Την εφαρμογή της Beat σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η μητρική της εταιρεία, Daimler, στην πρώτη πιλοτική εφαρμογή υπηρεσιών μετακίνησης με αυτόνομα οχήματα την οποία σχεδιάζει. Σύμφωνα με τον ιδρυτή τής Beat, Νίκο Δρανδάκη, οι δοκιμές θα γίνουν στο «προσεχές μέλλον», σε τοποθεσία «εκτός Ευρώπης» (δεν μπορεί, σε αυτή τη φάση, να πει περισσότερα).
Η Daimler είναι μία από πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (Volvo, Audi, BMW, GM) που έχουν μπει με όλες τους τις δυνάμεις στην κούρσα της αυτόνομης οδήγησης. Στον ίδιο χώρο έχουν επίσης εισέλθει ορμητικά τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και η Uber, αλλά και σωρεία φιλόδοξων startups. Σύμφωνα με την UBS (την οποία επικαλείται σε πρόσφατο αφιέρωμά του ο Economist), ώς το 2035 το 80% των κατοίκων αστικών περιοχών θα χρησιμοποιεί «ρομποταξί» (ταξί χωρίς οδηγούς), αν είναι διαθέσιμα στην πόλη τους. Η Boston Consulting Group υπολογίζει ότι ώς τότε, το 25% των οχημάτων θα διαθέτει αυτόνομες λειτουργίες και το 10% θα είναι πλήρως αυτόνομα (επιπέδου 5).
Επανάσταση
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δρανδάκης, η επερχόμενη αυτή επανάσταση θα αλλάξει τελείως τον ρόλο που έχει σήμερα το αυτοκίνητο. «Αν το κόστος μειωθεί όσο αναμένεται με τα αυτόνομα οχήματα, και φτάσουμε σε αυτονομία επιπέδου 5, κανείς δεν θα θέλει να έχει δικό του αμάξι», προβλέπει. «Ολοι θα κλείνουν διαδρομές μέσω συνδρομών – και το αυτοκίνητο θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέσο μεταφοράς: θα είναι γραφείο, χώρος αναψυχής, οτιδήποτε».
Ισως το πιο σημαντικό επιχείρημα υπέρ της μετάβασης στην αυτόνομη οδήγηση σχετίζεται με την οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 3.400 άτομα τον χρόνο χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα σε τροχαία δυστυχήματα. Τα αυτόνομα οχήματα μπορούν να πατήσουν φρένο σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου – πάνω από χίλιες φορές πιο γρήγορα από τον μέσο οδηγό (στοιχεία Economist).
Ο κ. Δρανδάκης παραδέχεται ότι η μετάβαση θα είναι δύσκολη, καθώς η κοινή γνώμη δυσκολεύεται με την ιδέα ενός δυστυχήματος που έχει προκληθεί με ευθύνη μιας μηχανής. Ωστόσο, σημειώνει ότι αν κάποιες πιο πρωτοπόρες πόλεις κάνουν το πρώτο βήμα και είναι ορατή η θεαματική μείωση των θανάτων και των τραυματισμών, «ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει». Ωστόσο, σε αυτές τις πρωτοπόρους δεν συγκαταλέγεται η Αθήνα. Οπως αποκαλύπτει ο ιδρυτής της Beat, η Daimler εξέτασε την πιθανότητα η δεύτερη φάση των δοκιμών για τις αυτόνομες επιβατικές υπηρεσίες να λάβει χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά «είμαστε πολύ μακριά, πολιτικά και θεσμικά, αλλά και από την άποψη των υποδομών, από κάτι τέτοιο».