Εταιρίες πυραμίδα μια σύγχρονη δικτυακή απάτη

imagesΣτα πλαίσια κάθε οικονομικής κρίσης πάντα αναπτύσσεται μια πυραμίδα. Την ενισχύει η κατάσταση , η ανεργία και το γενικότερο κλίμα, που επικρατεί και τελικά καταλήγει σε μια τραγωδία για πολλούς! Διαβάστε αναλυτικά πριν συναντήσετε κάποιον “επιτυχημένο” με το φανταστικό κόλπο … Δυστυχώς η πολιτεία αντιδρά πάντα στο τέλος….

Η πρώτη πυραμίδα του Ponzi

Ο Charles Ponzi ήταν ένας Αμερικανός απατεώνας, ιταλικής καταγωγής. Τον Ιούνιο του 1919 κατόρθωσε να πείσει μερικούς να του εμπιστευτούν τα χρήματά τους υπό την μορφή επένδυσης, με την προϋπόθεση ότι θα τους τα επέστρεφε σε 45-90 μέρες προσαυξημένα κατά 50%.

Για να προωθήσει το σχήμα αυτό, δημιούργησε μια εταιρία, την «Securities Exchange Company». Ο Ponzi πράγματι τον πρώτο καιρό, πλήρωνε μέχρι το τελευταίο δολάριο, ότι είχε υποσχεθεί. Όπως ήταν φυσικό, το νέο αυτό, του γρήγορου κι εύκολου χρήματος, διαδόθηκε αστραπιαία. Τον Φεβρουάριο του 1920, ο Ponzi είχε καταφέρει να συγκεντρώσει, το τεράστιο ποσό για εκείνη την εποχή, των 5.000$. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, είχε φτάσει τα 420.000$ κι από τον Ιούλιο, άρχισε πλέον να μετράει εκατομμύρια.

Η «συνταγή» της επιτυχίας του, βασίζονταν σε κάτι πολύ απλό… Με τα χρήματα των τελευταίων στη σειρά «επενδυτών» πλήρωνε τους πρώτους κ.ο.κ.Το ίδιο διάστημα όμως αρχίζουν και τα πρώτα «ερευνητικά» δημοσιεύματα του τύπου για το φαινόμενο Ponzi που αργότερα θα επιφέρουν και την επίσημη έρευνα εκ μέρους του κράτους. Οι «επενδυτές» αρχίζουν τότε και πανικοβάλλονται. Σπεύδουν όλοι να πάρουν τα χρήματά τους. Ο Ponzi προσπαθώντας να διατηρήσει την αξιοπιστία του, πληρώνει μέσα σε 3 μέρες 2 εκατομμύρια δολάρια στους «επενδυτές» που συνοστίζονταν στους δρόμους, έξω από τα γραφεία της επιχείρησής του. Αρκετοί, βλέποντας ότι ο Ponzi πληρώνει ακόμα χωρίς πρόβλημα, αλλάζουν γνώμη και δεν παίρνουν τα χρήματά τους.

Το σχήμα Ponzi τελικά κατέρρευσε τον Αύγουστο και ο ίδιος ο Ponzi συλλαμβάνεται, καταδικάζεται και φυλακίζεται. Συνολικά, μέσω της απάτης του, συγκέντρωσε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια από σχεδόν 17.000 «επενδυτές» οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται.

Έκτοτε, τα σχήματα Πόντσι πήραν διάφορες μορφές και βρήκαν το πιο πρόσφορο έδαφος στο διαδίκτυο μέσα από τα λεγόμενα HYIP (High Yield Investement Programms), ή επί το ελληνικότερον «Επενδυτικά Προγράμματα Υψηλής Απόδοσης».

Ο τρόπος λειτουργίας των HYIP είναι πανομοιότυπος με της «εταιρίας» του Πόντσι, μόνο που «προσφέρονται» πλέον μεγαλύτερες «αποδόσεις» (ακόμη και πάνω από 1000%) και για πολύ λιγότερες μέρες (ακόμη και ώρες). Οι δε καταθέσεις και «πληρωμές» γίνονται γρήγορα κι αυτόματα μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, ο «επενδυτής» κερδίζει προμήθεια αν καταφέρει και εγγράψει κι άλλα μέλη στο πρόγραμμα.

Αν και πολλοί γνωρίζουν ότι τα HYIP είναι «πυραμίδες», εντούτοις συμμετέχουν, ελπίζοντας ότι θα είναι από τους πρώτους που θα μπουν στο «πρόγραμμα» και ο διαχειριστής δεν θα «εξαφανιστεί» σύντομα με τα δικά τους χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και οι ανυποψίαστοι που πιστεύουν ότι βρήκαν την λύση για το εύκολο χρήμα. Τα HYIP είναι ο ορισμός της διαδικτυακής πυραμίδας και ο «Δούρειος Ίππος» των απατεώνων που θα εξαφανιστούν αργά ή γρήγορα με τα χρήματα των «επενδυτών».

Μια άλλη παραλλαγή των HYIP είναι τα λεγόμενα Autosurfs προγράμματα που απαιτούν «συνδρομή» (υπάρχουν και τα «δωρεάν», αλλά κι αυτά απάτη είναι). Σε αυτά τα προγράμματα, ο χρήστης καταθέτει ένα ποσό με την προοπτική να το ξαναπάρει σύντομα προσαυξημένο, όπως και στα HYIP. Μόνο που εδώ, ο χρήστης θα πρέπει να «δουλέψει» και λίγο. Παρακολουθεί λοιπόν καθημερινά έναν συγκεκριμένο αριθμό διαφημίσεων. Έχει έτσι την ψευδαίσθηση, ότι «ιδρώνει» για να βγάλει το κέρδος του. Φυσικά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με των HYIP. Αργά ή γρήγορα οι ιδιοκτήτες των Autosurfs, «κατεβάζουν» τις ιστοσελίδες τους και εξαφανίζονται με όσα χρήματα πρόλαβαν να μαζέψουν.

Ένα Autosurf που είχε κάνει πάταγο το 2005-2006, ήταν το 12DailyPro της Charis F. Johnson στις ΗΠΑ. Μέσα σε 9 μήνες και μέσω του Autosurf που είχε δημιουργήσει, είχε συγκεντρώσει και μεταφέρει στον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό, περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια (χρήματα «επενδυτών» φυσικά), ενώ το συνολικό ποσό που διακινήθηκε μέσω της 12DailyPro εκτιμάται στα 2 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια άλλη και πολύ γνωστή μορφή πυραμίδας, είναι τα γνωστά MLM. Αν κι εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε για 100% απάτη, εν τούτοις ο νομιμοφανής τρόπος που λειτουργούν τα MLM προδίδει αρκετές φορές εκμετάλλευση.

Τι είναι μία «πυραμίδα»;

Μία πυραμίδα (ή αεροπλανάκι, επιχείρηση οργάνωσης δικτύων καταναλωτών, επιχείρηση πολυεπίπεδου marketing, επιχείρηση δικτυακού marketing) είναι ένα απατηλό σύστημα για να βγάζει κανείς χρήματα, το οποίο απαιτεί ένα ατελείωτο ρεύμα στρατολογημένων μελών για την επιτυχία. οι συμμετέχοντες

α) δίνουν χρήματα σʼ εκείνους που τους στρατολόγησαν και

β) στρατολογούν νέα μέλη για να τους πάρουν χρήματα.

Η όλη απάτη καλύπτεται με μία «επιχειρηματική ευκαιρία» από μία «μεγάλη πολυεθνική» η οποία ποτέ δεν κατονομάζεται και δηλώνει ότι απλά θέλει να προωθήσει κάποια προϊόντα και τίποτε άλλο (ισχυρίζονται ότι δεν είναι ούτε πλασιέ ούτε telemarketing). Τα ποσά που υπόσχεται η ευκαιρία αυτή είναι από μόνα τους ύποπτα.

Μία πυραμίδα λέγεται έτσι επειδή το όλο σύστημα απεικονίζεται σαν ένα τρισδιάστατο τρίγωνο. Αν μία πυραμίδα ξεκινούσε από έναν άνθρωπο στην κορυφη με απλά 10 άτομα κάτω του (οι οποίοι λέγονται downlines), και 100 κάτω τους, και 1000 κάτω τους κλπ. η πυραμίδα θα απασχολούσε όλους τους ανθρώπους στη γη σε μόνο 10 στρώματα μʼ ένα μόνον απατεώνα στην κορυφή.

Ένα διάγραμμα θα μας βοηθούσε να το δούμε αυτό:

1
10
100
1,000
10,000
100,000
1,000,000
10,000,000
100,000,000
1,000,000,000
10,000,000,000

Για να δούμε τα βασικά συστατικά ενός MLM (πρόγραμμα πολυεπίπεδου marketing):

Επιχειρηματική Ιδέα – Είναι το περίφημο «κόλπο» που θα σας πετάξει για δόλωμα ο αντιπρόσωπος, με σοβαρότητα, καθώς θα μιλάτε για κάτι αδιάφορο. Αν έχετε μηχανή θα σας ρωτήσει «Τι μηχανή έχεις;» και αφού του απαντήσετε θα σας πει «πως θα σου φαινόταν αν του χρόνου μπορούσες να έχεις την πιο ακριβή BMW»; Εσείς θʼ αναρωτηθείτε «Μα πως;» και θα σας πετάξει την «Ιδέα]. Το ψάρεμα του υποψήφιου για να εντοπιστούν οι ανάγκες ή επιθυμίες στις οποίες θα δοθεί σαν λύση το MLM είναι κλασική περίπτωση. Είτε ψάχνετε για δουλειά, λεφτά, αμάξι, μηχανή, σπίτι, κότερο, η επιχειρηματική ιδέα είναι ο ιδανικός τρόπος να τα αποκτήσετε. Η πιο σωστά να βοηθήσετε τους «από πάνω» να τα αποκτήσουν…

Εγγραφή επί πληρωμή στο πρόγραμμα – Ώστε σας προσέλαβαν να πουλάτε προϊόντα και πρέπει να πληρώσετε εγγραφή; Αν τα προϊόντα έχουν κάποια, οποιαδήποτε έστω, αξία η εταιρεία πρέπει να βγάζει τα λεφτά της από πωλήσεις αυτών των προϊόντων. Ή μήπως τα βγάζει από εσάς;

