως το ρολόι είχε βρεθεί τόσο κοντά στα “μεσάνυχτα” είχε βρεθεί ξανά μόνο το 1984, όταν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την τότε ΕΣΣΔ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.

“Η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη και η δοκιμή των πυρηνικών όπλων, ως αποτέλεσμα του εκσυγχρονισμού των τεράστιων οπλοστασίων, αποτελούν την υπέρτατη απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας”, είχε επισημάνει η Μπένεντικτ. “Οι ηγέτες του κόσμου δεν έδρασαν με την ταχύτητα που χρειαζόταν για να προστατεύσουν τους πολίτες από μια πιθανή καταστροφή”, πρόσθεσε, εξηγώντας την απόφαση του Συμβουλίου να παραμείνει σταθερό το ρολόι.

Οι επιστήμονες εξήγησαν πως “τα μόνα φωτεινά σημεία σε σχέση με τις απειλές της καταστροφής,  αποτελούν η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αυτή του Παρισιού για το κλίμα”.

Παράλληλα, υπογράμμισαν πως η απόφαση να διατηρηθεί σταθερό το ρολόι δεν αποτελεί ευχάριστο γεγονός, αλλά αποτελεί την ένδειξη ότι οι ηγέτες του κόσμου προσπαθούν να λάβουν δράση για το κλίμα και τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη.

Για την ιστορία, το Ρολόι της Αποκάλυψης έχει ρυθμιστεί 18 φορές,  από τότε που δημιουργήθηκε στα δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1953, όταν οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν βόμβα υδρογόνου, και στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1991, όταν τερματίστηκε ο ψυχρός πόλεμο.

(Πηγή: Independent)

Recommended For You