Κινητοποιήσεις από τους απλήρωτους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

imagesΤο ζήτημα της καθυστέρησης των αποδοχών στους εργαζόμενους των πενταμήνων προγραμμάτων απασχόλησης τέθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ. Το ΔΣ του Οργανισμού υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ αλλά και στην αποδέσμευση των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Η απάντηση αυτή του ΔΣ δεν ικανοποιεί του εργαζόμενους καθώς οι εργαζόμενοι στα προγράμματα είναι οι άνεργοι του χθες και οι άνεργοι του αύριο.

Από αυτά τα προγράμματα προσδοκούν μια πρόσκαιρη ανάσα ώστε να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα. Δεν είναι ευθύνη τους και δεν τους αφορά αν υπάρχουν όπως ειπώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ή αν υπάρχουν προβλήματα. Εφόσον εργάζονται πρέπει να πληρώνονται άμεσα χωρίς καθυστερήσεις, να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμής από τον Ο.Α.Ε.Δ., εργαζομένων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, τόνισε: «ΝΤΡΟΠΗ!!! Εργάζονται και δεν πληρώνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ., οι εργαζόμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει προς τον Ο.Α.Ε.Δ., που είναι και ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την πληρωμή τους, δυστυχώς άκρη δεν βρίσκουμε. Είναι απαράδεκτο και λυπηρό οι ελάχιστες αμοιβές που είναι να πάρουν οι άνθρωποι αυτοί που δουλεύουν με πολύ φιλότιμο βοηθώντας τις μεγάλες ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να παραμένουν απλήρωτοι παρακαλώντας στην ουσία γι’ αυτό που αυτονόητα δικαιούνται.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι οικογενειάρχες, προέρχονται από μακρά ανεργία και ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα». Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα στα πεντάμηνα που έχουν δημιουργηθεί να οξύνουν την πίεση τους στην κυβέρνηση και στον ΟΑΕΔ. Παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας από τις 12 ως το τέλος της βάρδιας την Παρασκευή 4/9 και να συμμετάσχουν στη 1 το μεσημέρι, στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Recommended For You