Ιστορική στιγμή: Επιτυχής η πρώτη εκτόξευση του Falcon Heavy της Space X και του Elon Musk

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτόξευση του Falcon Heavy, του πυραύλου βαρέων βαρών της εταιρείας SpaceX του Elon Musk, την Τρίτη, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Ο γιγαντιαίος πύραυλος απογειώθηκε από την εξέδρα και υψώθηκε στον ουρανό. Το συμβολικό φορτίο του περιλαμβάνει ένα Tesla Roadster και μία κούκλα με διαστημική στολή στη θέση του οδηγού, ενώ το Space Oddity του David Bowie παίζει στο ηχοσύστημα. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει έως τον Άρη.

Ο ίδιος ο Elon Musk αποκαλύπτει ότι έτρεμε από το φόβο του κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, δίνοντας 50-50 πιθανότητες κάτι να πάει στραβά. Αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά…

Ο πύραυλος Falcon Heavy έχει ύψος 70 μέτρα και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης. Ουσιαστικά, αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX, μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνων σε χαμηλή τροχιά, ενώ το κόστος του φτάνει μόλις τα 90 εκατ. δολάρια ανά εκτόξευση.

Οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο από τα κατώτερα μέρη του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο, για να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον, κάτι που επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους. Μάλιστα προσεδαφίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στο σημείο από όπου είχαν εκτοξευθεί. “Ήταν επικό. Είναι πιθανώς το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχω ποτέ δει”, σχολίασε ο Musk. Το τρίτο κατώτερο τμήμα, που επρόκειτο να επιστρέψει πάνω σε ένα πλοίο-drone εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα, έχασε το στόχο του και συνετρίβη στη θάλασσα του Ατλαντικού με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα. Ήταν το μόνο συμβάν που κάπως σκίασε τη μεγάλη επιτυχία της SpaceX.

Οι αποδεδειγμένες πλέον δυνατότητες του νέου γιγάντιου πυραύλου θα επιτρέψουν στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Πεντάγωνο να θέσουν μελλοντικά σε τροχιά πολύ μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς, στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Επίσης, να σταλούν μεγαλύτερα ρομπότ όχι μόνο στον Αρη, αλλά και σε πιο μακρινούς πλανήτες, όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Χάρη στο άκρως ανταγωνιστικό κόστος του Falcon Heavy, ο Musk προέβλεψε ότι “θα είναι το τέλος του παιγνιδιού για όλους τους άλλους πυραύλους βαρέων φορτίων”. Όσο για το αυτοκίνητο Tesla που ταξιδεύει στο διάστημα, είπε ότι “μπορεί κάποτε στο μέλλον να το ανακαλύψει κάποια φυλή εξωγήινων”.

Ο Falcon Heavy είναι ο πιο μεγάλος πύραυλος εν λειτουργία σήμερα. Στην ιστορία έχουν υπάρξει δύο ακόμη πιο ισχυροί πύραυλοι που έχουν πια αποσυρθεί, ο αμερικανικός Saturn V που έστειλε τους αστροναύτες στη Σελήνη και ο σοβιετικός Energia που έκανε δύο πτήσεις το 1987-88.

Ο επόμενος αμερικανικός πύραυλος σε επιδόσεις σήμερα είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance (συνεταιρισμού της Lockheed Martin και της Boeing), που μπορεί να μεταφέρει σχεδόν το μισό φορτίο και με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος (350 εκατ. δολάρια). Λόγω αυτής της πολύ ευνοϊκής σύγκρισης υπέρ του, το “Βαρύ Γεράκι” αναμένεται να αποτελέσει το “βαρύ πυροβολικό” των διαστημικών πτήσεων στο μέλλον.

https://www.digitallife.gr

Recommended For You