Η Άγνωστη Ιστορία της Δημιουργίας

imagesΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι έχουν διαβάσει ή ακούσει όσα λέει η Αγία Γραφή για την αρχή του σύμπαντος. Αυτή η αφήγηση, ηλικίας 3.500 ετών, ξεκινάει με την πασίγνωστη δήλωση: «Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη».

Πολλοί, ωστόσο, δεν ξέρουν ότι ηγέτες του Χριστιανικού κόσμου, όπως οι λεγόμενοι δημιουργιστές και φονταμενταλιστές, έχουν πλάσει ένα σωρό μύθους, με βάση την αφήγηση της Γραφής περί δημιουργίας, οι οποίοι αποκλίνουν από όσα λέει πραγματικά. Οι ερμηνείες που δίνουν συγκρούονται με την επιστήμη. Μολονότι η Γραφή δεν υποστηρίζει αυτούς τους μύθους, ορισμένοι έχουν απορρίψει εξαιτίας τους την αφήγησή της ως αλληγορία.

Η πραγματική ιστορία της Γραφής περί δημιουργίας έχει μείνει ως επί το πλείστον στην αφάνεια. Αυτό είναι λυπηρό, δεδομένου ότι η Γραφή παρουσιάζει μια πολύ λογική και αξιόπιστη εξήγηση για την αρχή του σύμπαντος. Επιπλέον, η εν λόγω εξήγηση συμφωνεί με τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Όντως, μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα με την άγνωστη ιστορία της Γραφής περί δημιουργίας!

Ο ΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

Η αφήγηση της Γραφής περί δημιουργίας βασίζεται στο ότι υπάρχει ένα Υπέρτατο Ον, ο Παντοδύναμος Θεός, που δημιούργησε τα πάντα. Ποιος είναι αυτός, και ποια είναι η φύση του; Η Γραφή αποκαλύπτει ότι είναι πολύ διαφορετικός από θεότητες τοπικών πολιτισμών και παραδοσιακών θρησκειών. Είναι ο Δημιουργός των πάντων, αλλά οι περισσότεροι ξέρουν ελάχιστα για αυτόν.

• Ο Θεός είναι πρόσωπο, οντότητα. Δεν είναι κάποια απροσδιόριστη δύναμη χωρίς προσωπικότητα, που περιφέρεται άσκοπα μέσα στο σύμπαν. Έχει σκέψεις, αισθήματα και στόχους.
• Ο Θεός διαθέτει άπειρη δύναμη και σοφία. Έτσι εξηγείται ο περίπλοκος σχεδιασμός που βλέπουμε παντού στη δημιουργία, ιδίως στα έμβια όντα.
• Ο Θεός δημιούργησε όλη την ύλη. Επομένως, δεν μπορεί να απαρτίζεται από υλικά στοιχεία τα οποία δημιούργησε ο ίδιος. Αντίθετα, η φύση του είναι πνευματική, δηλαδή άυλη.
• Ο Θεός δεν υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς. Υπάρχει ανέκαθεν και θα υπάρχει πάντα. Άρα, κανείς δεν τον δημιούργησε.
• Ο Θεός έχει προσωπικό όνομα που χρησιμοποιείται χιλιάδες φορές στη Γραφή. Το όνομά του είναι Ιεχωβά.
• Ο Ιεχωβά Θεός αγαπάει τους ανθρώπους και ενδιαφέρεται για αυτούς.

ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ;

Η Γραφή δηλώνει ότι ο Θεός δημιούργησε «τους ουρανούς και τη γη». Εντούτοις, αυτή η γενική δήλωση δεν προσδιορίζει σε πόσο χρόνο δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν ούτε με ποιες μεθόδους το διαμόρφωσε. Τι θα πούμε για τη διαδεδομένη δοξασία των δημιουργιστών, σύμφωνα με την οποία ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν σε έξι κατά γράμμα 24ωρες ημέρες; Αυτή η αντίληψη, την οποία απορρίπτουν ευρέως οι επιστήμονες, βασίζεται σε κατάφωρη παρανόηση της Βιβλικής αφήγησης. Εξετάστε τα όσα λέει πραγματικά η Γραφή.

