Θεραπευτικό εμβόλιο από ομάδα του πανεπιστημίου Πατρών φρενάρει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

imagesΓια τον δρα Γιάννη Ματσούκα, καθηγητή Xημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας Eldrug, φέτος είναι η δεύτερη συμμετοχή στο «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», αυτήν τη φορά με εξατομικευμένη αγωγή για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η καινοτομία με την οποία είχε πάρει μέρος με τους συνεργάτες του στον πρώτο κύκλο, κατά τον οποίο συγκαταλέχθηκε στους 20 φιναλίστ, ήταν η Ελμυελίνη – ένα θεραπευτικό εμβόλιο για το οποίο προετοιμάζονται κλινικές δοκιμές Φάσης Ι στην Αυστραλία.
«Η Ελμυελίνη δείχνει να έχει σημαντικά οφέλη σε σχέση με τα υπάρχοντα φάρμακα, όμως, όπως κι αυτά, θα είναι αποτελεσματική σε ένα ποσοστό ασθενών», σημειώνει. Γι’ αυτόν το λόγο, σε συνεργασία με τη δρα Αθανασία Μουζάκη, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο εξατομικευμένης θεραπείας, που υπόσχεται να «φρενάρει» τη νόσο στους ασθενείς σε αρχικό στάδιο.
«Στη ΣΚΠ το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας το περίβλημα της μυελίνης, μιας μονωτικής ουσίας που περιβάλλει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος», συμπληρώνει. Αν δεν υπάρχει σήμερα μια γενικευμένη θεραπεία, σημαντικός λόγος είναι πως σε όλους τους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει το ίδιο τμήμα της μυελίνης ως «εισβολέα» ώστε να της επιτεθεί.
«Η ιδέα μας είναι, με βιολογικό υλικό από τον συγκεκριμένο άρρωστο, να καταστέλλεται η παθολογική ανοσοαπόκριση που αντιστοιχεί στην περίπτωσή του», προσθέτει. Για να γίνει αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος του αρρώστου, από το οποίο θα απομονώνονται κύτταρα, τα οποία μετά από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο θα ξαναμπαίνουν στο αίμα του. «Με τη βοήθεια συνθετικών πεπτιδίων που φτιάχνουμε, θα δημιουργούμε και θα τροποποιούμε κατάλληλα μια ομάδα κυττάρων, τα δενδριτικά κύτταρα. Οταν βρεθούν στον οργανισμό, τα δενδριτικά κύτταρα θα “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε πια να μην επιτίθεται στη μυελίνη», σημειώνει.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ομάδας της καθηγήτριας Ιατρικής Αθανασίας Μουζάκη στο εργαστήριο είναι θετικά και, αν συνεχιστούν, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κλινικές δοκιμές. «Μέσα από τον 3ο διαγωνισμό
“Η Ελλάδα Καινοτομεί!” ελπίζουμε να βρούμε χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα που θα χρειαστούμε για περαιτέρω πειράματα», συμπληρώνει ο κ. Ματσούκας.
http://www.kathimerini.gr

Recommended For You