Κρέπες Ταπιόκας—Βραζιλιάνικη Λιχουδιά

ΣΤΗ Βραζιλία, ο όρος ταπιόκα μπορεί να αναφέρεται σε αρκετά διαφορετικά προϊόντα που προέρχονται από το φυτό κασσάβα. Ένα από αυτά είναι το σκέτο, απλό επίπεδο ψωμί. Αυτό το είδος ψωμιού μοιάζει περισσότερο με κρέπα και συχνά ονομάζεται κρέπα ταπιόκας. Γίνεται από λεπτό άμυλο γνωστό ως πολβίλχου ντόσε ή γκόμα, το οποίο προέρχεται από τις σαρκώδεις ρίζες του φυτού κασσάβα.

Όταν οι ρίζες τρίβονται και πιέζονται, παράγουν ένα υγρό άσπρο σαν γάλα. Το υγρό αφήνεται στην άκρη ώστε να κατακαθήσουν οι στερεές ουσίες στον πυθμένα. Κατόπιν το υγρό πετιέται, ενώ οι στερεές ουσίες, μια χυλώδης μάζα, αφήνονται στον ήλιο για να ξεραθούν.

Η ταπιόκα ήταν βασική τροφή των Ινδιάνων. Αργότερα, οι Πορτογάλοι άποικοι διαπίστωσαν πως η ταπιόκα ήταν καλό υποκατάστατο του ψωμιού. Ωστόσο, μόλις πριν από λίγα χρόνια τράβηξε την προσοχή κάποιων ευφάνταστων Βραζιλιάνων μαγείρων, οι οποίοι αποφάσισαν να τη μετατρέψουν σε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στα μενού των εστιατορίων τους.

Επιθυμώντας να ευχαριστήσουν ένα πιο εκλεκτικό κοινό, οι μάγειροι επινόησαν καινούρια είδη κρέπας, προσθέτοντας τη δική τους πρόταση σε μια παλιά αγαπημένη γεύση. Σήμερα οι κρέπες ταπιόκας γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα στη βραζιλιάνικη κουζίνα. Αρκετά ξακουστά εστιατόρια οφείλουν τη φήμη τους στις κρέπες τους.

Γιατί να μην προσπαθήσετε να φτιάξετε και εσείς αυτές τις κρέπες; Θα αρέσουν στην οικογένεια και στους φίλους σας και θα τους προσφέρουν μια νέα γευστική εμπειρία.

Πώς να Φτιάξετε Κρέπες Ταπιόκας

Υλικά για οχτώ κρέπες:

3 φλιτζάνια πολβίλχου ντόσε, 11/2 φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι.

Εκτέλεση: Σε ένα δοχείο μέτριου μεγέθους, βάλτε το πολβίλχου ντόσε και το αλάτι, ραντίστε με λίγο νερό και ανακατέψτε τα με τις άκρες των δαχτύλων σας. Σταδιακά προσθέστε και άλλο νερό τρίβοντας συγχρόνως το μείγμα με τα χέρια σας μέχρις ότου γίνει χοντρά θρύμματα και μπορέσετε να το κάνετε μια μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια σας. Κατόπιν πιέστε την μπάλα ώστε να περάσει μέσα από κόσκινο. Τώρα το μείγμα είναι έτοιμο για να φτιάξετε κρέπες.

Ζεστάνετε σε μέτρια ως χαμηλή θερμοκρασία ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους. Βάλτε στο τηγάνι το ένα όγδοο του μείγματος και απλώστε το ομοιόμορφα με το κάτω μέρος του κουταλιού. Αφήστε το δύο ως τέσσερα λεπτά ή μέχρις ότου το μείγμα στερεοποιηθεί και γίνει μια επίπεδη μάζα οι άκρες της οποίας ξεχωρίζουν από το τηγάνι. Αναποδογυρίστε με μια πλαστική σπάτουλα και ψήστε και από την άλλη πλευρά για ένα λεπτό. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο μείγμα. Τοποθετήστε τις έτοιμες κρέπες τη μία πάνω στην άλλη.

Μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι διαφορετικό αλλάζοντας τη γέμιση. Για πρόγευμα, δοκιμάστε να αλείψετε τις κρέπες με βούτυρο ενώ είναι ακόμη ζεστές, και κατόπιν προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένη καρύδα. Ή μπορείτε να χύσετε ομοιόμορφα πάνω από τις κρέπες ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα, να προσθέσετε καρύδα, να τις τυλίξετε και να τις σερβίρετε.

http://wol.jw.org

Recommended For You