• Η Γραφή δεν υποστηρίζει φονταμενταλιστές και δημιουργιστές που ισχυρίζονται ότι οι δημιουργικές ημέρες ήταν κατά γράμμα 24ωρες.
• Με τη λέξη «ημέρα», η Γραφή προσδιορίζει συχνά διάφορες περιόδους χρόνου—ενίοτε ακαθόριστης διάρκειας. Ενδεικτική είναι η αφήγηση περί δημιουργίας στο Γραφικό βιβλίο της Γένεσης.
• Στη Βιβλική αφήγηση, καθεμιά από τις έξι δημιουργικές ημέρες μπορεί να διήρκεσε χιλιάδες χρόνια.
• Όταν άρχισε η πρώτη δημιουργική ημέρα, ο Θεός είχε ήδη δημιουργήσει το σύμπαν, περιλαμβανομένου του πλανήτη Γη στον οποίο δεν υπήρχε ζωή.
• Προφανώς οι έξι δημιουργικές ημέρες ήταν μακρόχρονες περίοδοι κατά τις οποίες ο Ιεχωβά Θεός προετοίμαζε τη γη ώστε να την κατοικήσουν οι άνθρωποι.
• Η αφήγηση της Γραφής περί δημιουργίας δεν συγκρούεται με τα επιστημονικά συμπεράσματα για την ηλικία του σύμπαντος.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ;

Πολλοί που δεν πιστεύουν στη Γραφή ασπάζονται τη θεωρία ότι τα έμβια όντα προήλθαν από άψυχες χημικές ουσίες με άγνωστες και τυφλές διαδικασίες. Υποτίθεται ότι κάποια στιγμή προέκυψε ένας βακτηριοειδής, αυτοαντιγραφόμενος οργανισμός, ο οποίος διακλαδίστηκε σταδιακά σε όλα τα είδη που υπάρχουν σήμερα. Αυτό θα σήμαινε ότι ο άνθρωπος, με την ασύλληπτη περιπλοκότητά του, εξελίχθηκε από βακτήρια.

Τη θεωρία της εξέλιξης ασπάζονται και πολλοί που διατείνονται ότι δέχονται τη Γραφή ως το λόγο του Θεού. Πιστεύουν πως ο Θεός έδωσε το έναυσμα της ζωής στη γη αλλά μετά απλώς επέβλεπε, και ίσως κατηύθυνε, τη διαδικασία της εξέλιξης. Η Γραφή, όμως, δεν λέει κάτι τέτοιο.

• Σύμφωνα με τη Γραφή, ο Ιεχωβά Θεός δημιούργησε όλα τα βασικά είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς επίσης έναν τέλειο άντρα και μια τέλεια γυναίκα που διέθεταν αυτογνωσία, αγάπη, σοφία και δικαιοσύνη.
• Τα είδη των ζώων και των φυτών που δημιούργησε ο Θεός υπέστησαν προφανώς αλλαγές, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν παραλλαγές εντός των ειδών. Πολλές φορές, οι μορφές ζωής που προκύπτουν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.
• Η αφήγηση της Γραφής περί δημιουργίας δεν συγκρούεται με την επιστημονική παρατήρηση ότι εμφανίζονται παραλλαγές εντός των ειδών.

Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Βρετανός βιολόγος Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας συμφώνησε με τη θεωρία του Κάρολου Δαρβίνου περί εξέλιξης μέσω φυσικής επιλογής. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο φημισμένος εξελικτιστής λέγεται ότι δήλωσε: «Όσοι έχουν μάτια που βλέπουν και μυαλό συνηθισμένο να στοχάζεται διακρίνουν στα μικροσκοπικά κύτταρα, στο αίμα, σε ολόκληρη τη γη και σε όλο το αστρικό σύμπαν . . . νοήμονα και συνειδητή κατεύθυνση. Με μια λέξη, διακρίνουν κάποια Διάνοια».

