Επιτέλους Το Facebook τιμωρεί το clickbait

images«Φρένο» στις ψευδείς, κατασκευασμένες ή και υπερβολικές ειδήσεις αποφασίζει να βάλει το Facebook, μέσω ενός νέου αλγόριθμου. Επί της ουσίας, όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το Techcrunch.com, πρόκειται για έναν αλγόριθμο που έρχεται να βάλει τέλος στη τεχνική του clickbait, με στόχο να αναγνωρίζονται από τους τίτλους τους οι κατασκευασμένες, υπερβολικές και ψευδείς ειδήσεις και να αποσύρονται από την κοινή θέα. Με τη βοήθεια του νέου αλγόριθμου, οι ψευδείς και υπερβολικές ειδήσεις θα εξαφανίζονται ευθύς αμέσως από το News Feed των χρηστών.

Ήδη το Facebook, με χειροκίνητες διαδικασίες, ταξινομεί και κατηγοριοποιεί δεκάδες χιλιάδες ειδήσεις, δοκιμάζοντας τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του νέου αλγόριθμου. Πλέον το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θα μπορεί να ανιχνεύει και να «θάβει» στη συνέχεια βαρύγδουπους και παραπλανητικούς τίτλους όπως «Όταν κοίταξε… αντιλήφθηκε πως ήταν ό,τι πιο σοκαριστικό είχε δει», «Αυτό που συνέβη στη συνέχεια δεν μπορεί κανείς να το πιστέψει» κλπ.

Κάθε είδηση – ιστορία που δημοσιεύεται άλλωστε στο διαδίκτυο, λαμβάνει μια συγκεκριμένη βαθμολογία, ανάλογα με το πόσο ανήκουστη ή μη, φαντάζει. Πλέον, ο νέος αλγόριθμος του Facebook θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τη συγκεκριμένη βαθμολογία για να αντιληφθεί εάν πρόκειται για παραπλανητική ή ακόμη και ψευδή είδηση. Όσο πιο κατασκευασμένη θα αποδεικνύεται μια ιστορία – είδηση – πληροφορία, τόσο περισσότερο θα τιμωρεί ο αλγόριθμος την ιστοσελίδα που τη «φιλοξενεί», κάνοντας την αυτόματα λιγότερο ορατή.

«Εάν ποστάρεις 50 ειδήσεις την ημέρα και μια συγκεκριμένη φαντάζει κατασκευασμένη, δεν κινδυνεύεις από τον νέο αλγόριθμο. Εάν όμως… σπαμάρεις όλη μέρα με ψευδείς ειδήσεις, τότε δεν μπορείς να μην επηρεαστείς από τη νέα λειτουργία του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου», σχολιάζει ο Adam Mosseri, κορυφαίο στέλεχος του Facebook, με εξειδίκευση στη υπηρεσία του News Feed. «Βέβαια, εάν ένα ενημερωτικό site αλλάξει στρατηγική και σταματήσει να… παράγει παραπλανητικούς ή ακραίους τίτλους, τότε η επισκεψιμότητά του θα επιστρέψει», εξηγεί ο ίδιος.

Το «clickbait» αποτελεί, άλλωστε, μία από τις πιο συχνές αναφορές παραπόνων στο Facebook, αναφορικά με τη λειτουργία του News Feed.

Η νέα αυτή κίνηση του Facebook δεν είναι τυχαία, αλλά έρχεται να προστεθεί στις νέες αξίες που αποφάσισε να υιοθετήσει πρόσφατα το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να θωρακίσει την αξιοπιστία της υπηρεσίας News Feed. «Αυθεντική επικοινωνία» είναι η μία από τις πέντε συνολικά αξίες και έρχεται να συνοδεύσει το γνωστό αλλά πάντα αγαπημένο μότο «Φίλοι και Οικογένεια προηγούνται».

Το Facebook μάλιστα είναι ανοιχτό να μοιραστεί τις σκέψεις και έρευνές του για το πώς θα περιορίσει τις τεχνικές του clickbait με άλλα κοινωνικά δίκτυα ή τεχνολογικά μέσα. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να στραφώ σε μια εταιρεία, να της εξηγήσει τι κάναμε και πως το κάναμε, ώστε να δανειστεί τις ιδέες και τα σχέδιά μας», αποκαλύπτει ο Mosseri.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το Facebook έχει προχωρήσει σε αλλαγή αλγορίθμου – για τον περιορισμό της τεχνικής του clickbait – ήδη από το 2014, όταν και επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά των χρηστών.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ωστόσο η προσπάθεια εντατικοποιήθηκε, στρεφόμενη κατά κύριο λόγο σε sites με παραπλανητικούς τίτλους που λαμβάνουν πολλά «κλικς», αλλά ελάχιστα «likes» ταυτόχρονα. Η τελευταία κίνηση του Facebook αποσκοπεί να επικεντρωθεί στην πηγή του προβλήματος, παρά στην αναχαίτιση των συμπτωμάτων του προβλήματος.

http://www.insider.gr

Recommended For You