Ιαπωνία: Επιστήμονες πήραν δακτυλικά αποτυπώματα από φωτογραφίες

Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αντέγραψαν επιτυχώς δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων από μια ψηφιακή φωτογραφία προσώπου που έκανε με τα δάχτυλά του το σήμα «V» της ειρήνης, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα να κλαπούν τέτοιες πληροφορίες.

«Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για να εμφανιστεί σαν κάποιος άλλος, για παράδειγμα για να έχει πρόσβαση σ’ ένα smartphone ή για να παραβιάσει κάποιον κλειδωμένο χώρο, όπως ένα διαμέρισμα», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Ρόιτερς ο Ισάο Ετσιζέν, καθηγητής στο Ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής.

Το σήμα της νίκης με τα δύο δάχτυλα είναι μια πολύ συνηθισμένη χειρονομία μεταξύ των Γιαπωνέζων που ποζάρουν για φωτογραφία.

Ο Ετσιζέν και ο συνάδελφός του ερευνητής Τατέο Ογκάνε αναπαρήγαγαν την Παρασκευή ένα πείραμα κατά το οποίο πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ετσιζέν από μια ψηφιακή φωτογραφία που είχε τραβηχτεί από απόσταση 3 μέτρων.

Η υψηλής ανάλυσης φωτογραφία είχε τραβηχτεί με φακούς 135-mm από μια φωτογραφική μηχανή SLR.

Τα σκάνερ δακτυλικών αποτυπωμάτων έχουν πλέον περάσει στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια ως εναλλακτική επιλογή για την ταυτοποίηση του χρήστη, αντί των κωδικών ή των προσωπικών αριθμών αναγνώρισης (PINs).

http://techit.gr

Recommended For You