Υλικό προώθησης πωλήσεων – Πολλά προγράμματα MLM έχουν υποαπάτες μέσα στις απάτες που τα ίδια είναι. Αυτά είναι τα distributor kits με διαφημιστικό υλικό, κασέτες, βιντεοκασέτες και βιβλία σχετικά με το πρόγραμμα και τον τρόπο που πρέπει να πλασάρεται. Για σκεφτείτε το λίγο. Μία εταιρεία θέλει να πουλήσετε τα προϊόντα της κι εσείς πληρώνετε το διαφημιστικό τους υλικό; Όταν προσθέσετε και τα τεράστια κέρδη που οι top dogs στην κορυφή της πυραμίδας βγάζουν από πωλήσεις τέτοιων kits τότε κάτι βρωμάει. Αλλά βέβαια αυτό είναι ένα νέο είδος οικονομίας κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Κρίμα…

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια – Άλλος ένας ωραίος τρόπος αρμέγματος των θυμάτων είναι τα «εκπαιδευτικά σεμινάρια» που οργανώνονται από πολλά MLMs για να «εκπαιδεύσουν» τους αντιπροσώπους τους σχετικά με τις πωλήσεις. Δεν γίνεται σχεδόν καθόλου πραγματική εξάσκηση, απλά χοντρά λόγια για το πως θα πλουτίσουν όλοι στο μέλλον, και γενικολογίες για να κρατάνε το ηθικό ψηλά. Πολλοί MLMers υποστηρίζουν ότι είναι ένα είδος εκπαίδευσης χρήσιμο και πρακτικό (γι αυτό και δικαιολογούνται τα ποσά που δίνουν τα μέλη για να συμμετάσχουν). Τολμούν επίσης να συγκρίνουν τον κάθε απατεώνα που φέρνουν να μιλήσει εκεί με σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι πηγαίνουν σε συνέδρια (και πρέπει ανάλογα να πληρώνονται). Υποτίθεται ότι είναι προαιρετικά αλλά ξέρουμε καλά πόσες επιλογές αφήνουν οι από πάνω στα μέλη που διστάζουν («είναι 100% προαιρετικά αλλά και 100% απαραίτητα», «είναι προαιρετικά, όπως κι η επιτυχία»). Αυτά τα φοβερά και τρομερά σεμινάρια που είναι τόσο χρήσιμα για τις πωλήσεις των προϊόντων γιατί να τα πληρώνει κανείς από την τσέπη του ενώ θα έπρεπε να το κάνει η ίδια η εταιρεία για το προσωπικό της;

Μόνο τα άτομα στην κορυφή κερδίζουν λεφτά – Όου γιες, εκείνοι στα πρώτα δύο επίπεδα είναι πάμπλουτοι, όντως οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, έχουν ιδιωτικά jets, πάνε κρουαζιέρες. Οι φωτογραφίες τους σε επαύλεις και μπροστά από κότερα είναι αληθινές. Ξέρετε γιατί; Γιατί τρώνε λεφτά από όλους τους υπόλοιπους από κάτω οι οποίοι έχουν να επιδείξουν μόνο τεράστια χρέη. Από κάπου πρέπει να έρχονται όλα αυτά τα κέρδη κι ένα κλασικό ψέμα που θα σας πούνε είναι «μπες τώρα που είναι νωρίς για να έχεις τεράστια κέρδη μετά που όλοι θʼακολουθήσουν» ή «γίνεται χαμός, όλοι μπαίνουν, εσύ τι θα κάνεις;» για να σας εξαναγκάσουν να μπείτε τώρα, χωρίς πολλή σκέψη, κι ας έχουν οι μεγαλύτερες τέτοιες εταιρείες εδώ και αρκετά χρόνια στάσιμο πληθυσμό.

Το ποσοστό παραίτησης από τα MLM είναι τεράστιο – Οι περισσότεροι (και οι πιο τυχεροί) τα παρατάνε αμέσως αφού διαπιστώσουν ότι δεν πάει μακρυά. Από τους εναπομείναντες που θα το πολεμήσουν, οι ανώτεροί τους θα τους πούν ότι είναι οι «επιτυχημένοι», οι «εκλεκτοί», οι «πραγματικοί στρατιώτες» δηλαδή πέτυχαν να εξαπατήσουν άλλους οι οποίοι πιθανόν να ξοδέψουν μερικά λεφτά και μετά να παραιτηθούν. Οι οργανωτές τέτοιων schemes γνωρίζουν τις πιθανότητες και τα ποσοστά και ακόμη κι αν κάποιος καταφέρνει να φέρει απίστευτα πολύ κόσμο μέσα στο κόλπο τα κέρδη που έχουν αυτοί είναι πολύ περισσότερα.

Πίστη! – Οι οργανωτές MLM προγραμμάτων λένε στους αντιπροσώπους/διανομείς ότι πρέπει να πιστέψουν στο πρόγραμμα. Σε μία προσπάθεια εξάλειψης κριτικής σκέψης και πλύσης εγκεφάλου, το θύμα πρέπει να πιστέψει ότι είναι μέρος των εκλεκτών που θα γίνουν σύντομα πλούσιοι. Αυτό το σύντομα βέβαια αργεί κάπως αλλά «πιστέψτε»! Πολλοί διανομείς είναι τόσο απόλυτοι και πιστεύουν στο δίκαιο του MLM τους ούτως ώστε πιστεύουν πραγματικά τα ψέμματα που λένε για τα προϊόντα τους. Αυτό δεν τα κάνει λιγότερο ψέμματα. Επίσης είναι ενδεικτικό ότι όταν κάποιος εγκαταλείπει το MLM ξαναγυρίζει στα προϊόντα λιανικής κι εγκαταλείπει όλα εκείνα τα μοναδικά προϊόντα που πουλούσε με τόσο ζήλο. Γιατί άραγε;

Downline – Όταν κάποιος μπαίνει σʼένα MLM του υπόσχονται ότι αν είναι «επιτυχημένος» (στην εξαπάτηση άλλων) θα δημιουργήσει μία μεγάλη ακολουθία μελών οι οποίοι θα στρατολογούν κι άλλους συνεχώς. Η ακολουθία αυτή από επίπεδα μελών λέγεται downline και υποτίθεται ότι αν κάποιος ακολουθεί το σύστημα που του υπαγορεύει εκείνος που τον έγραψε (ο οποίος λέγεται upline ή ανάδοχος) σύντομα θα χτίσει ένα τεράστιο downline που θα του αποφέρει τεράστια κέρδη. Η υπόσχεση αυτή είναι εντελώς απατηλή και όπως είδαμε παραπάνω βρίσκει πολλούς περιορισμούς. Ακόμη κι αν κάποιος πετύχει να εξαπατήσει πολύ κόσμο το μόνο που κερδίζει έιναι όλο περισσότερη εργασία (να κρατάει κανείς κόσμο μέσα σε μία απάτη χωρίς κέρδος θέλει πολύ δουλειά κι επιμονή) και λίγα μικροπρόθεσμα κέρδη μέχρι να τα παρατήσει αφού μετά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συντηρήσει ένα downline καθώς μέλη φεύγουν από παντού και νέα πρέπει να προστεθούν.

Αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους διανομείς – Πολλοί διανομείς αναγκάζονται νʼ αγοράζουν οι ίδιοι προϊόντα καθώς δεν καταφέρνουν να πουλήσουν αρκετά σε άλλους. Μαζικές πωλήσεις είναι σημείο επιτυχίας για τους άλλους και οι νέοι διανομείς συχνά αγοράζουν τεράστιες ποσότητες για νʼ ανέβουν στο επόμενο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα MLMs στα οποία κάποιος μπορεί να εξαγοράσει την άνοδό του σʼ επόμενο επίπεδο. Το μόνο που μένει είναι μεγάλες ποσότητες φτηνιάρικων προϊόντων κι ένα χρέος από τις αγορές.

Προσποιητή επιτυχία – Η αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους διανομείς είναι ένας μόνο τρόπος προβολής ανύπαρκτης επιτυχίας. Για να πείσετε τα υποψήφια θύματα πρέπει να πείτε πολλά ψέμματα για δήθεν υψηλές απολαβές, να ξοδεύετε πολλά λεφτά για να δίνετε την εντύπωση ότι έχετε πετύχει. Πολλοί δεν έχουν χρήματα για πέταμα κι όμως δανείζονται για να δώσουν την εντύπωση επιτυχημένου, συνήθως από προτροπές των uplines τους οι οποίοι τους διαβεβαιώνουν ότι τα πλούτη δεν αργούν να έρθουν. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα πλούτη δεν έρχονται ποτέ και αφού κάποιοι τα παρατάνε, τους μένουν μόνο χρέη. Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες για επιτυχημένους αντιπροσώπους οι οποίοι οδηγούσαν Mercedes και BMW αλλά μετά δεν είχαν λεφτά να φάνε, να πιούν ένα καφέ ή να πληρώσουν νοίκι, λογαριασμούς και τη δόση για τη Mercedes.

Επιτυχημένοι – Αυτοί είναι οι «θεοί» του MLM οι οποίοι έρχονται από έξω και μας μιλάνε σε συγκεντρώσεις για το πως έγιναν πάμπλουτοι από το x MLM. Αυτοί πολλές φορές είναι επαγγελματίες απατεώνες και βγάζουν λεφτά μόνο και μόνο από τέτοιες εμφανίσεις και ομιλίες κι επίσης εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα MLMs και λένε την ίδια ιστορία. Ο σκοπός τους είναι να έρθουν, να πουλήσουν ψεύτικες ιστορίες και να ψήσουν νέα μέλη. Μην τους πιστεύετε, μην περιμένετε να γίνετε «πλούσιοι» σαν κι αυτούς και ρωτήστε τους για τις δόσεις της αμαξάρας που χρωστάνε ακόμη. Το κόλπο είναι παλιό, να βάζεις έναν μιλημένο να το παίζει επιτυχημένος (ακόμη και οι παπατζήδες το έκαναν).

Διασημότητες – Πολλά MLMs θα σας πουν ότι «ο τάδε celebrity μόλις μπήκε στο πρόγραμμα» για να φανούν αξιόπιστα. Ο celebrity αυτός όμως δεν έβγαλε τα λεφτά του στο MLM αυτό – ούτε κι εσείς.

