Η κοπέλα που έσπασε το «άβατο» των ανδρών και έγινε λούστρος στην Αθήνα του 1911

«Δεσποινίς-λούστρος», έγραψαν με θαυμασμό και συνάμα με απορία οι εφημερίδες της εποχής.

«Το πράγμα δεν είνε σύνηθες, όχι μόνον διά τας Αθήνας αλλά και δια πόλεις μεγαλυτέρας και μάλλον προηγμένας εις τα τοιούτου είδους κοινωνικά ζητήματα», έγραφαν τον Μάρτιο του 1911 οι δημοσιογράφοι.
Στο ρεπορτάζ τους σημείωναν ότι «δεν χρειάζεται μόνον θάρρος και δύναμις θελήσεως διά μίαν γυναίκα – και μάλιστα νέαν και όχι άσχημον- να αποφασίσει να καθίση εμπρός εις το χαλκοστόλιστον κασελάκι του υποδηματοκαθαριστού, αλλά είναι επίσης απαραίτητος και η ανοχή της κοινωνίας προς το παράξενον τούτο θέαμα».

Η καθόλου άσχημη, άρα ωραία κοπέλα, ονομαζόταν Βασιλική Οικονόμου. Τόλμησε να εγκατασταθεί στην πλατεία Ομονοίας δίπλα στο περίπτερο του τραμ, ανάμεσα σε δύο άνδρες λούστρους. Αμέσως, άρχισε να καθαρίζει τα παπούτσια των περαστικών μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανταγωνιστών της.

21 Μαρτίου 1911. Το χρονογράφημα που προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη

Ο ξυλοδαρμός της Βασιλικής

Σύμφωνα με τον χρονογράφο της εφημερίδας «Εμπρός», τα μάγουλα της κοπέλλας ήταν κατακόκκινα, όχι λόγω της ενδεχόμενης ντροπής που μπορεί να αισθάνθηκε παραβιάζοντας το άβατο των ανδρών, αλλά από τα χαστούκια ενός συγγενικού της προσώπου που της επιτέθηκε, μόλις έμαθε τη δραστηριότητά της .

Το καταπληκτικό είναι ότι οι άνδρες συνάδελφοί έσπευσαν αμέσως σε βοήθεια και την απέσπασαν από τα χέρια του «προσβεβλημένου» αδελφού.

«Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, πολύ περισσότερο αυτή του βιοπαλαιστή», φώναξαν οι λούστροι της Ομονοίας και περιέθαλψαν με συμπάθεια τη Βασιλική.

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, η Βασιλική ήταν μια έντιμη κοπέλα που μπροστά στην απελπισία της ανεργίας έστησε το κασελάκι της για να μπορέσει να ζήσει. Και το έκανε με αξιοπρέπεια.

Ο γυναικείος ανταγωνισμός

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στους λούστρους της Ομόνοιας που έδωσαν αρκετές συνεντεύξεις. Όταν ένας από αυτούς ρωτήθηκε εάν φοβάται τον γυναικείο ανταγωνισμό στην δουλειά, απάντησε γελώντας «μιά γυναίκα δεν μπορεί να με φτάσει σε ταχύτητα. Όσο αυτή θα γυαλίζει ένα ζευγάρι, εγώ θα γυαλίζω τρία. Και θα τα γυαλίζω καλύτερα».

Στο ερώτημα τι θα γίνει εαν και άλλες γυναίκες μιμηθούν τη Βασιλική, έδωσε μια αποστομωτική απάντηση: «Στην Αθήνα υπάρχουν 300 χιλιάδες πόδια. Οσο κι αν πληθύνουν οι λούστροι πάντα θα είναι αρκετά τα πόδια για να ζούμε»!

http://www.mixanitouxronou.gr

Recommended For You