Κεφίρ και υγεία

Το κεφίρ είναι πια γνωστό για την μεγάλη του συνεισφορά στην καλή μας υγεία. Το γεγονός αυτό οφείλεται καταρχήν στο ότι αποτελεί ένα φυσικό προβιοτικό ποτό.

Ο όρος προβιοτικά περιγράφει τα τρόφιμα εκείνα τα οποία περιέχουν ωφέλιμους για την υγεία μικροοργανισμούς. Η υψηλή περιεκτικότητα του κεφίρ σε προβιοτικά (υψηλότερη από του γιαουρτιού) δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη παθογόνων και τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου και επαναφέρει σε ισορροπία την φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Οι ωφέλιμοι αυτοί οργανισμοί έχει βρεθεί ότι προωθούν την κινητικότητα των εντέρων, δημιουργούν ένα υγιέστατο πεπτικό σύστημα, προάγουν την καλή εντερική λειτουργία και συμβάλουν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.
Επιπλέον, όσον αφορά την πρόληψη καρκίνου, το ασβέστιο το οποίο περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στο κεφίρ (όπως και σε όλα τα γαλακτοκομικά) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης πολύποδων του παχέος εντέρου.

Πέρα ωστόσο από την προβιοτική του δράση, πληθώρα μελετών έχει βρει ότι το κεφίρ βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία, βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, έχει διουρητικές ιδιότητες και με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.

Tips
• Tο κεφίρ αποτελεί ιδανική λύση πρόσληψης ασβεστίου ακόμη και σε άτομα τα οποία πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς εμπεριέχει ελάχιστη ποσότητα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό καταναλώνεται από τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς του.

• Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες

• Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

• Βοηθά στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Recommended For You