Άρνηση κριτικής – Αν δείτε το τάδε MLM να παρουσιάζεται αρνητικά σʼ ένα website ή δημοσιογραφική εκπομπή ή ακόμη και συζήτηση και το αναφέρετε σʼ ένα αντιπρόσωπο τότε έχει έτοιμες τις απαντήσεις. «Προσπαθούν να μειώσουν τις καλές ευκαιρίες», «συνομωτούν εναντίον των πραγματικά κερδοφόρων εταιρειών γιατί αυτές είναι το μέλλον», «δεν καταλαβαίνουν τη νέα οικονομία και αντιστέκονται», «είναι αποτυχημένοι ενώ εμείς είμαστε νικητές και μας ζηλεύουν», «μην ακούς τους χαμένους, μόνο τους νικητές» κλπ. Η συμβουλή τους είναι «να μην τους ακούμε γιατί φέρνουν αρνητικές σκέψεις και μας στερούν από τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους σκοπούς μας». Όταν κάποιος προσπαθεί να σας πουλήσει ένα MLM και πείτε «α, κι άλλο MLM;» θα σας ρωτήσει «Γιατί; Τι ξέρεις για το x MLM;» για να δει πόσα ξέρετε σχετικά με το MLM του και πως θα σας το πουλήσει. Πολλοί θʼ αρνηθούν μέχρι εσχάτων ότι όλα αυτά που λέμε ισχύουν και θα σας γεμίσουν με ψεύτικες υποσχέσεις και «στοιχεία» που τους πάσαραν από πάνω. Ένα πράγμα προσέξτε: μείνετε ανοιχτοί σε κριτική και αξιολογήστε αντικειμενικά ότι σας λένε υπέρ ή κατά των MLM. Το ότι σας λέει κάποιος ότι πχ. το MLM διδάσκεται στο Harvard δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα αλήθεια. Στείλτε ένα e-mail στο Harvard και δείτε μόνοι σας.

Παράδειγμα από πραγματική ανάρτηση : “Εμένα προσωπικά όλο αυτό μου θυμίζει τους άνδρες που τρώνε χυλόπιτα από μια γυναίκα και σπεύδουν να την κάνουν βούκινο σε όσους περισσότερο γίνεται για το πόσο… άσχημη τελικά είναι! Κυρίως για να καλύψουν την αποτυχία τους και σε αυτήν την περίπτωση.” Τι σχέση έχει η χυλόπιτα με την πυραμιδική απάτη όμως δεν μας το εξηγεί… ή καλύτερα ας μας δείξει όλους αυτούς τους επιτυχημένους με τα χρυσά αυγά…

Στο συγκεκριμένο σημείο και αφού έχω φτάσει στο τέλος θα ήθελα να θερμοπαρακαλέσω τους ανθρώπους εκεί έξω οι οποίοι “ασχολούνται” με τέτοιου είδους πράγματα.

Μην μπερδεύετε τον όρο Marketing με … αυτό που κάνετε.

Απλά θα αναφέρω ότι κάποιοι , μπερδεύουν τις οικονομικές έννοιες “ Πυραμίδα με Δικτυακό Marketing “

Δεν μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες Πυραμίδας μέσα στο WFDSA ( Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Απευθείας Πώλησης η του Ευρωπαικού ( FEDSA ) η του Ελληνικού ( DSA )

Απλά πιο κάτω αναφέρω απλά και κατανοητά τον ορισμό του Marketing

Το μάρκετινγκ (marketing) συνίσταται στην οργανωμένη προσπάθεια μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Προσπαθεί δηλαδή, με κύριο εργαλείο την έρευνα αγοράς, να αντιστοιχίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει με τον πελάτη-στόχο που τα χρειάζεται ή τα επιθυμεί, ή ακόμα καλύτερα αφού κατανοήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να κατασκευάσει τα αντίστοιχα προϊόντα / υπηρεσίες με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που ο πελάτης επιθυμεί, να του τα γνωστοποιήσει διαφήμιση και προώθηση), να τα καταστήσει διαθέσιμα μέσα από τα κανάλια διανομής (τα μαγαζιά και οι τοποθεσίες που αυτά είναι διαθέσιμα) στην τιμή που θα πρέπει αυτά να πωλούνται.

Ο βασικός στόχος του μάρκετινγκ, ειδικότερα όσον αφορά τα καταναλωτικά αγαθά, δηλαδή αυτά που απευθύνονται στους τελικούς καταναλωτές (και όχι σε άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, οπότε και γίνεται λόγος για βιομηχανικά προϊόντα/ υπηρεσίες) είναι οι επαναλαμβανόμενες πωλήσεις. Ειδικότερα τα στελέχη μάρκετινγκ μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού προσπαθούν να δημιουργήσουν μία μακροχρόνια σχέση με τον πελάτη προσφέροντας υψηλή αξία στα προϊόντα τους, αξία υψηλότερη από τα αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμού. Μέσα από την υψηλότερη αυτή αξία επιτυγχάνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης, δηλαδή η υπεροχή της ίδιας και των προϊόντων της έναντι του ανταγωνισμού. Όλα τα παραπάνω με τη σειρά τους οδηγούν σε πιστότητα των πελατών και τελικά σε επαναλαμβανόμενες πωλήσεις των προϊόντων / υπηρεσιών της επιχείρησης.

Πυραμίδα η Ad-Ventures (WorldVentures)?

Προσοχή: Η ανάρτηση -από το facebook- που ακολουθεί μπορεί να σώσει μερικά λεφτά σας από το να καταλήξουν στην τσέπη κάποιου επιτήδειου.

Πρόσφατα μερικοί φίλοι μου ξαναμπήκαν στην εν λόγω εταιρεία. Λέω (ξανά) διότι ήταν και πιο παλιά, αλλά δεν έμαθαν το μάθημά τους. Όπως και να έχει, επιλογή του καθενός, αλλά η παρούσα ανάρτηση εξετάζει σε λίγο περισσότερο βάθος το όλο ζήτημα.

Τι είναι η Ad-Ventures (WorldVentures):

Είναι ένα πυραμιδικό σύστημα στο οποίο έχουν προσθέσει διάφορες διαδικασίες (είσοδος, συνδρομή, μετακίνηση κλάδων & επιπέδων) που προσφέρουν επανατροφοδότηση στο σύστημα και πολύ ποιο αργή κατάρρευση. Στην “γειτονιά μας” ξεκίνησε με δυο αδέρφια στρατιωτικούς απόφοιτους της ΣΣΕ από την Κύπρο, αναπτύξανε το σύστημα στην Κύπρο και μετά το εξαγάγανε στην Ελλάδα με τις γνωριμίες από την σχολή τους στον Έβρο αρχικά. Από τον Έβρο μια ομάδα ξεκίνησε να το αναπτύσει στους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας μέσα στο 2012 δημιουργώντας σιγά-σιγά κρίσιμη μάζα. Θα τους βρείτε όλους με χαμογελαστές φωτογραφίες στο Facebook.

Όπως μπορείτε να δείτε και από την σελίδα τους, είναι μια εταιρεία που προσφέρει φτηνές διακοπές. Και ποιο είναι το πρόβλημα τότε; θα ρωτήσετε. Το σύνθημα είναι το εξής: “Join Ad-Ventures and let us show you how to make a living… Living!” δηλαδή έλα κι εσύ στην Ad-Ventures (WorldVentures) και άσε μας να σου δείξουμε πώς να βγάλεις τα προς το ζην… ζώντας! Αυτό που λέει δηλαδή είναι ότι μπορείς να βγάλεις λεφτά!

Πώς λειτουργεί:

Με την εγγραφή σου πρέπει να καταβάλεις ένα ποσό, περίπου €250-€300. Ακολούθως, καταβάλλεις κάθε μήνα μια μηνιαία δόση, περίπου €30-€40 (τελευταία ακούστηκαν και ποσά από 10€ μηνιαίως π.χ. Μυτιλήνη, κρίση άλλωστε έχουμε). Όμως, σου λένε ότι αν γράψεις ακόμα 4 μέλη στην εταιρεία, τότε σταματάς να πληρώνεις μηνιαίες δόσεις (και ίσως να σου επιστρέφεται και το αρχικό ποσό). Επιπλέον, αν γράψεις περισσότερα από 4 μέλη, ή αν τα μέλη που έγραψες γράψουν κι αυτά καινούρια μέλη, τότε ξεκινάς να παίρνεις μια προμήθεια κάθε μήνα! Άρα βγάζεις λεφτά ΚΑΙ επιπλέον έχεις και προσφορές για φθηνές διακοπές! Αν γράψεις πολλά μέλη, τότε η προμήθειά σου θα μετατραπεί σε ένα αξιοπρεπές μηνιάτικο! Φανταστικό!

Το πρόβλημα με την WorldVentures :

Oι ακόλουθες σκέψεις πηγάζουν από την κοινή λογική. Κατ’ αρχάς στα οικονομικά θεωρούμε ότι όλοι κάνουν λογικές (rational) επιλογές για να μεγιστοποιήσουν την ωφέλειά τους. Υπάρχει πιθανότητα κάποιος να γραφτεί και να δώσει (λέμε τα μίνιμουμ: €250 + 12 μήνες Χ €30 = 250 + 360) €610 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο για να αποκτήσει προσφορές για φθηνές διακοπές; Να σημειωθεί ότι οι τόποι διακοπών είναι συγκεκριμένοι και τα πακέτα είναι επίσης για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αλλά ακόμα κι αν δεν είναι έτσι και είναι πραγματικά καλά πακέτα στα οποία γλιτώνεις το 50% ή και το 60% της τιμής, σε ποιον πραγματικά θα σύμφερε κάτι τέτοιο; Δίνεις €610 χωρίς να έχεις αποκτήσει τίποτα, μόνο την προσδοκία ότι ΑΝ θέλεις να πας διακοπές και θέλεις να πας στους τόπους που προσφέρουν, στα ξενοδοχεία που συνεργάζονται και στις ημερομηνίες που υπάρχουν διαθέσιμα τα πακέτα, τότε θα πληρώσεις το 40% της τιμής. Προσωπικά, λογικά σκεφτόμενος, δεν θα δεχόμουν ακόμα κι αν ήταν να πλήρωνα το 10%. Η αλήθεια είναι ότι φέτος δεν ξέρω αν θα μπορέσω να κάνω διακοπές. Άρα συμπεραίνουμε ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα μπει για τα ταξίδια. Θα μπει κάποιος με την προοπτική να γράψει, τουλάχιστον ακόμα 4 άτομα. Αν πιστεύει ότι δεν μπορεί να γράψει 4 άτομα, δεν θα μπει. Επίσης, αν κάποια στιγμή ανακαλύψει ότι δεν μπορεί να το κάνει, θα βγει (χάνοντας τα 250 και όλες τις ήδη καταβληθείσες μηνιαίες “δόσεις”).

