Ανθρώπινο εγκέφαλο στο εργαστήριο κατάφεραν να δημιουργήσουν Αμερικανοί επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ανοίγοντας έτσι δρόμο για πιο εντατικές μελέτες εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως το Αλτσχάιμερ, που θα επιταχύνει τις δοκιμές νευρολογικών φαρμάκων.
Ο εγκέφαλος που έφτιαξε η ομάδα του Ρενέ Ανάντ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε σχετικό συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, αντιστοιχεί σε μέγεθος και λειτουργίες σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο εμβρύου πέντε εβδομάδων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αναπτύχθηκε μέσω αναπρογραμματισμού ενηλίκων δερματικών κυττάρων που μετατράπηκαν σε βλαστικά πολυδύναμα κύτταρα και τα οποία εν συνεχεία εξειδικεύθηκαν και μετατράπηκαν σε νευρωνικά-εγκεφαλικά κύτταρα.
Ο εγκέφαλος έχει μέγεθος όσο μια γόμα μολυβιού και είναι ίδιος ως προς τη δομή και τη γονιδιακή σύσταση με έναν πραγματικό ανθρώπινο εγκέφαλο εμβρύου, συμπεριλαμβανομένου του νωτιαίου μυελού.
Οπως ανέφεραν οι ερευνητές, το μοντέλο αυτό χρειάστηκε για να αναπτυχθεί in vitro 15 εβδομάδες και οι άνθρωποι του προγράμματος ανέφεραν ότι το επόμενο βήμα τους θα είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πιο ώριμους εγκεφάλους, παρόμοιους με εγκεφάλους εμβρύων 12, 16 και 20 εβδομάδων.
Ο αμερικανικός στρατός έδειξε ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς θεωρείται ότι αυτή θα βοηθήσει στη μελέτη τραυμάτων του εγκεφάλου και της μετατραυματικής διαταραχής.
http://www.ethnos.gr