Η ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Η Αγία Βαρβάρα”

Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» λειτούργησε για πρώτη φορά σαν Νοσηλευτικό Ίδρυμα το 1903, με την ονομασία «Κάνθαρος». Το 1906 μετονομάστηκε σε Νοσοκομείο «Ευλογιόντων», λόγω των πολλών περιστατικών ευλογιάς που νοσηλεύτηκαν την περίοδο εκείνη.
Κατά την πενταετία 1930-1935 ξεκίνησε η μεταφορά και εγκατάσταση, σε ειδικά διαμορφωμένους και σχετικά απομακρυσμένους χώρους του Νοσοκομείου, ασθενών με τη νόσο Χάνσεν από το νησάκι Σπιναλόγκα της Κρήτης, προκειμένου να τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη. Τότε λειτούργησε και η Δερματολογική Κλινική, για την πρόληψη και θεραπεία των ασθενών με νόσο Χάνσεν. Μεταπολεμικά, όταν «έκλεισε» η Σπιναλόγκα αναπτύχθηκαν το Αναρρωτήριο και οι κατοικίες των πασχόντων από τη νόσο.
 .
 Τη δεκαετία του ’50, λόγω της επιδημίας πολυομελίτιδας που έπληττε τη χώρα, το νοσοκομείο νοσήλευσε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ασθενών, κυρίως παιδιών, με τη νόσο αυτή. Τότε δημιουργήθηκε η Παιδιατρική Κλινική. Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκαν κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού με Σουηδούς ιατρούς, οι οποίοι βοήθησαν στην αποκατάσταση των ασθενών.
 .
Το 1970 μετονομάζεται σε «Δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων», στο οποίο λειτουργούσαν: (α) Παθολογική και Παιδιατρική Κλινική νοσηλεύοντας κατ΄ εξοχήν ασθενείς με Λοιμώδη Νοσήματα και (β) Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία – Παθολογικό, Χειρουργικό, Δερματολογικό, Παιδιατρικό και Οφθαλμολογικό.
 .
 Από το 1985 το Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών αποτελεί πλέον ξεχωριστό ίδρυμα και δύο έτη αργότερα (1987) το Νοσοκομείο μετονομάζεται σε «Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής» αλλάζοντας και την κτιριακή μορφή του. Ανεγείρονται νέα κτίρια, στη θέση των παλαιών, και αναπτύσσονται κλινικές και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία νέων ειδικοτήτων. Το 1995 προστίθεται στον τίτλο του, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η επωνυμία «Η Αγία Βαρβάρα», προς τιμήν της πόλης στην οποία εδρεύει.
 .
 Σήμερα, το Νοσοκομείο καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Δήμων του Πειραιά, προσφέροντας φροντίδα υγείας όλων των βαθμίδων. Στη στενή περιοχή ευθύνης του, ανήκουν οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού και Νίκαιας. Η πλειοψηφία των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο είναι κάτοικοι αυτών των Δήμων, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων φθάνει τους 311.426 κατοίκους (ΕΣΥΕ, απογραφή 2001).
 .
Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι ο πραγματικός πληθυσμός της περιοχής ευθύνης είναι πολλαπλάσιος δεδομένου ότι εδώ κατοικούν και χιλιάδες άνθρωποι που επιλέγουν να απογραφούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, Ρομά, αλλά και χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι ο ΑΣΔΑ προσεγγίζει τον πραγματικό πληθυσμό των Δήμων της Δυτικής Αθήνας μέσω του πλήθους των μετρητών της ΔΕΗ ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ιδίου φορέα διαπιστώνεται μία προτίμηση των οικονομικών μεταναστών για πρώτη εγκατάσταση σε αυτές τις περιοχές.
 .
 Η επιλογή αυτή γίνεται κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια εφόσον από την ευρεία περιοχή διέρχονται οι σημαντικότεροι οδικοί άξονες του Λεκανοπεδίου (Λεωφόροι Αθηνών-Πατρών, Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Π. Ράλλη, Θηβών και Ιερά Οδός) και έτσι υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης εργασίας σε όλο το νομό Αττικής. Κατά συνέπεια στους Δήμους ευθύνης του Νοσοκομείου διαπιστώνεται ποικιλία πληθυσμιακών ομάδων και ως προς οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και ως προς την εθνολογική προέλευση, τα μέλη των οποίων προσέρχονται καθημερινά στα Εξωτερικά Ιατρεία και στα Εργαστήρια αλλά και κάθε 4η, πλέον, ημέρα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
 .
 Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί επίσης, κλινικά και εργαστηριακά, τους ασθενείς γειτονικών Ιδρυμάτων, τους ασθενείς των Δημοτικών Ιατρείων και των Κ.ΑΠ.Η. των όμορων Δήμων καθώς και σε καθημερινή βάση τα επείγοντα περιστατικά όλων των Σχολείων της περιοχής. Σήμερα, εκτός των άλλων, είναι το κέντρο αναφοράς ιογενών ηπατιτίδων για όλα τα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειάς του, συμπεριλαμβανομένου και του «Αττικού», ενώ δέχεται δείγματα πολλών νοσοκομείων από τη νότια χερσαία Ελλάδα, μέχρι πρότινος από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου, κ.ά. Επιπλέον, λόγω της εξειδίκευσής του στα λοιμώδη νοσήματα, με τους νέους ιούς γρίπης (π.χ. Η1Ν1) στο νοσοκομείο απευθύνθηκαν και νοσηλεύτηκαν πληθώρα ασθενών.
 .
 Η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία που διακατέχει το σύνολο των υπηρεσιών του Νοσοκομείου και η οργανωτική ευελιξία των υπηρεσιών του, που συντελούν στην απλούστευση των διαδικασιών, το έχει καταστήσει προσιτό στους πολίτες ώστε επάξια επικρατεί ο χαρακτηρισμός ως «φιλικό Νοσοκομείο».

Recommended For You