ΣΔΟΕ / Εφορία – Φοροδιαφυγή σε όλες τις “Πυραμίδες”

Μια ακόμη παράμετρος σε όλα τα παραπάνω συστήματα είναι η παραδειγματική και συστηματική φοροδιαφυγή που συντελλείτε στις περισσότερες από τις παραπάνω πυραμίδες. Μερικές πυραμίδες εμφανίζουν εταιρίες και ΑΦΜ, αλλά τα παραστατικά διακίνησης των χρημάτων, παροχής προμηθειών κλπ είναι ελλειπέστατα από διαδικασίες και στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς παράνομα. Επειδή όμως στην πηγή “τα υποψήφια θύματα βάσης” τα χρήματα είναι λίγα π.χ. 50€, 250€ κ.ο.κ. για εγγραφές, νέα μέλη , συνδρομές κλπ. δεν ελέγχονται , ούτε δηλώνονται πουθενά (ούτε ως έξοδα, ούτε ως έσοδα).

Ρωτήστε ή ζητήστε από κάποιον που διαφημίζει με πινακίδες στο Facebook τύπου “You should be here”… να σας δείξει την φορολογική του δήλωση και να σας ενημερώσει εαν δηλώνει τα εισοδήματα που απέκτησε από μια τέτοια πυραμιδική δραστηριότητα. Φορολογούνται αυτά τα χρήματα με τα πλατειά χαμόγελα; τις BMW κ.λ.π. ; Γιατί ο Οικονομικός Εισαγγελέας ακόμη δεν έχει επέμβει. Που βρίσκεται το ΣΔΟΕ για να ελένξει τις παράνομες εξαγωγές / εισαγωγές χρήματος και υπηρεσιών; Συζητάμε για εταιρίες που έχουν καθαρά χαρακτήρα offshore και εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπινες μικρο-οικονομίες.

Ρωτήστε εσείς που διαβάζετε το άρθρο έναν εφοριακό ή απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών. Το ποιο απλό τηλεφωνήστε στο 1517 (γραμμή καταγγελιών για φοροδιαφυγή) ή στην Οικονομική Αστυνομία στο 11012 για να γλιτώσετε εσείς, ο φίλος, ο γνωστός σας από μεγαλύτερη οικονομική απώλεια!!! Ενεργήστε σήμερα και αποκαλύψτε την πυραμίδα που βρίσκετε δίπλα σας.

Αναφορά & αναδημοσίευση από Zougla.gr (Update 7/2012)

Το κόλπο της πυραμίδας είναι απλό και γνωστό. Είναι αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους γενικευμένης οικονομικής δυσκολίας, οι άνθρωποι που βλέπουν τα εισοδήματά τους να χάνονται ή να μειώνονται σημαντικά, επιζητούν το λεγόμενο εύκολο κέρδος.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων μερικοί τομείς, όπως ο τζόγος, ανθίζουν. Παράλληλα, πολλές είναι και οι «ευκαιρίες» που μας κτυπούν την πόρτα και πατούν στην ανάγκη μας να επαναφέρουμε την χαμένη μας καλοπέραση. Μια από αυτές, και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη βάση «πυραμιδικών» συστημάτων. Η ιδέα τους είναι πολύ απλή. Δίνεις 280 ευρώ αρχικά και 40 ευρώ κάθε μήνα και η εταιρεία σου δίνει την υπόσχεση ότι θα σταματήσεις να πληρώνεις αν μπορέσεις να πείσεις ακόμη τέσσερις να δώσουν 280 ευρώ μπροστά και 40 ευρώ μηνιαίως.

Μάλιστα, αν βρεις και πείσεις άλλους δύο τότε θα σου δώσει πίσω και τα χρήματά σου, ενώ αν καταφέρεις να πείσεις 60 άτομα να δώσουν 280 ευρώ και 40 ευρώ κάθε μήνα, τότε παίρνεις προαγωγή και… δώρο ένα μηνιάτικο.

Μία λοιπόν από αυτές τις εταιρείες -η οποία εδρεύει στο Ντάλας των ΗΠΑ- έκανε τα τελευταία χρόνια την εμφάνιση της στη χώρα μας συγκεντρώνοντας στους κόλπους της όλο και περισσότερα μέλη, τα οποία στο άκουσμα της «πολυτελής ζωής» που ανοίγεται μπροστά τους, άρχισαν να «κυνηγούν» φίλους και γνωστούς προκειμένου να τους πείσουν να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας-όνειρο.

Τρόπους δηλαδή με τους οποίους να μπορούν να κερδίζουν χρήματα εύκολα και γρήγορα προκειμένου να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η ελπίδα πως μπορούμε να επαναφέρουμε σε ατομικό επίπεδο την σχετική ευημερία που ζούσαμε μέχρι πρόσφατα ενυπάρχει στον καθένα μας.

Το… σύστημα

Πώς λειτουργεί όμως η εν λόγω εταιρεία; Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με τα όσααναφέρονται στην ιστοσελίδα της, προσφέρει φτηνές διακοπές και… χρήματα. Το μότο της «έλα κι εσύ και άσε μας να σου δείξουμε πώς να βγάλεις τα προς το ζην… ζώντας». Αυτό που λέει δηλαδή είναι ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει λεφτά. Με ποιον τρόπο; Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και από μαρτυρίες πολιτών στo zougla.gr, με την εγγραφή του κάποιος, πρέπει να καταβάλει 280 ευρώ.

Ακολούθως, θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα περίπου 40 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που γράψει ακόμα τέσσερα μέλη στην εταιρεία, τότε σταματά να πληρώνει μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον, αν γράψει περισσότερα από τέσσερα μέλη, ή αν τα μέλη που έγραψε, φέρουν κι αυτά καινούρια μέλη, τότε ξεκινά να παίρνει μια προμήθεια κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, για κάθε έξι μέλη που εγγράφονται, αυτός που τα πρότεινε παίρνει 100 δολάρια. Δηλαδή, όσο περισσότερα άτομα, τόσο περισσότερα χρήματα.

Τα «ψιλά» γράμματα

Βέβαια, αυτό που δεν λένε οι «κυνηγοί μελών» είναι ότι όποια χρήματα κερδίσει κανείς, τα παίρνει απόαυτόν που στρατολογεί και όχι από την εταιρεία. Γι’ αυτό άλλωστε κατά την εγγραφή, ο ενδιαφερόμενος υπογράφει ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που θα κερδίζει το μήνα.

Από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι από τον κάθε ένα που δέχεται να γίνει μέλος, ο μόνος που ωφελείται είναι τελικά η ίδια η επιχείρηση, καθώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό που βρίσκεται στην κορυφή κερδίζει πραγματικά ενώ όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν ελάχιστα ή καθόλου.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Κάποιος καταβάλλει 280 ευρώ και 40 ευρώ το μήνα. Βρίσκει 4×280 = 1.120 ευρώ για να μην πληρώνει 40 ευρώ κάθε μήνα. Εν συνεχεία βρίσκει 6×280 = 1.680 ευρώ για να πάρει πίσω τα πρώτα 280. Έπειτα για κάθε 280 ευρώ που βρίσκει, κερδίζει 20? και. αν καταφέρει να φέρει στην εταιρεία 60×280 = 16.800 ευρώ θα πάρει 60×20 = 1200 ευρώ!

Τώρα, αν κάποια από τα μέλη τα οποία βρίσκονται κάτω από αυτόν που τα πρότεινε προς εγγραφή, αποχωρήσει και χαλάσει ο κύκλος των τεσσάρων ατόμων, τότε η μηνιαία συνδρομή ξανακάνει την εμφάνισή της μέχρι ο «κύκλος» να ξανακλείσε. Μέχρι δηλαδή να βρεθεί καινούργιο μέλος.

Μόνο το 0,09% βγάζει χρήματα

Άκρως αποκαλυπτικό είναι ένα διάγραμμα της ίδιας της εταιρείας (!) που συμπεριλαμβάνεται στο έγγραφο κοινοποίησης των εισοδημάτων της. Από αυτό προκύπτει ότι μόνο το 0,09% των μελών της κερδίζει χρήματα, το 21,6% βγάζει ποσά μικρότερα του βασικού μισθού και το 78,31% δεν βγάζει τίποτα!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι -κατά μέσο όρο- αν κάποιος θέλει (για να είναι μέσα στο 0,09%) να βγάλει χρήματα, θα πρέπει να στρατολογήσει πάνω από 1.000 μέλη.

Σεμινάρια από χρυσάφι

Επιπλέον, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει και στα σεμινάρια τα οποία κατά καιρούς διοργανώνει η επιχείρηση, προκειμένου να μάθει στα μέλη της τα «μυστικά του επαγγέλματος».

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και προκειμένου κάποιος να λάβει συμμετοχή, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενδεικτική είναι η καταγγελία ενός 20χρονου, πρώην μέλους της επιχείρησης, ο οποίος, νιώθοντας εξαπατημένος, απευθύνθηκε σε δικηγόρο ζητώντας νομική συμπαράσταση.

