Εννιά λόγοι για να… συνεχίσεις να τρως σοκολάτα

imagesΗ σοκολάτα θεωρείται (και για πολλούς είναι) το απόλυτο τρόφιμο της παρηγοριάς. «Στέκεται» δίπλα μας στις στεναχώριες μας, στις στιγμές άγχους και στρες, όταν χρειαζόμαστε ένα τονωτικό για τη διάθεσή μας, αλλά και όταν θέλουμε να αυξήσουμε την ενεργητικότητα και την απόδοσή μας.

Η καλή σοκολάτα είναι η μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα σε κακάο περίπου στο 70% (ή και παραπάνω).

Μάλιστα, όπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες, η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά, την κυκλοφορία του αίματος και τον εγκέφαλο, ενώ έχει συνδεθεί και με διάφορα άλλα οφέλη γύρω από ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η γήρανση.

Διαβάστε παρακάτω εννιά λόγους για να… συνεχίσετε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας γλύκισμα:

1. Κάνει καλό στην καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος

Μια πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην αποκατάσταση της ελαστικότητας των αρτηριών, ενώ αποτρέπει τη «συγκόλληση» των λευκών αιμοσφαιρίων στα τοιχώματα των αγγείων –δύο κοινές αιτίες της απόφραξης των αρτηριών.

2. Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ερευνητές από τη Φιλανδία βρήκαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, κατά 17% κατά μέσο όρο στους άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

3. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Εκατό γραμμάρια μαύρης σοκολάτας (70% κακάο) παρέχει το 67% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου για τον οργανισμό.

4. Μειώνει τη χοληστερόλη

Η κατανάλωση κακάο έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

5. Κάνει καλό στο δέρμα

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. (Ωστόσο, μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα αντηλιακό!).

6. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η κατανάλωση ενός μικρού κομματιού σοκολάτας 20 λεπτά πριν από ένα γεύμα, ενεργοποιεί τις ορμόνες που στέλνουν «σήμα» στον εγκέφαλο ότι «είμαι γεμάτος» μειώνοντας την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κανείς.

7. Λειτουργεί προληπτικά έναντι του διαβήτη

Η μαύρη σοκολάτα έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

8. Η σοκολάτα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Οι φλαβανόλες μειώνουν την απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους έχει αποδειχθεί ότι έχουν επωφελή δράση στη θεραπεία εγκεφαλικών βλαβών, όπως η διάσειση.

9. Η σοκολάτα μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Βελτιώνει τη διάθεση

Η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, η χημική ουσία που παράγεται από τον εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε, ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών…

http://medicalnews.gr

Recommended For You