Σχεδόν δύο χιλιετίες πριν από τον Γουάλας, η Γραφή είχε παρατηρήσει: «Διότι οι αόρατες ιδιότητες του [Θεού], δηλαδή η αιώνια δύναμη και η Θειότητά του, βλέπονται καθαρά από τη δημιουργία του κόσμου και έπειτα, επειδή γίνονται αντιληπτές μέσω των πραγμάτων που έχουν φτιαχτεί». (Ρωμαίους 1:20) Πότε πότε, ίσως θα ήταν καλό να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να αναλογίζεστε τα αξιοθαύμαστα, περίπλοκα πράγματα στη φύση—από το απλό γρασίδι μέχρι τα αμέτρητα ουράνια σώματα. Εξετάζοντας τη δημιουργία, αντιλαμβάνεστε τον Δημιουργό.

“Αν, όμως, υπάρχει κάποιος στοργικός Θεός που δημιούργησε τα πάντα”, ίσως ρωτήσετε, “γιατί επιτρέπει να υποφέρουμε; Έχει εγκαταλείψει την επίγεια δημιουργία του; Τι επιφυλάσσει το μέλλον;” Η Γραφή περιέχει και άλλες άγνωστες ιστορίες—αλήθειες που έχουν θαφτεί κάτω από ανθρώπινες ιδέες και θρησκευτικές σκοπιμότητες, παραμένοντας κρυμμένες από τους περισσότερους. Οι εκδότες αυτού του περιοδικού, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, θα σας βοηθήσουν ευχαρίστως να εξετάσετε την ανόθευτη αλήθεια της Γραφής και να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον Δημιουργό και το μέλλον της ανθρώπινης δημιουργίας του.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Η ΑΡΧΗ
Δημιουργούνται οι υλικοί ουρανοί και η γη.—Γένεση 1:1.

ΣΚΟΤΑΔΙ
Η γη είναι άμορφη, έρημη και σκοτεινή.—Γένεση 1:2.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ
Διάχυτο φως διαπερνάει προφανώς την ατμόσφαιρα της γης. Αν υπήρχε κάποιος στην επιφάνειά της, δεν θα μπορούσε να διακρίνει τις πηγές του φωτός. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας έγινε αντιληπτή.—Γένεση 1:3-5.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ
Η γη καλύπτεται από νερό και πυκνό στρώμα υδρατμών. Τα δύο στοιχεία διαχωρίζονται, δημιουργώντας ένα χάσμα ανάμεσα στην υδάτινη επιφάνεια και στο στέγασμα των υδρατμών. Η Αγία Γραφή περιγράφει αυτό το κενό ως «εκπέτασμα ανάμεσα στα νερά» και το ονομάζει «Ουρανό».—Γένεση 1:6-8.

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ
Το νερό στην επιφάνεια υποχωρεί και εμφανίζεται η ξηρά. Η ατμόσφαιρα καθαρίζει, και φτάνει περισσότερο ηλιακό φως στο έδαφος. Εμφανίζεται κάποια βλάστηση, ενώ καινούρια είδη αναφύονται την τρίτη δημιουργική ημέρα και τις επόμενες.—Γένεση 1:9-13.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ
Ο ήλιος και η σελήνη γίνονται ορατά από την επιφάνεια της γης.—Γένεση 1:14-19.

ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ
Ο Θεός δημιουργεί μεγάλο αριθμό υδρόβιων και πετούμενων πλασμάτων με την ικανότητα να αναπαράγονται εντός των ειδών τους.—Γένεση 1:20-23.

ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ
Δημιουργούνται χερσαία ζώα, μεγάλα και μικρά. Η έκτη ημέρα αποκορυφώνεται με το αριστούργημα της υλικής δημιουργίας του Θεού: το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι.—Γένεση 1:24-31.

Η Γραφή δεν υποστηρίζει φονταμενταλιστές και δημιουργιστές που ισχυρίζονται ότι οι δημιουργικές ημέρες ήταν κατά γράμμα 24ωρες

Η αφήγηση της Γραφής περί δημιουργίας δεν συγκρούεται με την επιστημονική παρατήρηση ότι εμφανίζονται παραλλαγές εντός των ειδών

*** g 3/14 σ. 4-7 Η Άγνωστη Ιστορία της Δημιουργίας ***

Recommended For You