«Είχα πάει εγώ και η παρέα μου σε μία παρουσίαση που μας είχε καλέσει ο κολλητός μου για να δούμε “κάτι τέλειο”. Πέσαμε λοιπόν πάνω στην παρουσίαση της εταιρείας. Στην αρχή, με αυτά που σου υπόσχονται για ταξίδια και για το ότι θα δουλεύεις με την παρέα σου και θα βγάζετε λεφτά και θα είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, ενθουσιάζεσαι. Μετά όμως άρχισαν οι απαιτήσεις: Πρώτον, να πληρώσεις την εγγραφή, δεύτερον, να ανοίξεις λογαριασμό με ένα ποσό ως εγγύηση για τη συμμετοχή σε διάφορα events της εταιρείας, τα οποία πληρώνεις επειδή υποτίθεται ότι διδάσκεσαι. Και τρίτον, άρχισαν οι αφόρητες πιέσεις να φέρνεις άτομα για να εγγράφονται “κάτω” από σένα. Και αφού έγινε κι αυτό, έπρεπε να τους πείσεις να κάνουν κι εκείνοι τα ίδια. Όσο για ταξίδια, σχεδόν κανείς δεν πάει. Πας συνήθως σε κάποιο ταξίδι συνδυασμένο με training στο οποίο δίνεις 600-1400 ευρώ συνολικά για να μάθεις πως πρέπει να χειρίζεσαι τα υποψήφια θύματά και πως θα τους κάνεις πλύση εγκεφάλου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικές καταγγελίες όμως υπάρχουν και σε γνωστά site του εξωτερικού, όπως στην ιστοσελίδα παραπόνων www.complaintsboard.com.

Εκεί, ένας από τους αναγνώστες, μεταξύ άλλων, αναφέρει « Αν και η εταιρεία δεν είναι παράνομη, λειτουργεί με το σύστημα Πυραμίδα. Πληρώνετε με μετρητά για την πρόσληψη, και τα παίρνετε πίσω από τα μετρητά των μελών σας. Κάποιος πρέπει να χάσει τα χρήματα για να μπορείτε να πληρωθείτε. (…) Κρατήστε τα πορτοφόλια σας κλειστά».

«Όποιος δεν δουλεύει, δεν αμείβεται»

Ένας από τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι καθ’ όλα νόμιμη προσθέτοντας ότι το σύστημα το οποίο ακολουθεί δεν είναι πυραμιδικό αλλά δικτυακό. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν υπόσχεται σε κανένα μέλος ότι πρόκειται να βγάλει χρήματα, καθώς αυτό έγκειται στην ικανότητα του καθενός να προσελκύει νέα μέλη. «Αν δεν δουλέψεις, δεν θα πληρωθείς» ήταν χαρακτηριστικά η έκφραση που χρησιμοποίησε.

Πηγή Update 7/2012: Zougla.gr

Το σύστημα Amway

Το 2008 μου είχε προτείνει ένας φίλος να μου συστήσει έναν φίλο του που είχε μια πρόταση να μου κάνει για να βγάζω επιπλέον εισόδημα. Συναντάω τον φίλο του γνωστού μου και κάνουμε ‘επαγγελματικό μίτινγκ’ στο διαμέρισμά του στην Καρνεάδου, σε ένα καταπληκτικό ρετιρέ με έναν λευκό τριχωτό σκύλο και παρόν ένας ακόμα φίλος του. Φορούσαν και οι δύο κοστούμια και κινούνταν με έναν αέρα .. επιτυχίας.

Ξέρω τι σκέφτεστε: ακούγεται πολύ επικίνδυνο να βρεθώ μόνη με δυο αγνώστους και έναν λευκό σκύλο σε ένα ρετιρέ στο Κολωνάκι. Άγνωσται αι βουλαί μου τότες. Αρχίζει η συζήτηση με το ‘αν θέλω να κάνω ταξίδια, ή ένα μεγάλο σπίτι, ή πολλά λεφτά στη ζωή μου και τί απ’ αυτά είναι αυτό που θέλω περισσότερο’. Απαντάω ‘ναι, κυρίως ταξίδια’ και ξεκινάμε την παρουσίαση : ένα σπιράλ με πολύχρωμες πλαστικοποιημένες σελίδες.

Στην αρχή είχε φωτογραφίες που εικόνιζαν ένα ονειρεμένο life style με ταξίδια σε εξωτικές παραλίες, αμάξια και φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μετά ακολούθησαν οι σελίδες με την παρουσίαση της εταιρίας και του μυστικού της επιτυχίας της (φθηνά και ποιοτικά καταναλωτικά εμπορεύματα – ένας έντυπος κατάλογος με εμπορεύματα δικής τους ταμπέλας, που τα παραγγέλνεις τηλεφωνικώς και σου στέλνουν τα ψώνια στο σπίτι, αντί να πληρώνεις κερατιάτικα λόγω ενοικίων και ανθρώπινου δυναμικού στα σούπερ μάρκετ).

Τέλος, συνεχίζουμε με το με την διαδικασία που θα με κάνει πλούσια και θα μου επιτρέψει να κάνω αυτά τα ταξίδια της παρουσίασης.

Η διαδικασία είναι ότι γίνομαι μέλος εάν αγοράσω έναν μηχανισμό που φιλτράρει το νερό (περίπου 80 ευρώ) και μετά μπορώ να κάνω τις αγορές μου από αυτό το καταπληκτικό και φθηνό σούπερ μάρκετ! Σε δεύτερο στάδιο, εάν κάνω αυτή την παρουσίαση και ‘βάλω στο κόλπο’ και άλλα μέλη και αυτοί ‘βάλουν’ και άλλα άτομα και αυτά άλλα άτομα κ.ο.κ., θα αρχίσω να βγάζω τόσα χρήματα ανάλογα με το πόσο καταναλωτικοί είναι οι ‘από κάτω μου και οι από κάτω των από κάτω μου’ (θα έχω προμήθεια από τις αγορές τους), και ακόμα περισσότερα ανάλογα με πόσο δραστήριοι είναι ‘από κάτω μου και οι από κάτω των από κάτω μου’, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη μου, εκτοξεύοντας τον –οφ σορ; – τραπεζικό λογαριασμό μου!

Η παρουσίαση έκλεισε με μια περιήγηση στο καταπληκτικό ρετιρέ της Καρνεάδου – το οποίο ο ‘σύνδεσμός’ μου αγόρασε μέσα από αυτήν την επιχειρηματική δραστηριότητα, και, ασφαλώς, ένα ποτηράκι από το φανταστικό φιλτραρισμένο νερό.

Καταφέρνω και ελίσσομαι όταν ζητούν επίμονα μια απάντηση για το αν ενδιαφέρομαι – ως γνωστόν, η πώληση βασίζεται στην παρόρμηση – και ζητάω λίγο χρόνο για να το σκεφτώ. Τους αποφεύγω στα τηλέφωνα τις επόμενες ημέρες και μετά από λίγες μέρες λαμβάνω μειλ από τον αρχικό γνωστό μου, ότι είμαι χαζή, δεν θέλω να κάνω κάτι στη ζωή μου, πετάω μια ευκαιρία κ.λπ..

Dream Trips / World of Ventures

Χτες με πήρε τηλέφωνο ένας γνωστός – πολύ φίλος μιας πολύ καλής φίλης – και μου είπε για το καινούργιο του site και το on line marketing που είναι το νέο του πάθος μετά τη ζωγραφική (είναι ένας πολύ ταλαντούχος ζωγράφος).

Mου είπε να συναντηθούμε για να τα συζητήσουμε, μιας και έχω εμπειρία σε θέματα internet. Συναντιόμαστε, καθόμαστε σε ένα καφέ και ξεκινάμε το tele-conference, που εγώ νόμιζα ότι θα αφορούσε το site του και ότι θα μιλούσαμε με την web developer για να μας δώσει τους κωδικούς και οδηγίες, ώστε να τον βοηθήσω και να τον συμβουλέψω για την προώθηση της δουλειάς του μέσα από το site του. Μας συστήνει με την κοπέλα στην οθόνη του μακ με ρωτάει τι έχω κάνει σε σχέση με on-line marketing.

Της απαντάω εν συντομία με διάφορους τεχνικούς όρους και μου λέει ‘ε, εδώ θα κάνουμε το αντίθετο: εμείς θα βοηθήσουμε εσένα να βγάλεις χρήματα εσύ από το on-line marketing’. ‘ωχ’, σκέφτομαι, ‘θέλουν να μου πουλήσουν καμιά πλατφόρμα’. Πιάνω το κινητό μου και γράφω στα sms ‘βρε χαζό, τι θέλει να μου πουλήσει αυτή; Δεν θέλω, βαριέμαι’. Του το δείχνω και αυτός με κοιτά όλο νόημα και μου λέει ‘περίμενε, είναι η ευκαιρία της ζωής σου, θα δεις μόλις σου εξηγήσει’.

Ξεκινάει με την ερώτηση ‘σ’ αρέσουν τα ταξίδια, σωστά;’. Απαντάω θετικά και αρχίζει μια κακοφτιαγμένη power point παρουσίαση με ορθογραφικά λάθη, ερασιτεχνικά και κακής ανάλυσης γραφικά και αυθαίρετα στατιστικά με success stories.

Το προϊόν σε αυτή τη περίπτωση είναι ένα o.t.a. (on-line travel agency) που γίνεσαι μέλος με 299$ εγγραφή και 19.99$ το μήνα, προκειμένου να μπορείς να αγοράσεις τα φοβερά πακέτα τους για ‘διακοπές 4 και 5 αστέρων στις τιμές 2 και 3 αστέρων’. ‘Ουαου, πολύ καλό αυτό, ε;’ μου λέει η κοπελιά και μου δείχνει slides με κάποια από τα πακέτα στα οποία θα αποκτήσω πρόσβαση μόλις πληρώσω την εγγραφή. Μεταξύ αυτών και ένα ξενοδοχείο το οποίο γνωρίζω αρκετά καλά εκ των έσω και το θεωρώ αμφίβολο να συμμετέχει με αυτές τις τιμές που μου έδειξε.

Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι πράγματι το οn-line booking engine τους ήταν έγκυρο, δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι είχαν κάποια αληθινά πακέτα και τα υπόλοιπα, όπως αυτό που ήξερα εκ των έσω, ήταν ‘κράχτες’ και αν τελικά προσπαθούσες να κάνεις κράτηση δεν θα είχε διαθεσιμότητα.

