Η πιο παγωμένη πόλη του κόσμου

Επειδή δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή σε μια πόλη όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία αγγίζει τους -10 βαθμούς Κελσίου, οι φωτογραφίες από το Νόριλσκ, στη Σιβηρία, μας βάζουν στο ψυχρό κλίμα.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (19)

Η πόλη, που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βόρεια του αρκτικού κύκλου, ξεκίνησε να προσελκύει μεγάλο αριθμό κατοίκων στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Πήγαιναν στην περιοχή για να εξορύξουν τα πλούσια κοιτάσματα ορυκτών της.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (20)

Η πραγματική όμως ανάπτυξη ήρθε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο γεωλόγος Urvantsev ανακάλυψε τα πλούσια κοιτάσματα νικελίου, χαλκού και κοβαλτίου στους πρόποδες των όρων Putorana.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (12)

Η περιοχή έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο που σχηματίστηκαν πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια παράλληλα με τον σχηματισμό της Σιβηρίας.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (16)

Ήταν το 1936 που η ΕΣΣΔ ξεκίνησε την κατασκευή συγκροτήματος μεταλλευμάτων για να εξάγει και να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (21)

Η πόλη, το ορυχεία και οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν από κρατούμενους των γκουλάγκ. Μέσα σε 20 χρόνια εργάστηκαν περίπου 500.000 κρατούμενοι για την κατασκευή των κτιρίων, ενώ χιλιάδες ήταν εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (23)

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Norilsk έγινε το κέντρο της εταιρείας Norilsk Nickel, παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή νικελίου και παλλαδίου, με 17% και 41% της παγκόσμιας παραγωγής αντίστοιχα.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (13)

Οι συνθήκες εργασίας για τους ανθρακωρύχους είναι πολύ σκληρές και για αυτό έχουν 90 ημέρες άδεια και συνταξιοδοτούνται από τα 45 τους χρόνια.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (26)

Ενώ όμως οι χειμώνες είναι δύσκολοι, η ρύπανση από την εξόρυξη και τα εργοστάσια αποτελεί το μεγαλύτερο κακό για τους κατοίκους, με το Norilsk να συγκαταλέγεται στις 10 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (4)

Η τεράστια μόλυνση έχει τεράστια επίδραση στην υγεία των ανθρώπων. Το προσδόκιμο ζωής είναι μειωμένο κατά 10 χρόνια από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι 2 φορές μεγαλύτερος και οι αναπνευστικές ασθένειες είναι διαδεδομένες.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (11)

Ο πληθυσμός ξεπερνά τις 170.000 παρά το γεγονός ότι η ψυχρή περίοδος διαρκεί περίπου 280 μέρες τον χρόνο.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (7)

Οι χιονοθύελλες σφυροκοπούν την πόλη για περισσότερες από 130 ημέρες και το απόλυτο σκοτάδι καλύπτει την πόλη για δύο μήνες.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (2)

Η εναλλαγή πολικών ημερών και νυχτών έχει ισχυρή επίδραση και προκαλεί άγχος, νευρικότητα, υπνηλία και κατάθλιψη στους κατοίκους.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (14)

Λόγω των καιρικών συνθηκών, οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (6)

Η Elena Chernyshova, που πέρασε αρκετές εβδομάδες στην πόλη για το πρότζεκτ της “Days Of Night – Nights Of Day”, κατέγραψε τις ζωές τους με τον φωτογραφικό της φακό και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (1) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (3) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (5) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (8) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (9) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (10) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (15) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (17) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (18) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (22) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (24) i-pio-pagomeni-poli-tou-kosmou (25)
Πηγή: tilestwra.com

Recommended For You