Αυτό ήταν το ένα σκέλος. Μετά, αν θέλεις και έχεις ταλέντο στο on-line marketing – όπως εγώ, καλή ώρα, μπορείς να συστήσεις 4 φίλους σου και να μην πληρώσεις τη μηνιαία συνδρομή ΠΟΤΕ, μόνο την εγγραφή των 299$! ‘Ουαου, πολύ καλό αυτό, ε;’ μου λέει πάλι η κοπελιά. Και μετά, αν οι ‘από κάτω μου’, αυτοί που σύστησα, είναι δραστήριοι κ.ο.κ., μπορώ ακόμα και να κερδίζω 5000$ το μήνα, όπως αυτή, ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, όπως ο Μήτσος απ την Πτολεμαΐδα, ο Χρήστος απ την Θεσσαλονίκη και ο Στάθης απ την Ξάνθη και άλλοι επιτυχημένοι του ‘κόλπου’ που τους ήξερε όλους προσωπικά, και η παρουσίαση τους ανέφερε χωρίς επίθετο.

Μετά μου έδειξε και μια master card που θα μου αποστείλουν και απ’ όπου θα κάνω αναλήψεις, η οποία είχε πάνω και το λογότυπο world of ventures. Συνεχίζει με το ενδιάμεσο επίπεδο, κατά το οποίο μπορώ να κερδίσω και μια BMW και μου δείχνει πολλές φωτογραφίες – του Μάκη, του Λάκη και του Τάκη – με τις ΒΜW που κέρδισαν και μια καρτελίτσα που κρατούσαν και έλεγε ‘wish you where here’ (φωτοσοπιασμένο μου φάνηκε, αλλά ήταν μικρές σε ανάλυση οι φωτογραφίες και δεν τις άφηνε στην οθόνη πολλή ώρα, άρα δεν είμαι πολύ σίγουρη).

Τελειώνει η παρουσίαση και μου λέει η φιλενάδα στο tele-conference : ‘λοιπόν; πώς σου φάνηκε; τέλειο;’. ‘Ναι! τέλειο!’, απαντάω. Συνεχίζει : ‘Τι απ’τα δύο σε ενδιαφέρει; Τα ταξίδια ή το on line marketing;’ Όπως και στην περίπτωση του 2008, η πώληση βασίζεται στην παρόρμηση. ‘Θέλω να το σκεφτώ λιγάκι.’.

Απαντάω εγώ εκνευρισμένη. Επιμένει η κοπέλα για μια απάντηση και της είπα ότι αφού θέλει την αλήθεια, θα της την πω και της εξηγώ ότι ‘το προϊόν, αυτό το on-line booking engine τους, είναι αέρας, μη υπαρκτό, και ακόμα και αν είναι αληθινό, ο ενδιάμεσος στον χώρο του τουρισμού εξαφανίζεται σιγά-σιγά, εκτός απ τους γίγαντες – το booking, το trip advisor, το expedia κλπ, και για να κάνω απόσβεση σε αυτά τα 299$ θα πρέπει να κάνω ταξίδια 10 χρόνων για να πετύχω το ποσόν της έκπτωσης, άσε που τα ξενοδοχεία που παρουσίασες είναι χαζομάρες, με αόριστες περιγραφές και ονόματα.’

Εκεί έληξε το ψηστήρι και το tele-conference και μείναμε οι δυο μας, εγώ και ο πολύ καλός φίλος της πολύ καλής φίλης μου. Δεν ήθελε να ακούσει τα επιχειρήματά μου, με είπε καχύποπτη και τελικά καταλήξαμε ότι απλά διαφωνούμε.

Από σπόντα του, έμαθα μάλιστα ότι αυτός είναι μέλος εδώ και μια βδομάδα (έδωσε τα 299 $) και έχει πείσει / συστήσει ακόμα 4 φίλους του και άρα δεν πληρώνει τη μηνιαία συνδρομή (ουάου!) και η μία φίλη του μόλις του είχε στείλει μήνυμα δεν είχε τα λεφτά, τα έψαχνε και θα τα είχε το βράδυ.

Θεωρητικά, η πυραμίδα Πόντζι είναι μια απάτη που περιλαμβάνει μια επένδυση. Σύμφωνα με το Wikipedia: ‘Εικονικές επιχειρήσεις λειτουργούν ως φενάκη του εκάστοτε απατεώνα που διαχειρίζεται την απάτη χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια νέων επενδυτών για να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η υπεξαίρεση χρημάτων από τους παλαιότερους επενδυτές. Ο στόχος της οποίας εικονικής επιχείρησης ή ατόμου είναι να πείσει κάποιους ανθρώπους να επενδύσουν σε κάτι, ενδεχομένως και μη διευκρινίσιμο προϊόν, με την υπόσχεση εγγυημένης απόδοσης.

Σε αυτές της περιπτώσεις το κίνητρο επένδυσης αφορά υψηλό επιτόκια και κατ’ επέκταση η αποπληρωμή των επενδυτών δημιουργεί δικλείδες επενδυτικής ασφαλείας για υποψηφίους επενδυτές που συρρέουν να επενδύσουν. Όπως γίνεται σαφές η ανατροφοδότηση της πυραμίδας – συστήματος απαιτεί όλο και περισσότερους επενδυτές πράγμα που αποδεικνύει μελλοντικά τη βραχυβιότητα της διαδικασίας αυτής και του όλου σχεδίου. Μπορεί να συνεχίζεται θεωρητικά άπειρον ή έστω για όσο καιρό εισρέουν νέα κεφάλαια.’

Δεν θα πω ότι τα προϊόντα της περίπτωσης του ρετιρέ της Καρνεάδου το 2008 είναι ανύπαρκτα. Έχουν site και πραγματικά η μαμά μου φέτος αγόρασε μια μέρα ένα πολυκαθαριστικό που έλεγε ‘amway’ επειδή ο κύριος στο μινι μαρκετ ήταν οικογενειακός φίλος, προωθούσε αυτά τα προϊόντα και του έκανε μια χάρη.

Ούτε θα πω ότι τα πακέτα της φιλενάδας του dream trips ήταν μη πραγματικά – ακόμα και αν δεν τους βρίσω πουθενά στο internet, ούτε ως εταιρία ‘world of ventures’, ούτε ως booking engine ‘dreamtrips’. Δεν θα το πω γιατί περιμένω από τον ζωγράφο να με ενημερώσει μόλις κάνει απόσβεση αυτά τα 299 δολάρια που έδωσε – υπάρχει περίπτωση να βρει ‘επενδυτές’ ο ίδιος.

Στην περίπτωση της φιλενάδας του teleconference, αυτό που κανονικά χρειάζεται είναι να καταγγείλουμε το περιστατικό για συναλλαγή χωρίς απόδειξη (η εγγραφή των 299$). Αλλά, πώς θα αποδείξεις ότι έλαβε κάποιο φυσικό πρόσωπο αυτά τα χρήματα της εγγραφής; – ο λογαριασμός θα είναι στις Ονδούρες σίγουρα. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσουμε την BMW και την MASTECARD ότι διασύρουν το όνομά τους χωρίς εξουσιοδότηση.

Αλλά, πώς θα το αποδείξεις, αφού η παρουσίαση είναι γρήγορη (που να προλάβεις screen shot) και δεν σου δίνουν αντίτυπο;

Τέλος, θα πρέπει να βρούμε τον Μήτσο απ την Πτολεμαΐδα, τον Χρήστο απ την Θεσσαλονίκη και τον Στάθη απ την Ξάνθη και τους άλλους επιτυχημένους και να δούμε πόθεν έσχες κ.λπ., Αλλά, πώς θα το αποδείξεις, αφού αφενός οι λογαριασμοί είναι off shore, αφετέρου, δεν ξέρουμε αν είναι υπαρκτά πρόσωπα γιατί δεν έχουμε επίθετα;

Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, επειδή ο Ζωγράφος, για παράδειγμα, είναι πολύ καλός φίλης μιας πολύ καλής φίλης, δεν θέλω να τον περιπλέξω σε περιπέτειες και άρα ούτε καν σκέφτομαι να καταγγείλω κάτι απ’τα παραπάνω. Μπορώ όμως και καταγγέλλω άτυπα, δηλαδή αρθρογραφώντας. Ορίστε! Παρακαλώ το google και το keyword search να κάνει τη δουλειά του.

Πηγή: www.lifo.gr

ΟΙ ΠΛΑΚΕΣ ΧΡΥΣΟΥ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας βρίσκονται οι «πυραμίδες» με πλάκες χρυσού. Η υπόθεση μετά την αποκάλυψη του ΘΕΜΑΤΟΣ διαβιβάστηκε από τις αρμόδιες Αρχές στον εισαγγελέα που προχωράει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. (3/2013)

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας βρίσκονται οι «πυραμίδες» με πλάκες χρυσού. Η υπόθεση μετά την αποκάλυψη του ΘΕΜΑΤΟΣ διαβιβάστηκε από τις αρμόδιες Αρχές στον εισαγγελέα που προχωράει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Την άμεση κινητοποίηση της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπηρεσιών ΣΔΟΕ, Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για τα προγράμματα τύπου «πυραμίδας» που καλούν τον κόσμο να επενδύσει σε χρυσό υποσχόμενοι εύκολο, αφορολόγητο και πολύ χρήμα.

« Επρόκειτο για απάτη που βρίσκεται πάνω στο στήσιμο της» δηλώνει στο protothema.gr ο Διευθυντής Κεντρικής Υπηρεσίας ΣΔΟΕ, κ. Θεόδωρος Φλωράτος, ενώ ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Σουλιώτης αναφέρει πως έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες από την υπηρεσία και πως η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα για να προχωρήσει με τη σειρά του στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Δημήτρης Μαυρίδης από την πλευρά του αποκάλυψε πως τόσο η συγκεκριμένη όσο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που λειτουργούν με οργανόγραμμα πυραμίδας έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας τους. Πρόσθεσε δε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Αττικής για την οργάνωση μιας πανελλαδικής επιχείρησης πάταξης του φαινόμενου κερδοσκοπίας με τις επενδύσεις σε πλάκες χρυσού και όχι μόνο.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως σε αυτά τα προγράμματα συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 Έλληνες, οι οποίοι έχουν επενδύσει τα χρήματα τους περιμένοντας να κερδίσουν πλάκες σε χρυσό, που αποστέλλει με το ταχυδρομείο μέσω Γερμανίας η εταιρία Em Goldex. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι συνεργάτες της στην Ελλάδα με τους οποίους συναντηθήκαμε ως υποψήφιοι αγοραστές χρυσού τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Εσύ δεν έχεις παρά να γραφτείς στο «χρυσό» πρόγραμμα καταβάλλοντας 150 ή 540 ευρώ, ανάλογα και με τις δυνατότητες της τσέπης σου. Μετά πρέπει πείσεις δυο γνωστούς σου να γραφτούν και εκείνοι. Οι δυο γνωστοί να φέρουν από δυο ακόμα ο καθένας και πάει λέγοντας. Στους 42 γνωστούς των γνωστών η εταιρία υπόσχεται ότι θα σου στείλει πλάκες χρυσού αξίας 7.000 ευρώ. Η εταιρία διαφημίζεται στο ίντερνετ μέσω της ιστοσελίδας της προβάλλοντας φωτογραφίες με ουρανοξύστες από το Ντουμπάι. Εκεί υποτίθεται ότι βρίσκεται ένα μεγάλο υποκατάστημα της. Δίνουν μάλιστα διεύθυνση και τηλέφωνα επικοινωνίας. Ο τηλεφωνικός αριθ
μός αντιστοιχεί σε αριθμό Λονδίνου, ενώ αν προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις βγαίνει συνεχώς τηλεφωνητής. Το κτίριο μάλιστα που υποδεικνύουν στις φωτογραφίες φιλοξενεί offshore εταιρίες αποκλειστικά και η πρόσβαση σε αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται όταν προσπαθείς να επικοινωνήσεις και με τα υποτιθέμενα κεντρικά της EmGoldex στο Μόναχο. Κανένας δεν πρόκειται να απαντήσει στο τηλέφωνο που δίνουν στην ιστοσελίδα τους.

«Επρόκειτο για απάτη που βρίσκεται πάνω στο στήσιμο της» αναφέρει στο protothema.gr ο διευθυντής Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, κ. Θεόδωρος Φλωράτος. Και συνεχίζει: « Τα άτομα τα οποία συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα τρελαίνονται προσπαθώντας να βγάλουν ολοένα και περισσότερα χρήματα. Γίνεσαι όχι απλά πιστός του συστήματος που ακολουθείς, αλλά γενίτσαρος, διότι σου δίνουν το κίνητρο του κέρδους από τον κόσμο που φέρνεις. Και ο καθένας που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία γίνεται ακόμα πιο γενίτσαρος από τον προηγούμενο. Όσο πιο πολλούς πηγαίνεις τόσα πιο πολλά χρήματα σου υπόσχονται. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας της πυραμίδας»

Ο κ. Φλωράτος τοποθετήθηκε και στο κομμάτι του ρεπορτάζ που μιλάει για τα «σεμινάρια» φοροδιαφυγής που διδάσκουν στις παρουσιάσεις τους οι συνεργάτες της εταιρίας προκειμένου οι πελάτες τους να αποφύγουν την τσιμπίδα της εφορίας μη δηλώνοντας τα υποσχόμενα κέρδη τους από την αγοροπωλησία του χρυσού.

«Αυτό δεν θα το έλεγα απλά φοροδιαφυγή, είναι και απάτη μαζί» λέει ο κ. Φλωράτος και εξηγεί: « Η φοροδιαφυγή πάντα περικλείει και το στοιχείο της απάτης, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με καθαρή απάτη. Κανονικά από τη στιγμή που μιλάνε για πώληση χρυσού, θα έπρεπε ο χρυσός να είναι υπαρκτός και να δινόταν στους πελάτες. Όμως στη προκειμένη περίπτωση, ο χρυσός θα πηγαίνει μόνο στα χέρια των επιτήδειων που λειτουργούν ως κράχτες και όχι στους ανυποψίαστους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

– Δηλαδή, οι πλάκες χρυσού που παρουσίασαν και σε εμάς στα σεμινάρια λειτουργούν ως δόλωμα;

« Μα δεν την δίνουν ποτέ, αντιθέτως μένει στα χέρια τους. Είναι το δόλωμα. Θα δώσουν βέβαια και δυο πλάκες σε μερικούς για να λειτουργήσουν ως μπροστινοί και να πειστούν οι υπόλοιποι ότι όντως το σύστημα με την αγορά χρυσού δουλεύει. Έχεις δει που παίζουν τον παπά, που είναι δυο, τρεις από δίπλα δήθεν ότι κερδίζουν και πάει και ο ανυποψίαστος να παίξει; Παρόμοια περίπτωση είναι με την πυραμίδα του χρυσού».

Πηγή: protothema.gr

Organo Gold τιμή, τρόποι πληρωμής, τι είναι και γιατί είναι (και αυτό) απάτη

Μετά από όλες τις άλλες πυραμίδες MLM (MultiLevelMarketing – Hellas style) με έπιασε γνωστός για την OrganoGold. ”Ψάξε την στο internet, θα ενθουσιαστείς!” μου λέει. Μάλλον δεν ήξερε ότι μίλαγε σε άνθρωπο με ειδικότητα πλέον στην ακτινογράφηση τέτοιας απάτης. Η OrganoGold έχει τιμοκατάλογο πολύ πιο απλό από άλλα αντίστοιχα: πουλάνε απλά καφέ.

Δηλαδή παίρνεις καφέ για εσένα, πουλάς και στους φίλους σου και γίνεσαι πλούσιος! Όχι ακριβώς. Γράφω το άρθρο αυτό πίνοντας το δείγμα που μου έδωσε. Ένας μετριότατος στιγμιαίος καφές, ελάχιστα καλύτερος από τον απλό Nescafe και χειρότερος από τις πιο ακριβές παραλλαγές του Νες.

Είναι απάτη, πυραμίδα ή απλά μια φούσκα η OrganoGold;

Τι είναι η OrganoGold; Μια εταιρεία με “μία αποστολή. Να διαδώσει τη γνώση για το γανόδερμα στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.” Ενδιαφέρον το φιλανθρωπικό τους προφίλ, κρίμα που είναι τελείως ψέμα. Κάντε login στο organo gold.gr και το γανόδερμα είναι προφανώς απλά μια επίφαση διαφοροποίησης. Το ganoderma lucidum coffee είναι εφεύρεση του marketing. Και ούτε καν όπως το Becel, ένα αποδεδειγμένο φάρμακο το οποίο για κάποιο λόγο ανακατεύουν με διάφορες τροφές. Στην προκειμένη με “organo gold gourmet black coffee” και παρόμοια σκευάσματα. Αν σας ενδιαφέρει από επιστημονική άποψη και θέμα υγείας, διαβάστε εδώ την ανάλυση που έκανα για τα μανιτάρια shitake, κάτι παρόμοιο γίνεται και με το γανόδερμα. Ή να προτιμήσετε την αντίστοιχη απάτη – πυραμίδα της “Healthy Coffees” που έχει και γανόδερμα και ginseng. Για το γανόδερμα έκανα πρόσφατα ειδική έρευνα στις υποτιθέμενες “επιστημονικές μελέτες” και τα πορίσματά μου είναι εδώ.

Αν έχετε ασχοληθεί με άλλα παρόμοια προγράμματα (Amway, Herbalife κλπ) ίσως σας φανεί σαν πολύ πιο απλό και πειστικό πρόγραμμα. Ούτε χιλιάδες προϊόντα να μάθεις, ούτε πολλά λεφτά να μπεις. Με 200 ευρώ (μάλλον, δεν θα κάνω τον κόπο να το διερευνήσω περισσότερο, συνήθως έχουν κρυφά έξοδα που σου βγάζουν μετά όπως βιβλία, σεμινάρια και παρόμοια κόλπα) παίρνεις μια ποσότητα καφέ και αρχίζεις να την πουλήσεις. Ως συνήθως δικαιολογούν το γεγονός ότι παίρνει ποσοστό όλη η πυραμίδα λέγοντας ότι “γλιτώνουμε τα έξοδα marketing και μεταφοράς έτσι, γλιτώνουμε τους μεσάζοντες”. Ως συνήθως είναι ψέμα, όπως απέδειξε περίτρανα πρόσφατα η ενδελεχής μελέτη της Herbalife.

Στο κάτω κάτω αν πραγματικά ήθελαν να δώσουν σώσουν όλο τον κόσμο με το γανόδερμα και τις μαγικές του ιδιότητες, θα μπορούσαν πιο απλά και πιο φτηνά να πουλάνε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς μεσάζοντες τους απανταχού απελπισμένους ανέργους που ενοχλούν τους φίλους τους για να βγάλουν μια δεκάρα…

ΥΓ Όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις του είδους οι οποίες συχνά εξαφανίζονται ξαφνικά μια νύχτα, έτσι και η Organo Gold είναι υπό διερεύνηση για απάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πλέον σε όσα ισχυρίζονται στα γραπτά τους…

Amway Greece : είναι απάτη;

(Ενημέρωση – Δεκ.2012 – Ένα εξαιρετικό άρθρο του Guardian που περιγράφει πως η Herbalife θεωρείται από τους επενδυτές κανονική απάτη – πυραμίδα με περίπου το σκεπτικό αυτού του άρθρου μου.)

Ο κλοιός στενεύει. Λόγω οικονομικής κρίσης όλο και περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα. Έχω περιγράψει πως γίνεται σε αυτό το άρθρο και γιατί το κάνουν επίτηδες γελοίο μερικές φορές όσοι πουλάνε τέτοιου είδους προϊόντα Online εδώ. Ακόμα και αν δεν διαβάσετε όμως τα άρθρα μου και τους δεκάδες λόγους που δεν αξίζει να μπλέξετε, ιδού μια απλή στατιστική επεξήγηση της απιθανότητας να βγάλετε ποτέ λεφτά με αυτά τα προγράμματα – πυραμίδα.

Βασικό όπλο τους όταν προσπαθούν να σε πείσουν είναι ότι “αν βάλεις μόλις δέκα άλλους από κάτω σου (στην πυραμίδα των πωλήσεων) θα βγάζεις Χ λεφτά”. Συνήθως ένα ποσό – χαρτζιλίκι. Αν όμως αυτοί βάλουν άλλους δέκα από κάτω τους, τότε πας σε πιο σοβαρά λεφτά!

Δηλαδή 10 Χ 10 Χ 10 = 1,000 άνθρωποι θα δουλεύουν για εσένα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί οι πετυχημένοι που μιλάνε στα σεμινάρια που είναι στο πέμπτο επίπεδο λέει! Δηλαδή 100,000 (εκατό χιλιάδες) από τα υποψήφια θύματά σου (ε,συγνώμη, συνεργάτες που με χαρά θα πληρώσουν το τίμημα εισόδου στο κόλπο) είναι ήδη πιασμένα. Αφού δουλεύει τόσα χρόνια η εταιρεία, θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι σε διάφορα επίπεδα. Ο καθένας έχει με αυτόν τον λογαριθμικό τρόπο έχει ήδη καπαρώσει μεγάλους αριθμούς άλλων.

Σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα λοιπόν ποιες οι πιθανότητες να βρείτε αρκετούς ανθρώπους να βάλετε “από κάτω” σας;

ΥΓ Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν λέω ότι η συγκεκριμένη εταιρεία (Amway) εσκεμμένα κάνει κάτι παράνομο. Δυστυχώς η ελληνική νομοθεσία δεν έχει προνοήσει για τέτοιου είδους προγράμματα επαρκώς κατά την γνώμη μου. Μόνο μας όπλο η λογική, η στατιστική και η κριτική σκέψη. Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση – ανάλυση ενός έμπειρου αναλυτή εταιρειών εδώ και αποφασίστε μόνοι σας.

Οικονομική ανεξαρτησία σε ένα CD!

Κάπου το έχω ακόμα. Ένα CD που μου έδωσε κάποιος καλοθελητής πριν χρόνια. “Πως να πετύχετε οικονομική ανεξαρτησία”.

Ήταν γνωστός. Πολύ φιλικός. Αλλά η όλη υπόθεση θύμιζε ταινία κατασκοπείας. “Θα ήθελες να βγάζεις 10 χιλιάρικα τον μήνα χωρίς να κάνεις τίποτα;” κλασσικό άνοιγμα. Το multilevel marketing όπως λέγεται στο εξωτερικό είναι από τεχνικής άποψης ακόμα και παράνομο πιθανώς. Στις ΗΠΑ η Amway, ηγέτιδα στον χώρο την γλίτωσε το 1979 σε μια υπόθεση σταθμό αλλά συνεχίζει να κατηγορείται για τεχνικές όμοιες με τον θρησκευτικό προσηλυτισμό.

Είναι κατά βάση σύστημα πυραμίδα. Πουλάς απευθείας τα εμπορεύματα και υποτίθεται ότι έτσι γλιτώνει η εταιρεία κόστη διαφήμισης και διανομής. Αν πείσεις και άλλους φίλους ή γνωστούς να πουλάνε και αυτοί, παίρνεις ποσοστά και από τις δικές τους πωλήσεις. “Αν πουλάς Χ ποσότητα και βάλεις και 10 φίλους στο κόλπο….θα βγάζεις περίπου 2 χιλιάρικα τον μήνα, καλά δεν είναι;” και βγαίνει και ένας πίνακας με ενδεικτικά έσοδα.

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που ξεκίνησαν αυτοί οι οργανισμοί (Herbalife, Avon, NuSkin, Mary Kay, Rexall μερικά γνωστά ονόματα του χώρου) έχουν γίνει σχεδόν όσο ειδικοί όσο οι …μασώνοι σαν οργανώσεις. Υπερασπίζονται με σθένος τις θέσεις τους “για το καλό του κάθε ανθρώπου που θέλει πρόσθετο εισόδημα” και διαφημίζουν έντονα τους (λίγους) πετυχημένους τους πελάτες.

Προτείνω να ρωτήσετε να ίδια που ρώτησα και εγώ: (Και δεν στάθηκα βέβαια στις απαντήσεις που μου έδωσε αυτός-εξαιρετικά προετοιμασμένος βέβαια)

1. Τι ακριβώς είναι τα προϊόντα; Περιέργως σχεδόν όλες αυτές οι εταιρείες πουλάνε καλλυντικά, καθαριστικά, συμπληρώματα διατροφής και γενικά προϊόντα με τεράστιο περιθώριο κέρδους. Πρόσφατα προσέθεσαν καιηλεκτρονικά προϊόντα. Είναι τόσο ενδιαφέροντα όμως τελικά; Και αφού η τελική τιμή είναι κοντά σε αυτά που βρίσκεις στο σουπερμάρκετ ή αλλού γιατί να τα πιστέψουμε σαν τόσο μοναδικά και καταπληκτικά;

2. Γιατί ακριβώς πρέπει να πληρώσω αρχική συνδρομή ή (ακόμα περισσότερο) να πληρώνω και κάθε χρόνο για συμμετοχή στο πρόγραμμα; Δηλαδή όχι μόνο να δουλεύεις για κάποιον άλλο, αλλά να πληρώνεις κιόλας!

3. Αν μου ξεμείνει εμπόρευμα το παίρνετε πίσω; Και αν όχι, γιατί όχι;

4. Ξέρω κάποιον που να έχει κερδίσει από αυτό; Όχι αυτούς που μου προτείνετε να γνωρίσω στα (επί πληρωμής) “σεμινάρια” αλλά στον αληθινό κόσμο!

Δυστυχώς πριν καν φτάσεις στην τέταρτη ερώτηση πέφτουν οι μάσκες. “Καλά, μάλλον δεν σε ενδιαφέρει, ας το αφήσουμε” και εξαφανίστηκαν αστραπιαία! Ακριβώς σαν θρησκευτικοί προσηλυτιστές, δεν ριψοκινδυνεύουν να ξεμπροστιαστούν δημοσίως. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουν πληροφορίες διαθέσιμες ελεύθερα στο διαδίκτυο αλλά μόνο τυπωμένα τεφτέρια.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΛΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 0 – ΜΗΔΕΝ. Αν υπάρχει νόμιμη τέτοια “πυραμίδα” και τυχαίνει να είναι σε κλάδο που γνωρίζετε καλά, τότε μάλλον δεν είναι τέτοιου είδους!

Διαβάστε εδώ γιατί τέτοιες απάτες γίνονται επίτηδες εξωφρενικές – ειδικά από την Νιγηρία!

Organo Gold τιμή, τρόποι πληρωμής, τι είναι και γιατί είναι (και αυτό) απάτη

Μετά από όλες τις άλλες πυραμίδες MLM (MultiLevelMarketing – Hellas style) με έπιασε γνωστός για την OrganoGold. “Ψάξε την στο internet, θα ενθουσιαστείς!” μου λέει. Μάλλον δεν ήξερε ότι μίλαγε σε άνθρωπο με ειδικότητα πλέον στην ακτινογράφηση τέτοιας απάτης. Η OrganoGold έχει τιμοκατάλογο πολύ πιο απλό από άλλα αντίστοιχα: πουλάνε απλά καφέ.

Δηλαδή παίρνεις καφέ για εσένα, πουλάς και στους φίλους σου και γίνεσαι πλούσιος! Όχι ακριβώς. Γράφω το άρθρο αυτό πίνοντας το δείγμα που μου έδωσε. Ένας μετριότατος στιγμιαίος καφές, ελάχιστα καλύτερος από τον απλό Nescafe και χειρότερος από τις πιο ακριβές παραλλαγές του Νες.

Είναι απάτη, πυραμίδα ή απλά μια φούσκα η OrganoGold;

Τι είναι η OrganoGold; Μια εταιρεία με “μία αποστολή. Να διαδώσει τη γνώση για το γανόδερμα στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.”

Ενδιαφέρον το φιλανθρωπικό τους προφίλ, κρίμα που είναι τελείως ψέμα. Κάντε login στο organo gold.gr και το γανόδερμα είναι προφανώς απλά μια επίφαση διαφοροποίησης. Το ganoderma lucidum coffee είναι εφεύρεση του marketing. Και ούτε καν όπως το Becel, ένα αποδεδειγμένο φάρμακο το οποίο για κάποιο λόγο ανακατεύουν με διάφορες τροφές. Στην προκειμένη με “organo gold gourmet black coffee” και παρόμοια σκευάσματα. Αν σας ενδιαφέρει από επιστημονική άποψη και θέμα υγείας, διαβάστε εδώ την ανάλυση που έκανα για τα μανιτάρια shitake, κάτι παρόμοιο γίνεται και με το γανόδερμα. Ή να προτιμήσετε την αντίστοιχη απάτη – πυραμίδα της “Healthy Coffees” που έχει και γανόδερμα και ginseng. Για το γανόδερμα έκανα πρόσφατα ειδική έρευνα στις υποτιθέμενες “επιστημονικές μελέτες” και τα πορίσματά μου είναι εδώ.

Αν έχετε ασχοληθεί με άλλα παρόμοια προγράμματα (Amway, Herbalife κλπ) ίσως σας φανεί σαν πολύ πιο απλό και πειστικό πρόγραμμα. Ούτε χιλιάδες προϊόντα να μάθεις, ούτε πολλά λεφτά να μπεις. Με 200 ευρώ (μάλλον, δεν θα κάνω τον κόπο να το διερευνήσω περισσότερο, συνήθως έχουν κρυφά έξοδα που σου βγάζουν μετά όπως βιβλία, σεμινάρια και παρόμοια κόλπα) παίρνεις μια ποσότητα καφέ και αρχίζεις να την πουλήσεις. Ως συνήθως δικαιολογούν το γεγονός ότι παίρνει ποσοστό όλη η πυραμίδα λέγοντας ότι “γλιτώνουμε τα έξοδα marketing και μεταφοράς έτσι, γλιτώνουμε τους μεσάζοντες”. Ως συνήθως είναι ψέμα, όπως απέδειξε περίτρανα πρόσφατα η ενδελεχής μελέτη της Herbalife.

Στο κάτω κάτω αν πραγματικά ήθελαν να δώσουν σώσουν όλο τον κόσμο με το γανόδερμα και τις μαγικές του ιδιότητες, θα μπορούσαν πιο απλά και πιο φτηνά να πουλάνε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς μεσάζοντες τους απανταχού απελπισμένους ανέργους που ενοχλούν τους φίλους τους για να βγάλουν μια δεκάρα…

ΥΓ Όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις του είδους οι οποίες συχνά εξαφανίζονται ξαφνικά μια νύχτα, έτσι και η Organo Gold είναι υπό διερεύνηση για απάτη. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πλέον σε όσα ισχυρίζονται στα γραπτά τους…

Πηγή: http://alexanderchalkidis.com

Recommended For You